Elektriciteit uit water

Energie kun je uit verschillende dingen halen. Veel energie wordt tegenwoordig nog steeds uit de fossiele brandstoffen gehaald, maar dit raakt natuurlijk een keer op. En is het wel gezond? Moeten we ons afvragen. De wereld is wel bezig met het milieu, maar word er ook aan de schone energie gedacht? En wat is elektriciteit eigenlijk?

Elektriciteit met een stuwdam/meer.

Eigenlijk lijkt een watermolen wel een beetje op een stuwdam, want ze wekken allebei energie uit water op. Alleen een stuwdam kan veel meer stroom opwekken dan een watermolen, en bij een stuwdam kun je zelf bepalen of het water stroomt of niet.
Een stuwdam is gewoon een hele dikke muur, die midden in een rivier wordt gebouwd. Aan de ene kant stroomt de rivier naar de dam toe, waardoor het waterpeil stijgt: er ontstaat een stuwmeer. Aan de andere kant stroomt het water juist weg van de dam, waardoor het peil daalt. Er ontstaat dus een hoogteverschil tussen het stuwmeer en de rivier aan de andere kant van de dam.
In een dam die gebruikt wordt om stroom op te wekken, zitten tunnels: aan de kant van het stuwmeer zitten de ingangen van die tunnels bovenin de dam, aan de andere kant zitten ze juist laag. Als de tunnels openstaan, dan stroomt het water dus van bovenin het stuwmeer naar de rivier beneden, aan de andere kant van de dam. Hierdoor stroomt het water vrij hard door die tunnels. In elke tunnel zit bovendien een modern soort waterrad, een turbine. Als de tunnels opengaan, stroomt het water langs de turbines, die beginnen te draaien. De turbines drijven op hun beurt weer generators aan, en op die manier wordt elektriciteit opgewekt. Elektriciteit die opgewekt is in een waterkrachtcentrale wordt ook wel hydro-elektriciteit genoemd.

Voordelen en nadelen van een stuwdam/meer.

Dit lijkt een hele mooie manier om energie op te wekken, het ziet er mooi uit en het is niet vervuilend, maar toch zijn er wel voor en nadelen bij een stuwdam.

Nadelen:

Een stuwdam is heel erg duur om aan te leggen, niet elk land is daar rijk genoeg voor. En je kan niet zomaar ergens een stuwdam gaan bouwen, want als je de stuwdam voor een grote hoeveelheid water wilt gaan gebruiken moet hij groot en diep en sterk zijn. Bij het opwekken van energie bij een waterkrachtcentrale worden geen fossiele (Brandstoffen uit de aarde) brandstoffen gebruikt, daarom denken heel veel mensen dat deze manier van elektriciteit opwekken milieu vriendelijk is. Maar onderzoekers ontdekten een paar jaar geleden dat er in een stuwmeer vaak dood plantenmateriaal zit, als dit gaat rotten dan komt er methaangas vrij. En methaan gas draagt bijna twintig keer zoveel bij aan het broeikaseffect dan CO2, dus het is de vraag of een stuwdam schoner is dan centrales die op gas of kolen werken.

Voordelen:

Een stuwdam is erg mooi om te zien en het trekt wel toeristen aan,
verder past het ook meer bij de natuur dan een stinkende luchtvervuilende fabriek, maar toch kan een stuwdam misschien wel net zo veel of misschien wel meer schade aanrichten.

Andere vormen van opwekken van elektriciteit.

Zijn er ook nog andere vormen van opwekken van elektriciteit?
Ja hoor, bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en fossiele brandstoffen.

Zonne-energie:

Zonne-energie is energie die op de zon loopt, is er geen zon dan is er ook geen energie, of hij moet opgeladen zijn.
Zonne-energie is misschien de meest pure vorm van energie, en het is ook nog eens een schone vorm van energie. Alleen er is een probleempje, in Nederland schijnt de zon niet lang genoeg om energie voor een heel huishouden te geven.

Windenergie:

Je hebt ook nog windenergie, al eeuwenlang gebruiken mensen dat al, voor schepen, en vroeger werd een windmolen gebruikt om water te pompen. Windmolens zijn in de loop der jaren steeds beter geworden.
Hoe werkt een windmolen: De wind zet de rotor van de windmolen in beweging, die vervolgens de hoofdas in de windmolen doet meedraaien. Via een tandwielkast wordt de beweging versneld en hiermee wordt een generator aangedreven die elektrische energie opwekt.

Fossiele brandstoffen:

Nog steeds wordt de meeste energie die de mensen nodig hebben uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Omdat hier een grote, maar eindige voorraad in de aardbodem aanwezig is, wordt al langer uitgekeken naar meer duurzame vormen van energie. Behalve de oneindige beschikbaarheid hiervan, worden er bij deze vormen van energie ook geen schadelijke stoffen als koolstofdioxide uitgestoten.
© 2011 - 2024 Leannemunnik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit Energie Stroom. Wat is elektriciteit precies? Wat is volt, ampère, ohm of watt? Wie vond de batterij nu ei…
Energie uit wind en zeeZonne-energie lijkt voor de nabije toekomst de grootste belofte in te houden als energiebron. Toch wordt er overal ter w…
Stroomprijzen: de prijs van elektriciteitStroomprijzen: de prijs van elektriciteitHet kan voordelig zijn om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Nederlandse energieleveranciers. De stroomprijz…
Energieleveranciers België: overzichtMomenteel zijn er volgende energieleveranciers (gas+elektriciteit) in België: Electrabel, Luminus Octa+, Belpower, Essen…

De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…
Vertical Speed IndicatorDe Vertical Speed Indicator (VSI) geeft aan hoe snel een vliegtuig stijgt of daalt. Dit wordt ook wel de rate of climb g…
Bronnen en referenties
  • http://www.07800.06jn.thinkquest.nl/hoofdstuk1.htm
  • http://www.e21.nl/nu_page.cgi?l=%2Fsite2001%2Ffolders%2F000001&v=C&i=%2Fsite2001%2Fitems%2F000286
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/Hydroelectric_dam_without_text.jpg/300px-Hydroelectric_dam_without_text.jpg
  • http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/125/1/Duurzame-energie/Page1.html
Leannemunnik (20 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.