Het weer in januari 2010 in Friesland

Januari 2010 gaat in Friesland de boeken in als een sneeuwrijke en koude maand. Bovendien was er nog best veel zon, namelijk 49 uur in deze maand. Gemiddeld was de temperatuur min 1,6 graad Celsius en dat is zelfs nog 0,1 graad lager dan januari 1997 toen de Elfstedentocht werd verreden. Normaal gesproken is het gemiddeld in januari plus 2,5 graad Celsius. Januari 2010 gaat dus de boeken in als ruim 4 graden kouder dan normaal.

Sneeuw januari 2010

Sneeuw karakteriseerde januari 2010. Zo werd in Friesland een nieuw record gevestigd, omdat er op 23 dagen ergens in de provincie sneeuw viel. In 1979 waren dat 20 dagen en dat was tot dan het record. De sneeuw speelde een grote rol bij de temperatuursschommelingen. Een gesloten sneeuwdek voorkomt dat de aarde zijn warmte afstaat aan de atmosfeer en dus kan de temperatuur bij heldere hemel en windstil weer heel erg dalen. In het westen van Friesland werd op een gegeven moment door een dik pak sneeuw van 8 centimeter daardoor een temperatuur van min 16.4 graden Celsius gemeten. Dit was in de nacht van 24 op 25 januari rond 8 uur in de ochtend bij de plaats Laaxum. Het was tevens de laagste temperatuur van januari in heel het land van januari.

Vriesweer in januari 2010

Normaal gesproken vriest het in januari zo’n 12 etmalen. In januari 2010 lag dat aantal veel hoger, het kwik daalde namelijk 27 dagen tot onder het vriespunt. Van die 27 dagen vroor het 12 dagen matig en op 4 dagen was er strenge vorst. In een normale januari maand vriest het 5 dagen matig en 2 dagen streng.

Wat is matige en strenge vorst?

  1. Matige vorst betekent dat het min 5 graden is of nog kouder
  2. Strenge vorst begint met min 10 graden.
  3. Zeer strenge vorst is vorst vanaf min 15 graden Celsius
  4. IJslagen zijn bovendien dagen waarbij de temperatuur het hele etmaal onder nul is

Neerslag in januari 2010

In januari 2010 viel de neerslag vooral in de vorm van sneeuw. Gesmolten leverde dat in Friesland bijna 43 millimeter water op. De laatste dertig jaar was dat gemiddeld hoger, namelijk 72 millimeter.

Hogedruk van 7 op 8 januari 2010

In de nacht van 7 op 8 januari 2010 zorgde een rug van hogedruk (dit is 1023 hPa) voor een stabilisering van de atmosfeer. De hemel was kraakhelder en het was windstil. Daardoor kwam het tot zeer strenge vorst met op de vliegbasis Leeuwarden zelfs een minimumtemperatuur van min 15 graden Celsius.

Bar winterweer in het weekend van 9 en 10 januari 2010

In het weekeinde van 9 en 10 januari was het bar en boos in Friesland. Tussen een depressie die afkomstig was van het Iberisch schiereiland en een hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië stak een krachtige tot harde (langs de kust zelfs stormachtige noordoostenwind op). Het frontensysteem van de depressie zorgde bovendien voor langdurige sneeuwval. Wind en stuifsneeuw zorgden voor enorme sneeuwduinen die wel 1,5 meter hoog werden. Daarna volgden zo’n 5 dagen met stille dooi. Dit betekent dat de temperaturen oplopen terwijl er geen neerslag valt of zo weinig dat het van geen enkele betekenis is.

Dooiaanval op 16 en 17 januari 2010 in Friesland

Op 16 en 17 januari dooide het echt, maar dit duurde maar 4 etmalen. Op 21 januari 2010 daalden de temperaturen namelijk weer. Dit gebeurde onder invloed van aanvoer uit het koude Noord-Duitsland. Het kwik ging toen weer tot onder nul.

Sneeuw op 23 en 24 januari 2010

In de avond en nacht van 23 op 24 januari viel vooral in de westelijke helft van Friesland weer zo’n 5 tot 8 centimeter sneeuw. Bovendien werd dit de koudste nacht van de maand. Ook na die dag bleef het sneeuwen en vriezen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als het strooizout opraakt in Nederland; wat dan?Als het strooizout opraakt in Nederland; wat dan?Strooizout, we zijn in Nederland gewend dat dit gebruikt wordt als het glad is op de wegen. In andere landen wordt geen…
De gevolgen voor de natuur van een lange winterDe gevolgen voor de natuur van een lange winterDe winter van 2009/2010 heeft lang geduurd. Er was veel sneeuw, het vroor hevig. Maar ook in andere jaren hebben dergeli…
Goedkoperwonenregeling verdwenen: minder renteaftrekGoedkoperwonenregeling verdwenen: minder renteaftrekHypotheekrente is al geruime tijd niet meer volledig aftrekbaar. In 2010 worden de regels van de hypotheekrenteaftrek, m…

Bliksem kan altijd dodelijk zijn: pas op met bliksemBliksem kan altijd dodelijk zijn: pas op met bliksemDoden door blikseminslag, ze zijn er nog steeds. In 1910 werden in Friesland zes mensen gedood door een blikseminslag. V…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-02-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Weer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.