Rosalind Franklin

Rosalind Franklin was een biofysicus en een röntgenstraal kristallografe. Ze heeft behalve haar bijdrage aan het begrip van de structuur van DNA ook belangrijke bijdragen geleverd aan het begrip van de structuren van virussen, steenkool en grafiet. Later leidde zij het bereidende werk aangaande tabaks mozaïek en polio virussen.

Leven in de tijd van Rosalind Franklin (1920-1958)

We verdelen het in 2 groepen. De tijd tot de Tweede wereldoorlog en de tijd van de Tweede wereldoorlog en daarna. Zo krijg je een beeld van hoe het was om te leven in de tijd van Rosalind Franklin.

1920-1940

Oorlog en dekolonisatie waren voor Engeland bepalende factoren in jaren na de eerste wereldoorlog. De machtsverhoudingen waren verandert en er kwam een eind aan de Victoriaanse waarden en zelfgenoegzaamheid. De welvaart nam sterk toe en bereikte een hoog niveau. Een goede gezondheid, goed onderwijs en deelname aan het culturele leven leken voortaan voor iedereen bereikbaar. Er was geen sprake van een revolutie, maar er waren wel politieke en sociale ingrijpende veranderingen. Na 1914 verving de arbeiderspartij de Liberale partij als een van de twee grote partijen. Ook in het bedrijfsleven kreeg de arbeidersklasse nu opeens invloed. Veel traditionele instellingen, zoals de kerk, bleken nauwelijks opgewassen tegen rationele kritiek. Het tempo van ontkerkelijking was hoog in de tijd tussen de Eerste en de Tweede wereldoorlog.

Toen Rosalind op haar vijftiende besloot dat ze wetenschapper wilde worden, wilde haar vader niet dat ze naar het hoger onderwijs voor vrouwen zou gaan. In die tijd was het niet gebruikelijk dat vrouwen naar hoger onderwijs gingen en al helemaal niet dat vrouwen wetenschapper werden.

Vanaf 1940.

Engeland was in de periode van de tweede wereld oorlog het belangrijkste en machtigste land van Europa. Hitler wilde dat land ook bezetten maar hij wist dat het zwaar zou worden. Engeland was een eiland en sterk op zee. Het lukte Duitsland niet om Engeland te veroveren.

Na de Tweede Wereldoorlog bleek Groot-Brittannië te uitgeput om het Britse Rijk langer te kunnen leiden. Brits-Indië werd in 1947 zelfstandig.
Labour kwam na de Tweede wereldoorlog aan de macht. In 1951 kwamen de conservatieven weer aan de regering. In 1952 werd George VI opgevolgd door zijn dochter Elizabeth II.

Binnen het Verenigd Koninkrijk is Engeland altijd dominant geweest. In de loop van de twintigste eeuw nam in Schotland en Wales het verzet hiertegen toe. In Schotland werd de Scottish National Party opgericht en in Wales Plaid Cymru. De partijen slaagden er echter slechts met moeite in zetels te verwerven in het Lagerhuis.

Overzicht van haar werk

Rosalind Franklin was een biofysicus en een röntgenstraal kristallografe. Ze heeft behalve haar bijdrage aan het begrip van de structuur van DNA ook belangrijke bijdragen geleverd aan het begrip van de structuren van virussen, steenkool en grafiet. Later leidde zij het bereidende werk aangaande tabaks mozaïek en polio virussen.

DNA

Het belangrijkste onderzoek van Rosalind Franklin was het onderzoek van de structuur van DNA. Ze heeft bijgedragen aan het begrip van de structuur van DNA. Ze ging op empirische wijze te werk en gebruikte röntgenkristallografie in haar onderzoek. Daar gaan we nu niet verder op in want dat is al uitgelegd in het vorige hoofdstuk.

Steenkool

Rosalinds eerste onderzoeken waren die van koolstof en grafiet. Rosalind Franklin werkte in 1941 en 1942 bij het Britse Onderzoekscentrum. Ze bestudeerde de poreusheid van Steenkool. Ze had als doel deze, zo efficiënt mogelijk toe te passen wegens de schaarste door de oorlog. Dit onderzoek vormde de basis voor haar doctoraat in fysische chemie die ze in 1945 haalde bij de universiteit van Cambridge.

Polio virussen

Rosalind hield zich in één van haar laatste onderzoeken bezig met de structuur van polivirussen. Haar ‘groep’ schetste de algemene moleculaire structuur van verschillende virussen en hielp de basis te leggen van structurele virologie, want polio was nog steeds een belangrijke bedreiging voor de gezondheid.

Tabaksmozaïekvirus

Het tabaksmozaïekvirus is een virus dat onder andere in de tabaksplant voorkomt. Het virus zorgt voor vervorming van de bladeren: opkrullen en ongelijkmatige groei.
In 1955 stelde Rosalind Franklin de volledige structuur van de tabak mozaïek voor.
Ze toonde aan dat het virus hol is en stelde de hypothese op dat het virus enkelstreng-RNA heeft. Dit bleek te kloppen.

Hier ziet u het Tabaksmozaïekvirus
© 2013 - 2024 Leannemunnik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiskundige raadsels: Magische vierkantenHet magisch vierkant (tovervierkant) is een vierkant van getallen die op een zodanige manier zijn ingevuld dat de kolomm…
Benjamin FranklinBenjamin FranklinDe heer Benjamin Franklin speelde een grote rol bij het onafhankelijk worden van koloniaal Amerika en de wording van de…
De Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House is een trilogie geschreven door Nora Roberts. In de boekenserie ontmoeten drie vrouwen e…
Aretha Franklin, Queen of SoulAretha Franklin, Queen of SoulZe werd de 'Queen of Soul genoemd'. Het Amerikaanse muziektijdschrift 'Rolling Stone' plaatst haar in 2010 op de eerste…

Carl Linnaeus (1707-1778)Carl Linnaeus (1707-1778)Carl Linnaeus was een beroemde wetenschapper. Hij was geboren in 1707 in Zweden. Carl Linnaeus is wereldberoemd geworden…
Sigmund Freud (1856-1939)Je reinste pornografie, zegt de een. Werk van ongekende invloed, zegt de ander. Maar voor of tegen, iedereen kent Sigmun…
Bronnen en referenties
  • http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Rosalind_Franklin
  • http://www.rug.nl/corporate/vacatures/rff/rosalindfranklin
  • http://www.news-medical.net/health/Virology-History-(Dutch).aspx
  • https://www.msu.edu/course/lbs/333/fall/franklin.html
Leannemunnik (20 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.