Onbeperkte energie voor thuisgebruik
De wereld kampt met een steeds groeiend energieprobleem. Wetenschappers menen een goedkope oplossing te hebben gevonden.
Energie, sleutelprobleem in deze tijd
De mens heeft energie nodig om te leven
In de eenvoudigste vorm gaat het over een kampvuur, waarop je je eten klaarmaakt, of een vuurtje in huis of hut om je aan te warmen. Moderne mensen verbruiken veel meer energie, zowel voor comfort (verwarming of afkoeling), dagelijkse behoeften (koken, wassen, enz.), verplaatsing, als voor alle elektrische en elektronische toestellen in huis.
Ook de industrie verslindt ontzettend veel energie
We leven in een complexe wereld. Ons voedsel komt niet meer rechtstreeks uit de tuin. Het heeft een aantal bewerkingen ondergaan. Bovendien gebeuren deze bewerkingen vaak op verschillende plaatsen en we kunnen rekenen dat tussen het landbouwbedrijf en ons bord al gauw vier of vijf transportacties nodig zijn. Dit vraagt allemaal veel energie.
Dit geldt nog veel meer voor onze gebruiksvoorwerpen. Als je bedenkt dat de componenten van je computer soms uit meer dan 10 landen moeten worden verzameld. Voor je behaatje moeten soms twintig verschillende bestanddelen uit evenzoveel plaatsen bij de fabrikant samenkomen! Heb je er al bij stilgestaan dat je overhemd al meer heeft gereisd voor je het kocht dan het wellicht ooit zal doen wanneer je het draagt? Het katoen wordt verbouwd in Egypte of de VS. De balen worden per vrachtwagen naar de weverij gedaan. Hier komen rollen geweven katoen buiten. Die gaan per vrachtwagen naar Portugal om te worden versneden, omdat dit land hier erg goedkoop voor is. Maar het stikken is dan weer goedkoper in Polen. Weer de vrachtwagen op. Uiteindelijk gaan de afgewerkte overhemden naar de officiële producent die er zijn label in naait. Nu kunnen ze eindelijk naar de winkel worden getransporteerd. Wat een energieverbruik!
Waar halen we die energie vandaan?
Energie is eindeloos beschikbaar in de natuur. We moeten ze gewoon naar ons toehalen. Dit kan gebeuren door brandstof te verwarmen, zoals hout, of fossiele brandstoffen, als steenkool, aardgas en aardolie. Maar dit geeft een te grote vervuiling en wordt dus best beperkt. Kernenergie heeft de naam de schoonste energiebron te zijn, behalve dan wat de kernafval betreft! Windenergie lijkt de gedroomde oplossing, maar ze is wel erg duur. Ook is het zo dat de componenten van de windmolens na een poos versleten zijn, en moeten worden vervangen. Zonne-energie is zeer goed voor locaal gebruik. Waterkrachtcentrales kunnen een zeer groot vermogen opwekken, als je maar voldoende verval en debiet op de waterloop hebt.
Het kostenplaatje:
Volgens een studie zou kernenergie 50 USD/MWatt kosten, tegen 60 USD voor steenkool en maar liefst 140 USD voor windenergie!
Energie is een heel kneedbaar medium
Een van de problemen is dat de energie meestal niet wordt gewonnen op de plaatsen waar ze wordt verbruikt. Ze moet dus ook weer worden getransporteerd. Olie moet van de bron naar de raffinaderij, vanwaar de geheel of gedeeltelijk afgewerkte producten weer verder moeten worden vervoerd naar de plaats van verbruik. Bijna al de geproduceerde energie, of ze nu komt van verbranding of beweging, of wat ook, wordt omgezet naar elektriciteit. Op de plaats van gebruik wordt ze in vele gevallen terug omgezet naar bewegingsenergie of verwarming.
Home made energiebron?
Het is reeds lang een droom van wetenschappers, technici en politici om ter plaatse de energie te genereren die we nodig hebben. De bedoeling is om iedereen aan een redelijke prijs van voldoende energie te voorzien, zonder de natuur al te veel schade toe te brengen en zonder van andere landen af te hangen. Er wordt in die zin al vaker gebruik gemaakt van zonnepanelen, windmolens en warmtepompen. Een doorbraak hierin zijn de kunstmatige bladeren. We weten dat in de natuur eindeloos veel energie wordt geproduceerd door fotosynthese in het bladgroen van bladeren van bomen en groene planten.
Doe zoals de bomen en de planten
Reeds tientallen jaren is met dergelijke synthetische bladeren met succes geëxperimenteerd. Het probleem was meestal dat de componenten te duur en/of te milieuonvriendelijk waren. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een synthetisch blad geproduceerd, ter grootte van een speelkaart en gemaakt met heel gewoon verkrijgbare stoffen. Er wordt aangenomen dat binnen afzienbare tijd deze bladeren in de handel kunnen worden gebracht voor privégebruik, waardoor particulieren, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet, in hun eigen behoeften zullen kunnen voorzien.
© 2011 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke energiebronnenEnergie is bijna overal voor nodig. Van je spelcomputer t/m de verwarming. Energie halen wij uit de aarde/natuur. Er zij…
Pressure AltimeterDe pressure altimeter is een hoogte meetinstrument, dat tot de basic six behoort. Deze meter werkt met behulp van de dru…