Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?

Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen? Autodiefstal, je hoort het steeds vaker. Maar kun je dan niets doen tegen autodiefstal? Het antwoord daarop is JA, alleen weten criminelen ook steeds vaker de ingewikkelde antidiefstal systemen te manipuleren.

Voertuig Volg Systeem

Met een Voertuig Volg Systeem, een systeem dat met een gps-computer werkt en dat de auto kan volgen die gestolen is, kunnen dieven worden opgespoord. Het is een beproefd middel dat goed werkt. Het probleem is echter dat autodieven tegenwoordig ook veel vaker dan vroeger door hebben dat er in een auto zo’n gps is ingebouwd en het systeem zo verstoren dat een gestolen auto dus niet kan worden opgespoord.

Alarmsystemen en startonderbrekers

Ook alarmsystemen en startonderbrekers werken tegenwoordig steeds minder goed dan mensen wel eens denken. Niet omdat de systemen zelf niet werken, maar omdat autodieven steeds beter weten ze te omzeilen of ze plat te leggen.

Autodieven willen steeds vaker nieuwe auto’s

Vanaf 1998 is de trend dat autodieven veel liever een nieuwe auto stelen dan een oudere gebruikte, In dat jaar werden elektronische startonderbrekers in auto’s verplicht gesteld. Daardoor wordt er niet meer door Jan en alleman met gestolen auto’s rondgereden voor het plezier, maar worden de auto’s wel in onderdelen doorverkocht. Moderne autodieven zitten vaak in georganiseerde bendes die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Zij weten de startonderbreker onklaar te maken, nemen de auto mee en delen hem op in onderdelen. Die verkopen ze vervolgens.

Autobendes komen vooral uit Polen, Bulgarije en Roemenië

De georganiseerde autobendes komen vooral uit:
  • Polen
  • Bulgarije
  • Roemenië

Autocriminelen kennen hun vak

Gespecialiseerde autodieven, want zo kunnen ze wel worden genoemd, hebben veel kennis over auto-elektronica en hightech gereedschappen. Door de beide te combineren weten ze vrij eenvoudig in de modernste auto’s in te breken. Het forceren van een autoslot bijvoorbeeld is tegenwoordig voor deze dieven heel eenvoudig. Dat kan heel eenvoudig met een Polensleutel, een zelfgemaakte sleutel of bepaalde gereedschappen. Eenmaal in de auto moet de dief de startonderbreker uitschakelen. Dat gebeurt veel met een gekopieerde sleutel of met een laptop waarmee wordt ingebroken in de motor electronica.

Voertuig Volg Systeem wordt lamgelegd met een stoorzender

Bovendien wordt het Voertuig Volg Systeem door de autodieven lamgelegd met een stoorzender. Daardoor is de auto helemaal niet meer te volgen en lukt opsporen dus ook niet meer.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelenAutodiefstal voorkomen met simpele maatregelenVooral relatief nieuwe auto’s zijn in trek bij autodiefstal. Autodieven hebben het met name gemunt op auto’s van het mer…
Zelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalZelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalOok autodieven gaan met de tijd mee. Voor de nieuwste beveiligingsmethodes en mogelijkheden vergaren zij informatie, ken…
De ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenDe ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenVeel mensen lopen gevaar op een strafblad wanneer zij te snel akkoord gaan met een strafbeschikking. Het Openbaar Minist…

Bioplastic: wat is het en wat is het nut?Bioplastic: wat is het en wat is het nut?Bioplastic is plastic dat wordt gemaakt van biologisch materiaal (planten) óf plastic dat biologisch afbreekbaar is. Het…
Wat is genetische modificatie of genetische manipulatie?Wat is genetische modificatie of genetische manipulatie?Genetische modificatie wordt gebruikt om opbrengst van gewassen te verbeteren, plagen te bestrijden, voedselkwaliteit te…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Stichting Aanpak Voertuigen Criminaliteit
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.