Catharina, 06-12-2015 13:08 #11
Als een verlaging van het serotonineniveau ervoor zorgt dat je meer wilt eten, hoe komt het dan dat mensen tijdens een depressie (laag serotonineniveau) vaak weinig eetlust hebben?
Grace, 05-03-2013 15:21 #10
Ik heb een jaren probleem met slapen. Ik gebruik halve lorazepam om in te slapen, halve phenergan om door te slapen, 1 vit.E en 1 tablet 5-htp, tryptofaan met melatonine, omdat in het lichaam deze stoffen onvoldoende aanwezig zijn. Als ik de lorazepam weglaat en ipv de 1x, 2x 5htp met melatonine en tryptofaan inneem slaap ik wel goed. Wat is er aan de hand? Heb ik niet genoeg tryptofaan in 't lichaam om serotonine en melatonine aan te maken? Volgens de dokter heb ik onvoldoende serotonine en moet ik dus Citalopram innemen om alle boven genoemde medicijnen te vervangen, omdat mijn lich. geen serotonine aanmaak. Maar begrijp ik uw artikel goed? Heb ik juist niet tryptofaan nodig om serotonine en melatonine aan te maken? Wat de dokter verklaart lijkt mij juist omgekeerd. Heb ik het wel juist?
Dr Jf Harsfeld, 21-01-2013 10:12 #9
Het grote probleem is dat er in veel producten extra vitaminen en mineralen zitten. Melk met extra calcium heeft geen nut als er geen magnesium wordt ingenomen. Er kan zelfs botontkalking optreden. Het balanceren van de juiste hoeveelheid en inname is belangrijk.
Tryptofaan zit voornamelijk in eiwitrijk voedsel. (vooral 5HT-1a). Wat niet in beeld komt is dat SSRI's juist het gebruik van serotonine proberen te beperken door het selectief op te nemen en te reguleren. Dit is een mooi voorbeeld van het serotonerge syndroom (overschot aan serotonine). Mensen die SSRI's slikken en teveel Tryptofaan binnen krijgen kunnen deze nare bijwerkingen krijgen (koorts, zweten, misselijk, kaakklem, duizelingen). De schuld wordt aan de antidepressiva gegeven, maar dat strookt niet helemaal met de waarheid.
Het gebruik van Tramadol (een Opioïde-pijnstiller) kan een wisselwerking hebben met Tryptofaan omdat Tramadol ook de serotonineheropname remt.
Probeer dus duidelijk te zijn dat elk supplement zijn gevaren kent zoals Sint Janskruid.
Als er een antidepressivum in het spel zit is medisch advies van een arts noodzakelijk.
Gevarieerd eten, lichaamsbeweging en een vast leefpatroon maken het leven ook aangenamer.
Ik weet dat het complexe materie is, maar wel voor uw welbevinden.
Slegten, 04-12-2012 11:37 #8
Onze dochter(12) werd ook wakker en dacht dat haar droom echt was ook de dag ervoor sprak ze me over dwanghandellingen die niet voor mij te zien maar die ze schijnt te doen door haar stemmingen ik bedoel euforisch verliefd"" op mensen en erge moeite met frustraties (moet haar hier altijd doorheen praten) denk ik ook aan serotonine regulatie. Ook valt bij haar op de hsp symptomen :gevoelig voor labels temperatuur soms niet goed waarnemen (theepot) Hsp ers zijn laag in serotonine.
Ook las ik dat oestrogeen serotonine aanmaakt sinds groep 8 heeft ze opeens die dwanghandellingen bang voor bedplassen en dan binnen 1 min. 5 keer naar het toilet gaan(is nu gelukkig over) nog wel bij spanningen (bv toetsweek) bedplassen. Af en toe nu ze 12 is hoofdpijnen Migraine heeft een relatie met lage serotonine. Ook las ik dat gluten problemen geven met aanmaak serotonine. Mijn man heeft soortgelijke problemen en gebruikt alcohol helaas als serotonineremmer
Niels, 01-01-2012 13:25 #7
Grappig gegeven dat minder serotine meer eetlust geeft. Maar waar ik benieuwd ben is dat tijdens de slaap de hoeveelheid serotine lager is en misschien een verklaring is voor de dagschommelingen? Heb jaren een SSR-I gehad en sinds ik op een MAO en later Mirtazapine zit heb ik last van enorme stemmingswisselingen!
Jacqueline, 07-11-2011 10:55 #6
Mijn dochter (13 jr) is altijd bewerkelijk geweest: druk, chaotisch, stemmingswisselingen, geen tijdsbesef, moeilijk. Nu, sinds 1,5 jr, problematisch zodanig dat wij hulp hebben moeten inroepen van de GGZ. Altijd is mij opgevallen dat als ze ziek was/koorts, zij een totaal ander persoon wordt; rustig, socialer, veel liever, intelligenter. Graag zou ik hiervoor een verklaring hebben (hormonaal?), omdat hier mogelijk ook een (deel van de) oplossing ligt voor haar. Kunt u ons hierbij helpen?
Reactie infoteur, 17-11-2011
Haar problemen zouden zeker met hormonen te maken kunnen hebben, maar zijn mogelijk ook van kinderpsychiatrische aard. Ik denk dat jullie er verstandig aan doen haar uitgebreid te laten onderzoeken bij de GGZ, zij houden ook rekening met eventuele medische factoren bij hun onderzoeken.
A., 13-06-2011 01:37 #5
Er is een natuurlijke oplossing namelijk de precursor voor serontine >5-htp… dit kan tegenwoordig bij de drogist gekocht worden (legaal). D.A oid kan je het kopen.
Toch max op 100 mg per dag blijven, het is heftig spul maar werkt abnormaal goed. van zelfmoord neigingen naar het gevoel de wereld aan te kunnen, middeltje wordt gewonnen uit een plant.
Nature Woman, 18-05-2011 12:59 #4
Ik heb Cipralex (Lexapro) voorgeschreven gekregen tegen depressie en angstklachten. Ik neem slechts 5 mg. per dag, van meer krijg ik bijverschijnselen. Nu begrijp ik opeens waarom ik ook zoveel chocolade wil eten, en pinda's, en bananen. Daar zit veel L-tryptofaan in. Ook in kalkoen en kikkererwten trouwens. Kan ik naast Cipralex ook een kleine hoeveelheid Tryptofaan innemen (bijv. 500 mg.) Of kan ik beter de Cipralex afbouwen en vervangen door L-tryptofaan. Of maar bij de bananen en chocolade blijven.
Reactie infoteur, 18-05-2011
Ik zou overleggen met je psychiater, die is op de hoogte van alle mogelijke wisselwerkingen tussen stoffen.
Kim, 20-02-2011 07:34 #3
Met meer serotonine minder eetlust? Hoe kan 't dan dat ik van mirtazapine vraatsucht kreeg. Echte vraatsucht, dat had ik nog nooit meegemaakt! Ben na 3 dagen moeten stoppen, kreeg geen lucht meer van 't eten. Nu gebruik ik 'n minimale dosis lexapro, en voel me goed.
Reactie infoteur, 22-02-2011
De meeste antidepressiva hebben een verminderde eetlust als bijwerking, maar bepaalde typen antidepressiva, waaronder mirtazapine juist weer niet. Dit komt waarschijnlijk (men is er nog niet precies achter hoe het zit) doordat mirtazapine ook andere stoffen in de hersenen beïnvloeden die juist weer voor een toegenomen eetlust zorgen.
Piet, 09-02-2011 14:59 #2
Ik slik al enige jaren 4x50 mg sertraline (antidepressiva). Ook enige jaren Mirtazapine 1x 20 mg. Ik ben daar sinds september mee gestopt, omdat ik er zo duf van was. Maar nu ben ik de hele dag sexueel opgewonden, zo dat het niet leuk meer is. Heb ik nu een overschot aan serotonine, of juist te weinig serotonine door het stoppen met Mirtazapine.
Of te veel dopamine omdat dat voor sexuele opwinding zorgt en in balans hoort te zijn met serotonine. Graag advies
Reactie infoteur, 10-02-2011
Piet,
zowel dopamine als serotonine zijn betrokken bij seksuele opwinding, dus je verhoogde seksuele opwinding kan zeker te maken hebben met je medicatiegebruik. Ik zou je psychiater/arts om raad vragen want dit zijn zeer specieke vragen die niet via Internet te beantwoorden zijn.
Gr Kim
Anja, 08-11-2010 11:39 #1
Het is een interesant verhaal waar zo helemaal niet bij nadenkt in het dagelijkse leven als je goed kunt slapen. Nu is het zo dat onze zoon van 20 jaar soms heel heftige nachtmerries heeft dat hij wil vluchten omdat het huis instort, met gevolg dat hij uit het raam duikt en buiten op het dak van de aanbouw uitkomt waar hij dan nog verder zijn droom beleeft. Kan het zijn dat hij dan een tekort aan serotonine heeft in de hersenen? Hij staat al onder behandeling van een slaapcentrum maar daar wordt niet genoemt over deze stof. Hem wordt aanbevolen om rivotril te nemen en die hebben erg veel bijwerking in het dagelijkse leven. Hij doet dat liever niet wat erg begrijpelijk is. Vindt ik!
Zijn dag/nacht ritme in balans brengen is erg moeilijk op zijn leeftijd met zoveel vrienden, school ( HBO opleiding ) sporten, vriendin en eigen familie, hij doet erg zijn best. Hij drinkt geen cola, koffie of chocolade met caffeine, en alcohol is hij erg matig mee. Alle veiligheidsmaatregelen hebben wij al aangepast. Wat moet je dan nog meer?
Kunt U mij vertellen wat hij kan doen om rustig te kunnen slapen.
Reactie infoteur, 08-11-2010
Hallo Anja,
wat een naar verhaal zeg! Ik raad jullie aan om naast het slaapcentrum ook contact op te nemen met een psycholoog. Zijn klachten kunnen immers ook een meer psychische aard hebben en dan is een kalmeringsmiddel (wat Rivotril is) de oplossing niet. Heeft hij ook wel eens melatonine geprobeerd om zijn dag/nachtritme meer in balans te krijgen? Melatonine is wat onschuldiger dan Rivotril en geeft doorgaans ook minder bijwerkingen. Heel veel sterkte!
Groeten Kim