Raketingenieur von Braun

Raketingenieur von Braun Von Braun was de voornaamste raketingenieur ooit. Zonder hem zou de ruimtevaart niet zijn geweest zoals die nu is. De technologie en ontwikkelingen van raketten van de vorige eeuw zouden zonder von Braun nog in de kinderschoenen staan. Hij ontwikkelde de V2 raketten voor Nazi Duitsland tegen de geallieerden, die de voorlopers van kernwapens zouden zijn. Hij ontwikkelde de saturn raket, de raket naar de maan. De lancering van de eerste Amerikaanse satelliet de Explorer I was von Brauns ontwerp.

Werner von Braun

Werner von Braun werd op 23 maart 1912 geboren in Wirsitz, Posen, toen het Duitse rijk, in 1920 werd von Brauns geboorteplaats aan Polen toebedeeld volgens het verdrag van Versailles. Het gezin verhuisde naar Duitsland en von Braun groeide op in Berlijn. Daar las hij het boek Die Rakete zu den Planetenräumen van Hermann Oberth en von Braun was voor eens en voor altijd verkocht: rakettechnologie en raketten, dat zou zijn grote liefde worden. Von Braun zou later de assistent worden van de schrijver van het “raketten” boek.

Duitsland

In eerste instantie waren de ideeën van Werner von Braun over raketten niet wetenschappelijk. Het Duitse leger besloot de technische opleiding van von Braun te betalen als von Braun voor de Duitsers raketten zou gaan bouwen. De Duitsers waren vooral geïnteresseerd in een oorlogsraket, terwijl von Braun ook droom de over een raket naar de maan. Binnen 21 maanden haalde von Braun zijn doctoraal en na een aantal geslaagde test was nazi Duitsland klaar voor de ontwikkeling van een parate oorlogsraket.

Ontwikkeling eerste raketten

In het geheim werkte Werner von Braun hard voor nazi Duitsland aan hun eerste raket: de Ballistische raket die een bereik van zo´n 172 mijl had en een ton aan explossieven bij zich kon dragen zou de naam A4 krijgen. Deze eerste raket, de A4 was 45 voet lang en 5 voet breed. Na goedkeuring van Hitler kreeg deze A4 raket de naam: V2, de zogenaamde “wraak” raket. Deze A4, V2, moest een gevechtsklare oorlogsmachine zijn met als doel: dood en verderf zaaien onder de vijand (de geallieerden). De eerste raket was nog niet afgevuurd of er lag op de tekentafel schetsen voor een nieuwe raket: een tweetraps Intercontinentale Ballistieke Raket, de ICBM raket. Werner von Braun werd door nazi Duitsland in de watten gelegd. De eerste V2 raket werd door nazi Duitsland afgevuurd op Londen op 8 september 1944.

Rakettechnologie

De kennis van de technologie van raketten die von Braun bezat was uniek. Het werd hoe langer hoe duidelijker dat nazi Duitsland de oorlog niet zou gaan winnen. Werner von Braun realiseerde zich dat de wereld er heel anders uit zou zien zonder de nazi´s en moest maatregelen treffen. Werner von Braun wilde graag overlopen naar de geallieerden, naar Amerika, om de toekomst van de rakettechnologie veilig te stellen. Von Braun gaf zich vrijwillig over aan Amerika.

Amerika

Amerika was bijzonder geïnteresseerd in de man die zoveel afwist over raketten! Amerika lag ver achter op de ontwikkeling van de rakettechnologie. Tijdens von Brauns overgave gaf von Braun verslag over de Duitse raketten, over hun werking, de mogelijkheden en de resultaten van deze raketten. In het geheim werd von Braun, een team aan wetenschappers en zo´n 300 treinwagons vol raketonderdelen en bouwtekeningen overgebracht naar Amerika. Een groot deel van de wetenschappers die samen met von Braun in nazi Duitsland aan de raketten hadden gebouwd, waren in handen gevallen van de Russen. Amerika was vooral geïnteresseerd in de bouw van raketten, von Braun in ruimtevaart.

Nazi verleden

Hoe kon een land als Amerika, iemand als von Braun vertrouwen? Hij had een nazi verleden en hij was de schrik van de geallieerden met zijn raketten. De russen lieten de eerste kernbom ontploffen in 1949. Dat was reden genoeg voor de Amerikanen om samen te werken met von Braun: Amerika had de kennis die von Braun bezat over raketten hard nodig. Werner von Braun, met een nazi verleden, werd van groot belang voor de Nationale Veiligheid in Amerika. Amerika was bang voor de Russische communistische overheersing en had raketten nodig met een kernkop. Onder leiding van von Braun werkten duizenden Amerikanen aan de Redstone raket in Huntsville.

Eerste satelliet

De russen lanceerde de eerste satelliet ooit op 4 oktober 1957. Eindelijk mocht von Braun werken aan zijn droom: ruimtevaart. Negentig dagen later werd de raket Redstone gelanceerd met aan boord de eerste Amerikaanse satelliet Explorer. Werner von Braun kreeg grote erkenning onder de Amerikanen en beloofde het Amerikaanse volk binnen 5 jaar de mens op de maan kon brengen. Werner von Braun en zijn medewerkers verlieten het Amerikaanse rakettencentrum Huntsville en verhuisden naar NASA. Huntsville werd omgebouwd tot een ruimtevaart centrum.

Mens in de ruimte

De russen lagen flink voor op de Amerikanen met hun ruimtevaartprogramma. De russen hadden de eerste mens, de rus Yuri Gagarin (12 april 1961), de ruimte ingestuurd en kwam veilig terug. Het Amerikaanse antwoord kwam een maand later, von Braun en de Amerikaan Alan Shepard werden met de Redstone raket in een baan om de aarde gebracht. Werner von Braun begon aan een ontwerp van een enorme drietrapsraket van meer dan 100 meter hoog, de saturnus V. Jaren later kwam de droom van von Braun uit: heel Amerika richtte de aandacht op Florida op 16 juli 1969 toen de Apollo 11 gereed stond om de eerste mens op de maan te brengen.

Maanlanding

Na de succesvolle maanlanding werd von Braun als een held gezien in Amerika. Zijn nazi verleden bleef hem achtervolgen en hij moest getuigen voor Duitse openbare aanklagers. Hij kreeg een baan aangeboden op het hoofdkwartier van NASA. Omdat de Amerikanen de wedloop met de russen hadden gewonnen, werd er veel minder geld beschikbaar gesteld aan de ruimtevaart. Na 2 jaar gewerkt te hebben op het hoofdkwartier van NASA, diende von Braun zijn ontslag in. Kort daarna kreeg van von Braun kanker. Werner von Braun stierf op 16 juli 1977 aan de gevolgen van kanker.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Walt's tomorrowlandWalt Disney heeft het grote park Disneyland opgericht. Dit park bestaat uit vele delen waaronder Tomorrowland. Over Tomo…

Overlijden zonder testament: wat zijn de gevolgen?Overlijden zonder testament: wat zijn de gevolgen?Om alles na uw overlijden goed te regelen kunt u besluiten om een testament op te laten maken. Toch zijn er altijd veel…
Stephen Hawking en de afwezigheid van GodStephen Hawking en de afwezigheid van GodDe bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ‘A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun http://www.geronimohoorspelen.nl/info-paginas/werner_von_braun.htm http://duits.skynetblogs.be/archive/2006/10/06/wernher-von-braun-de-gladde-aal.html http://www.scholieren.com/werkstukken/7116 http://starstories.astrology.com/story/person/661/event/2891
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wetenschappers
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.