Uitvinders: Edison

Uitvinders: Edison Van krantenjongen tot miljonair, dat kan dus. We hebben het over zakenman Thomas Alva Edison. Edison deed vele uitvindingen. Zeer bekend zijn de verbeterde gloeilamp en de fonograaf. Maak ook kennis met Thomas Alva Edison en zijn uitvindingen. Ook Heinrich Göbel heeft bij de voorbereidingen een belangrijke rol gespeeld, maar werd voorbij gestreefd door Edison. Hij had een beter concept voor de gloeilamp. Edison had meer dan 1.000 patenten op zijn naam staan.

Wie is Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison werd in 1847 geboren in de VS en stierf in 1931. Hij was toen 84 jaar oud en zeer bemiddeld. Hij is zeker een van de meest succesvolle uitvinders geweest, met op het laatst maar liefst 1.093 patenten op zijn naam. Edison had Nederlandse voorouders en was een slow starter. Hij was enige tijd manusje-van-alles, om na vele tegenslagen te eindigen als mega uitvinder. Hij was geen wetenschapper als Albert Einstein en geen Nobelprijswinnaar, maar een snelle leerling die commercieel zeer grote successen boekte. Thomas Edison was doof. Oorzaak van zijn doofheid was de ziekte Roodvonk.

Telegraaf Edison

In 1863 werd hij telegrafist in Port Huron. Dit was altijd zijn grote wens en die werd werkelijkheid. Zij doofheid was kennelijk niet zo totaal dat hij de telegraaf wel kon horen tikken.

Edison en de Stock ticker

In 1870 maakt Edison een verbeterde stock ticker. Dit is een gewild telegraaftoestel voor het doorseinen van aandelenprijzen. Het principe van de tickertape kennen we heden ten dage nog steeds. Hij werd meermalen onderscheiden:
  • In 1878 als Ridder in het Legioen van Eer.
  • In 1892 met de Albert Metal van de Samenleving van Kunst uit Groot Brittannië.
  • In 1992 met de Congressionele Gouden Medaille.

Edison en de fonograaf

In 1878 presenteerde Edison de fonograaf, een voorloper van de grammofoon. Vergelijkbaar met de latere grammofoonplaten werden groeven gemaakt in een wasrol, om die vervolgens af te spelen. Het werd een commercieel succes.

Edison en de gloeilamp

Eveneens in 1878 komt de Edison Electric Light Company tot stand. Edison doet daar als zakenman onderzoek naar commercieel bruikbare gloeilampen. Na enkele maanden lukt het Edison om een lamp te maken met een spiraalvormige platinadraad in een luchtledige ruimte. Een stap vooruit, maar werkte niet goed genoeg. De koolstof gloeidraad werd vervolgens ontdekt door Heinrich Göbel. Maar het was op oudejaarsavond 1879 Edison die de eerste was met de ontsteking van de verlichting in New York. Hij stak Heinrich Göbel zo de loef af, en zodra er ook elektrisch licht was ontstoken op het stoomschip Columbia, steeg ook de vraag naar zijn gloeilampen explosief. In 1880 ging de productie op volle toeren. Dat moest ook wel want niet alleen de vraag was groot, maar ook de concurrentie. Zo moest hij onder meer opboksen tegen Joseph W. Swan in Engeland. Edison wint door allerlei snelle verbeteringen deze concurrentieslag met verve.

Edison en de film

Edison speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de film. Zo ontwikkelde hij de kinetoscoop, waarmee het mogelijk is om de foto’s die op celluloid zijn ontwikkeld, met bewegende beelden af te draaien.

Edison en de elektrische stoel

Edison is ook betrokken geweest bij de verdere ontwikkeling van de elektrische stoel. Ook daar had hij stevige concurrentie, nu met George Westinghouse. Westinghouse won de strijd.

Edison trouwde 3x

Drie maal trouwde hij:
  • Op 18 februari 1872 met Marion Estelle.
  • Op 10 januari 1876 in het geheim getrouwd met actrice Mary Louise Toohey.
  • Op 26 oktober 1878 met Blanche Travers.

Slot

Edison vond dus nog veel meer uit. Bekend zijn onder meer de telegraaf, en nog bijna 1.100 andere uitvindingen met patenten.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gloeilamp was onmisbaar in ieder huishoudenEén van de uitvindingen die misschien wel de meeste impact heeft gehad op onze geschiedenis is de ontdekking van de elek…
Uitvinders: James WattUitvinders: James WattJames Watt is onmiskenbaar verbonden met de stoommachine, stoomlocomotief en de eenheid van vermogen, de Watt. Deze eenh…
Biografie van Nikola TeslaNikola Tesla werd geboren op 9 juli 1856 in Smiljan, Kroatië ( toen nog 'Het keizerrijk van Oostenrijk'). Zijn vader was…
Belangrijke uitvindingen in de Industriële RevolutieTijdens de Industriële Revolutie zijn er een hoop nieuwe dingen uitgevonden, zonder de Industriële Revolutie was er bijv…

Uitvinders: Johannes KeplerUitvinders: Johannes KeplerJohannes Kepler was een groot wetenschapper en we borduren op veel van zijn uitvindingen voort. Uitvinder bij uitstek. Z…
Uitvinders: NewtonUitvinders: NewtonSir Isaac Newton behoort tot de grote uitvinders uit onze geschiedenis en tot de geleerden die tot de verbeelding spreke…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.