Uitvinders: Galileo Galilei

Uitvinders: Galileo Galilei Galileo Galilei is vooral de vader van de huidige astronomie. Zijn stellingname dat de zon in het midden van ons sterrenstelsel staat, kwam Galileo Galilei te staan op ernstige veroordelingen en conflicten. Tegenwoordig weten we niet beter dan dat Galileo Galilei gewoon gelijk had, wat betreft de zon en veel meer van zijn waarnemingen

Galileo Galilei werd geboren in Italië

Galileo Galilei werd in Italië geboren in 1564 en stierf in in Italië in 1642. Dat wil zeggen dat hij toen 78 jaar oud, wat voor die tijd relatief bijzonder was Het was een lang leven waarin hij veel heeft teweeg gebracht. Hij was van relatief arme komaf, maar toch ging hij in Pisa medicijnen studeren. Hij verruilde deze studie al snel voor een studie in de wiskunde en natuurkunde. Hij werd vele jaren daarna (in 1610) zelfs de hof-wiskundige van de toenmalige groothertog van Toscane en heeft daarna ons denken in korte tijd sterk in beweging gebracht.

De grote sterrenkunde

In Toscane ontdekte Galileo Galilei met behulp van een eenvoudige kijker de vier manen van Jupiter, de Galileaanse satellieten, te weten Io, Europa, Callisto en Ganymedes (de beminden van Zeus). Aan de hand van deze en andere waarnemingen van ons sterrenstelsel raakte hij steeds meer overtuigd van de heliocentrische theorie van Copernicus. Dat is de visie dat de zon in het midden van het zonnestelsel staat en dat de planeten er omheen draaien en niet andersom. Dit beeld was echter volledig in strijd met de geocentrische visie die toen bestond: de aarde en mens werden gezien als centrum van het heelal. Vanaf 1612 leverde dit veel verzet en uiteindelijk een onoverbrugbare kloof op net de katholieke kerk.

De katholieke kerk ziet zijn werk als ketterij

De visie van Galileo Galilei werd door de katholieke kerk als ketterij beschouwd. De Inquisitie veroordeelde hem in 1616 van het hebben van de heliocentrische theorie. Het werd hem en anderen vervolgens verboden om nog langer deze theorie in woord en geschrift te verspreiden. Maar Galileo Galilei ging door met zijn werk, de katholieke kerk ook. In 1632 werd Galileo verordonneerd om te verschijnen voor de kerkelijke rechtbank. Na een procesgang werd hij in 1633, hij was al op 69 jarige leeftijd, werd hij verplicht om zijn leer af te zweren. Zijn bewegingsvrijheid werd bovendien ernstig beperkt.

Publicatie van Discorsi

Ondanks dit alles publiceerde hij in 1638 zijn hoofdwerk, Discorsi, waarin hij zijn inzichten nogmaals uit de doeken deed.

Eerherstel voor Galileo Galilei

Er kwam pas eerherstel na zijn dood. De stoffelijke resten van Galilei werden opgegraven en overgebracht naar Florence. Hij ligt daar nu in een fraai grafmonument. De middelvinger van zijn rechterhand bleek afgehakt. Het heliocentrische wereldbeeld werd later door zowel Kepler als Newton verder bevestigd. Nog veel later, in 1992, sprak ook Paus Johannes Paulus II zijn excuses uit.

Slot

De houding van Galileo Galilei was zeer gedurfd, maar juist. Hij liet ons nog veel meer uitvindingen en ontdekkingen na met betrekking tot de slingertijd, de structuur van het maanoppervlak en de zonnevlekken. Bovendien heeft hij als experimenteel wiskundige veel invloed gehad op de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in de negentiende eeuw. Bekend is ook het getal van Galilei met betrekking tot viskeuze vloeistoffen. Kortom, te veel om hier allemaal te beschrijven.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Westerse filosofie: renaissance en humanismeWesterse filosofie: renaissance en humanismeNa een periode van godsdienstige overheersing hadden veel mensen een sterke drang naar zelfstandigheid en vrijheid. De r…
Uitvinders: Johannes KeplerUitvinders: Johannes KeplerJohannes Kepler was een groot wetenschapper en we borduren op veel van zijn uitvindingen voort. Uitvinder bij uitstek. Z…
Elektromagnetische golvenElektromagnetische golvenEen belangrijk type golf is het soort golven waar ook de licht toe behoort. Dit zijn de elektromagnetische golven. Voor…
Uitvinders: ArchimedesUitvinders: ArchimedesArchimedes is bij velen vooral bekend van de uitroep Eureka. U weet wel, in bad gedaan. Maar hij deed veel meer. Elke da…

Uitvinders: James WattUitvinders: James WattJames Watt is onmiskenbaar verbonden met de stoommachine, stoomlocomotief en de eenheid van vermogen, de Watt. Deze eenh…
Uitvinders: EdisonUitvinders: EdisonVan krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindin…
Reactie

Megna, 05-11-2013
Wat heeft Galileo Galileo in zijn leven moeten doorstaan, om de waarheid te ontdekken, die genegeerd werd door de kerk. In mijn visie zou de kerk verkettert moeten worden, maar is met een simpel excuus vijf eeuwen later, afgekomen zonder een veroordeling in zo'n belangrijk ontdekking voor de mensheid. Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Megna,
Helaas is het zo dat als niet met een vrije geest naar nieuwe ontdekkingen wordt gekeken, de ontdekker wordt verketterd. Wetenschapper zijn is daarom niet altijd een eenvoudige zaak. Inmiddels ontdekken we elke dag nieuwe sterrenstelsels en beginnen we het ontstaan en de werking van ons universum beter te begrijpen. We maken belangrijke stappen vooruit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.