Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?

Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen? Autodiefstal, je hoort het steeds vaker. Maar kun je dan niets doen tegen autodiefstal? Het antwoord daarop is JA, alleen weten criminelen ook steeds vaker de ingewikkelde antidiefstal systemen te manipuleren.

Voertuig Volg Systeem

Met een Voertuig Volg Systeem, een systeem dat met een gps-computer werkt en dat de auto kan volgen die gestolen is, kunnen dieven worden opgespoord. Het is een beproefd middel dat goed werkt. Het probleem is echter dat autodieven tegenwoordig ook veel vaker dan vroeger door hebben dat er in een auto zo’n gps is ingebouwd en het systeem zo verstoren dat een gestolen auto dus niet kan worden opgespoord.

Alarmsystemen en startonderbrekers

Ook alarmsystemen en startonderbrekers werken tegenwoordig steeds minder goed dan mensen wel eens denken. Niet omdat de systemen zelf niet werken, maar omdat autodieven steeds beter weten ze te omzeilen of ze plat te leggen.

Autodieven willen steeds vaker nieuwe auto’s

Vanaf 1998 is de trend dat autodieven veel liever een nieuwe auto stelen dan een oudere gebruikte, In dat jaar werden elektronische startonderbrekers in auto’s verplicht gesteld. Daardoor wordt er niet meer door Jan en alleman met gestolen auto’s rondgereden voor het plezier, maar worden de auto’s wel in onderdelen doorverkocht. Moderne autodieven zitten vaak in georganiseerde bendes die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Zij weten de startonderbreker onklaar te maken, nemen de auto mee en delen hem op in onderdelen. Die verkopen ze vervolgens.

Autobendes komen vooral uit Polen, Bulgarije en Roemenië

De georganiseerde autobendes komen vooral uit:
  • Polen
  • Bulgarije
  • Roemenië

Autocriminelen kennen hun vak

Gespecialiseerde autodieven, want zo kunnen ze wel worden genoemd, hebben veel kennis over auto-elektronica en hightech gereedschappen. Door de beide te combineren weten ze vrij eenvoudig in de modernste auto’s in te breken. Het forceren van een autoslot bijvoorbeeld is tegenwoordig voor deze dieven heel eenvoudig. Dat kan heel eenvoudig met een Polensleutel, een zelfgemaakte sleutel of bepaalde gereedschappen. Eenmaal in de auto moet de dief de startonderbreker uitschakelen. Dat gebeurt veel met een gekopieerde sleutel of met een laptop waarmee wordt ingebroken in de motor electronica.

Voertuig Volg Systeem wordt lamgelegd met een stoorzender

Bovendien wordt het Voertuig Volg Systeem door de autodieven lamgelegd met een stoorzender. Daardoor is de auto helemaal niet meer te volgen en lukt opsporen dus ook niet meer.
© 2011 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelenAutodiefstal voorkomen met simpele maatregelenVooral relatief nieuwe auto’s zijn in trek bij autodiefstal. Autodieven hebben het met name gemunt op auto’s van het mer…
Zelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalZelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalOok autodieven gaan met de tijd mee. Voor de nieuwste beveiligingsmethodes en mogelijkheden vergaren zij informatie, ken…
De ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenDe ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenVeel mensen lopen gevaar op een strafblad wanneer zij te snel akkoord gaan met een strafbeschikking. Het Openbaar Minist…

Bioplastic: wat is het en wat is het nut?Bioplastic: wat is het en wat is het nut?Bioplastic is plastic dat wordt gemaakt van biologisch materiaal (planten) óf plastic dat biologisch afbreekbaar is. Het…
Wat is genetische modificatie of genetische manipulatie?Wat is genetische modificatie of genetische manipulatie?Genetische modificatie wordt gebruikt om opbrengst van gewassen te verbeteren, plagen te bestrijden, voedselkwaliteit te…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Stichting Aanpak Voertuigen Criminaliteit

Reageer op het artikel "Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. Kraak, 21-11-2012 15:28 #2
In de eerste plaats: Grenzen dicht voor alle vm Oostblok landen. Verder ouderwetse grenscontrole op alle in en uitgaande voertuigen. De techniek komt dan op de tweede plaats.

Ruud van der Veken, 22-11-2011 10:21 #1
Auto diefstal is nauwelijks te voorkomen en als we de beveiliging van een auto goed aanpakken, dan lopen we weer het risico dat we meer incidenten van car-jacking krijgen. Het is belangrijk om daar een balans in te vinden.

De diefstal van autosleutels uit afgesloten woningen - middels braak - is een groter wordend probleem in Nederland. Met nadien als gevolg voor de benadeelden, een groot gevoel van onveiligheid in huis. Vooral huizen met opritten lopen een verhoogd risico, omdat daarbij bekend is, dat - van de auto op die oprit - de sleutel in die woning zal moeten zijn. De autosleutel ligt vaak in de gang op het kastje of in de keuken op het aanrechtblad. Soms is het openen van een raampje of het hengelen van de autosleutel door de brievenbus voor de hand liggend.

Ik vind het onjuist om te melden dat de georganisserde autobendes vooral bewoners uit Oost Europa zijn. Ik ben daar niet zo zeker van. We hebben al jaren een groot Nederlands netwerk van auto- en ladingdieven. Ook honderden in Nederland gestolen auto's worden in Nederland gewoon - met gespoelde kentekenbewijzen - als kloon verkocht. Dat gestolen auto's vanuit Nederland ook worden doorverkocht aan Oost Europa is natuurlijk bekend, uit de cijfers over het aantreffen van gestolen auto's.

Mijn ervaring leert, dat de Nederlandse politie bij het opstellen van een proces verbaal inzake autodiefstallen al vaak roept, dat de gestolen auto al lang naar Polen is. Daar zijn geen bewijzen van. Ik verdenk de politie ervan, dat zij dit roepen, omdat zij het als excuus gebruiken om geen onderzoek te hoeven doen. Er is landelijk een hevig gebrek aan deskundigheid bij de politie op het gebied van onder meer voertuigidentificatie. Maar, hulde aan de nog bestaande PAT teams.

Autodiefstallen is een markt van vraag en aanbod, je gaat geen Saab stelen als je dat ding toch niet verkocht krijgt. Dus neem je een Volkswagen Golf in de kleur zwart. De te stelen auto's worden - in afwachting op het moment van diefstal - soms al voorgeprepareerd, zodat de auto op het moment van de behoefte snel opgehaald kan worden. De daadwerkelijke diefstallen vinden vaak plaats in de nachtelijke uren tussen 01.00 en 05.00 uur.

Als men bij de politie zo zeker is van het feit dat die auto's naar Oost Europa gaan, dan kan een kleine investering in de registratie van kentekens van uitgaand grensverkeer in oosterlijke richting op bijvoorbeeld de snelwegen A1, A12 en de A67, tijdens de nachtelijke uren een hulpmiddel zijn. De lijnen van transport van de gestolen auto's worden dan blootgelegd en dan kan aangepast beleid worden gemaakt. Maar het probleem bij de politie is nog steeds, dat auto's bijvoorbeeld worden gestolen in de Randstad en dat de regio Twente de opsporing dan moeten doen. Dat gaat dus van het politie budget van Twente af.

Kortom, autodiefstallen is nauwelijk te voorkomen maar justiononeel beleid voor onderzoek en opsporing zou duidelijkheid kunnen brengen. De pakkans van daders wordt daarmee vergroot.

Tenslotte
Het verstoren van het GSM of GPS signaal met een "Jammer" kan worden ondervangen door een goed Track & Trace systeem, dat ook een signaal naar je mobiele telefoon stuurt op het moment dat die aanval plaats vind.

Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: 21-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Schrijf mee!