Omgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomer

Omgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomer Ook in Nederland kunnen we te maken krijgen met een hittegolf en extreem warm. Als het heet weer is, treft het ons allemaal! Het is de vochtigheid in Nederland die het warme weer ondraaglijk maakt. Hoe kunnen we omgaan met de hitte tijdens tropische zomerse dagen in Nederland? Hoe houden we ons hoofd koel tijdens extreem warm weer? En, waarom moeten we het rustig aan doen tijdens warme dagen?

Hittegolf

Waarom moet je het rustig aan doen tijdens extreem warm weer? Zodra de temperaturen tropisch worden in Nederland, gaan de bloedvaten wijder staan. Dit is een manier van het lichaam om met warmte om te gaan. Door de wijde bloedvaten, ontstaat er een betere doorbloeding. Een sterkere doorbloeding van de huid zorgt voor meer verkoeling. Dit gebeurd automatisch, we hebben er geen controle over. Maar, het hart moet harder werken om het bloed goed in de rondte te kunnen pompen nu de bloedvaten wijder staan. Dus, hoe warmer het is, hoe harder het hart moet werken. Dat is de reden waarom we het rustiger aan moeten doen als het warmer is.

Wennen

Gemiddeld heeft het menselijk lichaam 2 a 3 weken nodig om aan hitte te wennen. Als het lichaam gewend raakt aan de warmte, zal het hart minder hard hoeven te werken.

Baby´s, jonge kinderen, dieren, ouderen en zieken

Als wij als gezonde volwassenen het al zo zwaar hebben tijdens hitte in Nederland, hoe moet een hulpeloze baby zich dan wel niet voelen? Of ouderen en zieken? Hitte is voor hen allemaal pure topsport en het is een groep die we goed in de gaten moeten houden tijdens extreem warm weer! Ouderen hebben een minder dorstgevoel dan wij, drinken zij ruim voldoende als het warm is? Mensen met astma of andere longproblemen kunnen het zwaar benauwd krijgen. Mensen met hartproblemen kunnen in grote problemen terecht komen als het hart harder gaat werken tijdens warm weer. Het is een groep mensen die niet alleen zouden moeten zijn tijdens extreem warm weer in Nederland!

Medicijnen

Apothekers, artsen en GGD´s gaan waarschuwingen uitgeven als er een periode van warm weer aankomt in Nederland. In hun waarschuwingen geven ze ook tips door hoe we het best kunnen omgaan met de hitte, maar ook hoe we het best kunnen omgaan met bepaalde medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen ook niet tegen hitte. Er worden waarschuwingen uit gegeven hoe medicijnen werken tijdens hitte en hoe ze te bewaren. Iedereen die medicijnen gebruikt zou tijdens warme dagen extra alert moeten zijn op deze waarschuwingen!

Deuren en ramen

Als de temperaturen buiten veel warmer zijn dan binnen en je hebt het binnen liever koeler, is het beter om deuren en ramen gesloten te houden.

Water drinken

Iedere dag water drinken is noodzakelijk, maar tijdens warme tropische dagen is water drinken van levensbelang. Minimaal 2 liter water drinken! Eet veel waterijsjes, meloen en ander fruit als je niet aan de 2 liter water komt. Let goed op dat dieren, baby´s, jonge kinderen, zieken en ouderen ook regelmatig water drinken!

Flesjes water

Zorg dat je water bij je hebt tijdens extreem warm weer. In de auto, in de rugzak van de kinderen als ze naar school moeten, op het werk en enz. Neem flesjes water mee als je ergens naar toe gaat waarvan je niet zeker bent of daar (voldoende) water aanwezig is!

Urine

Als de urine tijdens warme dagen er donkerder uit ziet dan normaal, drink dan meer water! Wacht niet met het drinken van water totdat je dorstig bent, drink regelmatig kleine beetjes.

Cafeïne en alcohol

Tijdens (extreem) warm weer is het belangrijk dat het lichaam voldoende vocht binnen krijgt. Water drinken is beter dan koffie of alcohol drinken. Cafeïne en alcohol hebben de neiging om het lichaam uit te drogen, dat is geen goede combinatie tijdens extreem warm weer. Zorg daarom altijd dat je buiten je koffie, je biertje of je wijntje aan de noodzakelijke 2 liter water drinken komt!

Voeding

Warm voedsel en zwaar eten, verwarmt het lichaam. Als we willen afkoelen moeten we tijdens warm weer koel en minder zwaar eten. Afgekoelde pasta met stukjes fris fruit bijvoorbeeld. Eet regelmatig een frisse salade met koude stukjes tonijn en eet extra fruit.
Let op! Tijdens warm weer bederft voedsel sneller. Goede koeling en hygiëne van voedsel is erg belangrijk tijdens warm weer!

Kleding

  • Draag luchtige, witte katoenen kleding, Het liefst shirts of blouses zonder mouwen, korte katoenen broeken of rokken,
  • Draag sandaaltjes, slippers of schoenen van gevlochten leer of katoenen bootstappers zodat de voet kan ademen,
  • Zonnehoed, pet en zonnebrillen en eventueel gebruik je een paraplu als parasol.

Plantenspuit

Een plantenspuit met water kan enige verfrissing geven. Neem een plantenspuit mee in de auto, naar het werk, naar je vrienden en enz. Even je gezicht, hals, nek, schouders, polsen en enkels inspuiten met water en je kan er weer even tegen.

Teiltje met water

Zet je voeten thuis in een teiltje met water. Eventueel stop je in het water enige ijsblokjes.

Douche

Douche tijdens warme zomerse dagen niet te koud, maar lauwwarm.

Talkpoeder

Voor die mensen die veel zweten en last krijgen van hun huidplooien: gebruik talkpoeder om smetten in de zomer te voorkomen.

Ventilator

Een goede ventilator is onmisbaar tijdens warme zomerse dagen. Overal waar jij bent zou een goede ventilator moeten staan. Thuis, in de auto, op het werk, in de klas en enz.

Airco

Het is een aanschaf en het gebruikt enorm veel stroom, maar een airco in de slaapkamer tijdens hete tropische dagen is een uitkomst! Plaats de airco in een slaapkamer waar eventueel het hele gezin kan slapen. Nachtenlang niet kunnen slapen wegens de warmte breekt je op, vooral als je gevoelig bent en slecht tegen warmte kan! Iedereen die goed uitgerust is, kan beter omgaan met warmte!

Fysieke activiteiten

Hitte, warme zomerse dagen en tropische dagen zijn niet geschikt om zwaar lichamelijk werk te doen. Zijn er dagelijkse fysieke activiteiten die je moet doen? Doe ze zo vroeg mogelijk in de morgen als het nog enigszins fris is. Vermijd vanaf 11:00 onnodige fysieke arbeid. Drink veel water tijdens hitte, vooral als je lichamelijk moet presteren, bescherm je hoofd en nek tegen de zon en zoek zo veel mogelijk de schaduw op. Neem regelmatig een pauze en ga in een koele plek zitten! Gebruik een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor!
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hitte in NederlandHitte in NederlandIn Nederland hebben we een gematigd klimaat met milde winters en koele zomers. Nederlandse zomers zijn over het algemeen…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
10 tips voor tijdens een hittegolf10 tips voor tijdens een hittegolf10 Medische adviezen voor tijdens een hittegolf. Dat is altijd handig als je op vakantie gaat naar een tropisch land of…

Weersvoorspellingen: Het weer in AugustusWeersvoorspellingen: Het weer in AugustusIn Nederland gaan de meeste mensen tijdens de schoolvakantie van de kinderen op de basisschool een paar weekjes er tusse…
Het weer in meiMei 2013 gaat de boeken in als extreem en vooral bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Al gauw wordt weer verwezen n…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/printen.aspx?IdThema=86&title=Hittegolf%20en%20medicijnen
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/lichamelijke-klachten/warmte-omgaan-slecht.174953
  • http://plazilla.com/hoe-omgaan-met-de-warmte-in-de-zomer
  • http://www.vegetarisme.nl/vegetarisme.nl/index.php/nl/artikelen/50-gezondheid/139-omgaan-met-hitte-hou-het-koel
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.