Weersvoorspellingen: Het weer in Augustus

Weersvoorspellingen: Het weer in Augustus In Nederland gaan de meeste mensen tijdens de schoolvakantie van de kinderen op de basisschool een paar weekjes er tussenuit. Er wordt dan op mooi zomerweer gerekend. Zo was de vakantiemaand juli 2013 één van de warmste juli maanden uit de geschiedenis. Aangezien augustus gemiddeld gezien de warmste maand van het jaar is, zijn de verwachtingen voor augustus ook zeer hoog gespannen en hopen de vakantiegangers opnieuw op een evenaring van de temperatuur in de maand juli. De maand juli kende een hittegolf. Toch geeft de maand augustus geen garantie op mooi zomerweer.

Augustus

De maand augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Deze jaartelling is rond 1700 in Nederland ingevoerd. De maand augustus is vernoemd naar keizer Augustus (waarvan de volledige naam is: Gaius Julius Caesar Octavianus, pinceps van Rome).

Het weer in augustus

De maand augustus is na juni en juli, de derde maand van de meteorologische zomer. Uit de statistieken blijkt dat in vele gevallen de maand augustus, gemiddeld gezien, de warmste maand van het jaar is. Gemiddeld worden er ‘s middags, in het binnenland temperaturen gemeten van zo`n 23 graden Celsius. Terwijl voor de Nederlandse kust de gemiddelde temperatuur 20 of 21 graden Celsius normaal is.

Koudste augustus maand

Ondanks de positieve statistieken geeft de augustus maand niet automatisch de garantie op mooi weer. Eén van de koudste augustusdagen in de 20e en 21e eeuw was 22 augustus 1993: de temperatuur daalde overdag op veel plaatsen tot 12 graden Celsius. Op 24 augustus 1954 werden er nog lagere temperaturen gemeten. De temperatuur kwam op 24 augustus 1954 in de Bilt niet boven de 13,1 graden Celsius uit.
De koudste augustusmaand, sinds de vastlegging van de weerstatistieken vanaf 1901, is de augustus maand van 1956. Tijdens deze maand kreeg men te maken met vier aanzienlijke stormen en een gemiddelde etmaaltemperatuur van slechts 14,0 graden Celsius.

Warmste augustus maand

Ondanks dat er vele mensen zijn die denken dat de zomers in Nederland steeds kouder worden, heeft men in Nederland in de 21e eeuw al drie maal te maken gehad met een augustusmaand die een plekje verdiende in de top tien van de warmste augustusmaanden. Met de registratie van de top tien is men begonnen in 1901.
In de 21ste eeuw gaat het om de augustusmaanden in 2002, 2003 en 2004. Sinds 1901 was augustus 1997, gemiddeld gezien, de warmste augustus maand,.

De kans op mooi-weerdagen in augustus is groot

Augustus heeft samen met juli het record in handen voor wat betreft het gemiddelde mooi - weer dagen. Dit gemeten over een termijn van honderd jaar. Gemiddeld gezien hebben de zomermaanden juli en augustus, gemeten in de Bilt, elk zeven mooi - weerdagen. April en juni komen daarna met elk vijf mooi weerdagen. Augustus 1947 is recordhouder wanneer het gaat om de maand met de meeste mooi weerdagen. In die maand gingen maar liefst 24 van de 31 dagen de statistieken in als mooi weer dag. Uiteindelijk kreeg heel 1947 te maken met een jaarrecord van maar liefst 90 mooi weerdagen.

Mooi weerdag

Het KNMI heeft een definitie opgesteld met betrekking tot mooi weerdagen. Volgens deze definitie is een mooi weerdag, een dag met veel zon. Dit houdt in dat de zon tussen zonsopgang en zonsondergang minstens 50% van de tijd moet schijnen. Een dag met weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een temperatuur die dus boven het daggemiddelde ligt.
Weerstatistieken maand augustus in Nederland
Ondanks dat augustus, gemiddeld gezien, een hoog aantal mooi weerdagen heeft, krijgen we nooit een garantie op erg mooi weer in augustus.

Weerspreuken

In de geschiedenis zijn rondom iedere maand over het weer diverse weerspreuken opgesteld. Dit zijn gezegden en spreekwoorden die volgens overlevering betrekking hebben tot het weer. Veel weerspreuken zijn volkswijsheden en zijn nog nooit wetenschappelijk bewezen. Toch blijken deze oude weerspreuken in deze moderne tijd van weercomputers en satellietfoto’s, volgens de weervoorspellers nog steeds veel waarheden te bevatten.

Enkele bekende weerspreuken die informatie geven over de weersvoorspellingen van de maand augustus zijn:
  • Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
  • Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
  • Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
  • Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.
  • Is het weer op Maria Hemelvaart (15 augustus) mooi, zo zal de herfst van het zelfde wezen.
  • Als de ooievaars na de 21ste nog blijven, zal een zachte winter binnendrijven.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
EK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaEK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaTussen 16 augustus 2019 en 24 augustus 2019 vindt het EK hockey voor de mannen plaats. Tegelijkertijd vindt het EK voor…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…

Permafrost - het altijd bevroren poolgebied ontdooitPermafrost - het altijd bevroren poolgebied ontdooitDe permafrost, de permanent bevroren gebieden in de poolgebieden, ontdooit. Hij ontdooit zelfs in rap tempo. De dooi hee…
Omgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOmgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOok in Nederland kunnen we te maken krijgen met een hittegolf en extreem warm. Als het heet weer is, treft het ons allem…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.weeronline.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.