Frontlijnen op de weerkaart

Op weerkaarten komen 3 verschillende frontlijnen voor: de rode lijnen zijn warmtefronten, de blauwe lijnen zijn koufronten en de paarse lijnen zijn occlusiefronten.

Wat zijn fronten?

Het is zo dat als er 2 luchtmassa's zijn met een verschillende temperatuur, dan is er spraken van een front. We onderscheiden hierin 3 soorten: de warmtefronten, koufronten en occlusiefronten.

De bolletjes en driehoekjes op de weerkaart

De bolletjes en driehoekjes geven niks anders weer dan de richting van het front en wat voor soort front het is. Als er op een lijn(rood) alleen ronde bolletjes zijn, geeft dat aan dat het een warmtefront is. Als er driehoekjes op een (blauwe) frontlijn staan dan betekent dat dat het een koufront is. Staan er bolletjes en driehoekjes op de frontlijn, heb je te maken met een occlusiefront. De frontlijn is dan paars.

Warmtefronten

Warme lucht is lichter dan koude lucht en schuift dus over de koude lucht heen. Als dit gebeurt, gebeurt dit over een niet al te steile hoek, wat weer betekent dat de regen over een hele grote oppervlakte valt (vb. heel Nederland). De warmtefronten verplaatsen zich heel langzaam, wat weer tot gevolg heeft dat ze wel eens worden ingehaald door koufronten.

Koufronten

Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, dus duwt de koude lucht de warme lucht als het ware omhoog. Door de snelle menging van koude en warme lucht ontstaat er een steile hoek en dit heeft tot gevolg dat het heel erg plaatselijk is. De wolken die ontstaan zorgen meestal voor veel regen en kunnen zelfs onweer veroorzaken.

Occlusiefronten

Occlusiefronten ontstaan als een koufront een warmtefront inhaalt. Het kan vanzelfsprekend ook ontstaan als een koufront een warmer koufront inhaalt. In het occlusiepunt, het punt dat het warmte- en koufront elkaar raken, ontstaat de meeste neerslag. Ook ontstaan er bij occlusiefronten zogenaamde depressies. De wind gaat rondcirculeren. Op het Noordelijk Halfrond is dat altijd tegen de wijzers van de klok in en op het Zuidelijk Halfrond is dit met de wijzers van de klok mee.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten onweer en bliksemVerschillende soorten onweer en bliksemBliksem is gevaarlijk, vooral de bliksem welke de aarde raakt. De spanning in een bliksemstraal kan dan oplopen tot hond…
Wat voor weer wordt het? De 6 beste weersitesGaat het regenen, onweren of hagelen? Hoe warm wordt het morgen? Krijgen we de komende tijd lekker weer? Op zoek naar ee…
Hoe ontstaat mist?Iedereen kent de ervaring van het fietsen door mist waarbij je kleine waterdruppeltjes op je oogwimpers en in je haar vo…
Wat is luchtdruk?Wat is luchtdruk?Met het weerbericht worden we er dagelijks mee geconfronteerd; luchtdruk. Luchtdruk is de druk die een kolom lucht uitoe…

Luchtdruk en windSterke luchtdrukverschillen zorgen voor enorme krachten op luchtdeeltjes. De beweging van luchtdeeltjes ervaren wij als…
Bronnen en referenties
  • http://www.knmi.nl
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.