Pressure Altimeter

Pressure Altimeter De pressure altimeter is een hoogte meetinstrument, dat tot de basic six behoort. Deze meter werkt met behulp van de drukverschillen te opzichte van de atmosfeer. De druk wordt gemeten met de statische poort. Vervolgens wordt de hoogte aangegeven op een zwarte plaat met witte wijzers.

Algemeen

De pressure altimeter is een hoogte meetinstrument, dat tot de basic six behoord. Deze meter werkt met behulp van de drukverschillen ten opzichte van de atmosfeer. De druk wordt gemeten met de statische poort. De hoogte wordt vervolgens aangegeven op een zwarte plaat met witte wijzers. Er zijn twee verschillende soorten altimeters; de counter-pointer altimeter en de counter-drum-pointer altimeter. Wat fout gedacht wordt is dat de pressure altimeter de hoogte ten opzichte van de grond aangeeft, dit is echter niet zo. Hij geeft de drukhoogte aan, dit doet hij aan de hand van verschillende drukhoogtes gedefineerd in ISA. ISA is een standaard waarde, in de werkelijkheid kunnen de druk en de drukverschillen afwijken dit moet worden gecompenseerd.

Werking

De pressure altimeter werkt met behulp van de statische druk, deze druk wordt gemeten via de statische poort. De statische druk is altijd aanwezig en werkt van alle kanten loodrecht op ieder lichaam in (het gehele vliegtuig), omdat er altijd nog een dynamische druk aanwezig is als het waait of als het vliegtuig in beweging is, moet de statische poort op een plek zitten waar de dynamische druk het kleinst is, dit is op de breedste punt van de romp in de ongestoorde stroming. De statische poort zit aan beide kanten van het vliegtuig om zo de drukverschillen te vergelijken om tot een juiste waarde te komen. Deze poort staat in contact met de vrijwel luchtledige membraandoos via een hole buis of slang, hierdoor is de druk in de doos gelijk aan de statische druk. Er zijn meerdere membranen aanwezig in de membraandoos. Als het vliegtuig daalt dan neemt de druk toe, doordat de druk toe neemt zet de membraandoos uit. Dit zet de sector gears in werking, deze bewegen ten opzichte van elkaar en zetten een klein tandwieltje in werking. Dit tandwieltje is zo klein om de beweging van de sector gears te versterken. Het tandwieltje staat in verbinding met de pointers, deze geven de juiste hoogtes aan in feet.

Weergave

De hoogte wordt weergegeven op een zwarte schijf met een schaal van 0 t/m 9 en witte pointers. De pointers hebben verschillende maten, zo is de grootste de 100 foot counter, de middelste wijst de 1000 foot aan en de kleinste is de 10.000 foot counter. De laatste twee willen ook nog wel eens weergegeven worden als een teller in plaats van dat het met een wijzer aangegeven wordt. Verder is er ook een Barometric scale aangegeven, dit getal geeft de luchtdruk aan. Deze schijf is verstelbaar via de barosetting knob. De schaalverdeling van de Barometric scale is in ISA beschreven.

Afwijkingen

Omdat de pressure altimeter met de standaard ISA werkt, ontstaan er een aantal fouten. Eèn van deze fouten is de temperatuursfout van de altimeter. Hierdoor kan je eigenhandig de Barometric scale aanpassen waardoor de fout gecompenseerd wordt, hier is een handige vuistregel voor. “Voor elke 10°C dat de temperatuur boven/onder ISA ligt zal de hoogtemeter een fout vertonen die je kan corrigeren door +/- 4% bij de hoogte te rekenen.” Als de temperatuur boven ISA ligt dan maakt dat weinig uit, in werkelijkheid vlieg je dan 4% hoger per 10˚C boven ISA. Dit is dus een veilige toestand.
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogtemeters in een vliegtuigTijdens het vliegen is het belangrijk om goed geinformeerd te blijven over de hoogte van het vliegtuig. In dit artikel b…
Hoogtemeter voor bergwandelingenWie in de bergen loopt kan veel gemak hebben van een hoogtemeter. Een hoogtemeter die voor bergwandelingen wordt gebruik…
Filmrecensie Cabin PressurerecensieFilmrecensie Cabin PressureVoor de fanaten van actiefilms rond vliegtuigen ... en dan uiteraard de bijna neerstortende vliegtuigen … is Cabine Pres…
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…

Gyroscoop systemenGyroscoop systemenDe zes belangrijkste meetinstrumenten van een vliegtuig heten de basic six, deze zijn altijd bij elkaar in de buurt te v…
Onbeperkte energie voor thuisgebruikDe wereld kampt met een steeds groeiend energieprobleem. Wetenschappers menen een goedkope oplossing te hebben gevonden.
Bronnen en referenties
Cabelona (43 artikelen)
Laatste update: 16-06-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.