Berekenen van betonconstructie

Dit gebeurt aan de hand van afmetingen en belastingen. Op de betonconstructie, of een gedeelte daarvan, kunnen verschillende krachten verwerken. De krachten veroorzaken verschillende soorten spanningen, zoals trek-, druk-, schijf-, en buigspanningen of combinaties daarvan. Onderzocht moet worden welke krachten er op de constructie werken, wat ze veroorzaken en in hoeverre er bij de berekening rekening mee gehouden moet worden. De rekenregels, zoals de bepaling van de resultante, de reacties, dwarskrachten en momenten, zijn gelijk aan die welke bij de sterkteleer worden behandeld.
De meest voorkomende krachten zijn;
  • normaalkrachten
  • dwarskrachten

De normaalkracht

De normaalkracht N is een kracht die evenwijdig is aan de as van de constructie. Normaalkrachten in het beton zijn meestal drukkrachten, De normaalkrachten worden als volgt aangeduid:
  • is een drukkracht
  • N is een trekkracht

De normaal krachten veroorzaken in de constructie dus trek-, of drukspanningen die kunnen worden berekend met de algemene formule:
σ=N/A = N/(bxh)

waarin:
σ= de spanning (σ: sigma)
N= de kracht
A= de oppervlakte van de doorsnede
b= de breedte van de doorsnede
h= de hoogte van de doorsnede

De dwarskracht

De dwarskrachten zijn de krachten die loodrecht staan op de asrichting van de balk. In de berekening wordt de dwarskracht aangeduid met de letter V. Dwarskrachten veroorzaken schijfspanning t (tau) in de doorsnede. Als een balk een breedte b en hoogte h heeft dan is de schijfspanning:
t= V/A = V/(bxh)

Het moment

Momenten komen bij liggers op de steunpunten over de gehele lengte voor maar zijn niet overal even groot. De momenten veroorzaken buiging in de ligger. Door de buiging ontstaat aan de bolle zijde een trek-, en aan de holle zijde een drukspanning.
Deze trek- en drukspanning worden bij homogene doorsneden (dus bij balken van één soort materiaal, zoals houten en stalen balken, maar ook ongewapende betonnen balken) bepaald door de formule:
σ=±M/W

Hierbij is σ de buigspanning. Het plus-teken staat voor de trekspanning, het min-teken voor de drukspanning. M is het ter plaatse van de doorsnede werkende moment en W het weerstandsmoment van de balk. Bij gewapend-betonconstructies moet dus de trek opgenomen worden door de wapening. Het moment speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de hoeveelheid wapening in de betonconstructie.
© 2009 - 2024 Gekkegerrit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf beton stortenZelf beton storten is een klus die je prima kun uitvoeren. Eerst bepaal je welk soort beton je wilt leggen. Afhankelijk…
Zelf repareren van betonrotZelf repareren van betonrotIn gewapend beton kan makkelijk betonrot optreden. U kunt er voor kiezen om dit vervolgens zelf te repareren. Doe dit al…
Beton en gewapend betonBeton is een bouwmateriaal dat bij iedereen bekend is. Het komt voor in vele bouwwerken, zowel grote (bijvoorbeeld water…
Beton: beton maken en stortenBeton: beton maken en stortenHet kan voordelig zijn om zelf beton te maken voor de fundering van uw huis, schuur of garage. Er komt wel behoorlijk wa…

Globale wapeningsberekeningBij een balk op twee steunpunten veroorzaakt het moment buiging in de balk. Door deze buiging zullen aan de bovenzijde d…
Rekenmethodes en algoritmesEr zijn veel verschillende methodes om te leren rekenen. Een methode wordt een algoritme genoemd. Elke wiskundige bewerk…
Bronnen en referenties
  • Het berekenen van een betonconstructie formuleblad
Gekkegerrit (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wiskunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.