Anatomie modellen: Anatomische modellen menselijke anatomie

De medische wereld is enorm geholpen bij het in kaart brengen van het menselijk lichaam en alle processen, die zich daarin afspelen. Een anatomie model of anatomisch model kan inzicht geven in hoe organen en lichaamsdelen werken en hoe de complexe processen in het lichaam met elkaar samenwerken. Wanneer je een anatomie model wilt gaan kopen, is het nog niet zo eenvoudig om te weten waarop je moet letten en wat er zoal beschikbaar is. Lees hier alles over anatomische modellen.

Wat voor anatomie modellen ofwel anatomische modellen bestaan er?

Anatomie modellen is een breed begrip. Over het algemeen zijn anatomische modellen ervoor bedoeld om de werking van het menselijk lichaam of van specifieke organen of lichaamsdelen aan een ander te kunnen uitleggen. Ook complexe processen in het lichaam zijn echter gemodelleerd om ze te kunnen verduidelijken. Er zijn dan ook anatomie modellen van het gehele lichaam, van de bloedsomloop, de ademhaling, het hart, de spijsvertering, de spieren, botten en gewrichten, de gynaecologie en nog veel meer.

Ook bestaan er medische simulatoren, waarmee een onderzoek zoals een coloscopie (darmonderzoek) kan worden toegelicht of de uitkomst van onderzoek kan worden voorspeld.

In welke vorm zijn anatomie modellen verkrijgbaar?

Anatomie modellen zijn vaak van kunststof en representeren dan wel het gehele lichaam dan wel specifieke organen binnen het lichaam of specifieke lichaamsdelen. Meestal kun je anatomische modellen uit elkaar halen, zodat je bijvoorbeeld kunt zien waar verschillende organen in de buikholte zitten.

Er bestaan ook anatomische posters en video's, die op een grafische manier met beeld en soms ook geluid uitleggen hoe processen in het lichaam werken. Een bekende voorlichtingsvideo die vaak wordt gebruikt voor leerlingen, is die waarin een groep mensen in een hele kleine capsule via de bloedbaan het gehele lichaam doorreizen en zo het lichaam met al zijn facetten beter leren kennen. Op anatomie posters wordt tweedimensionaal aangegeven hoe het lichaam werkt maar verder is er weinig verschil met een schaalmodel dat je in de praktijk kunt aanraken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een anatomisch model?

Zowel voor medisch specialisten, huisartsen, docenten als particulieren kan een anatomie model van toegevoegde waarde zijn. Het is belangrijk om na te denken over welke processen je met name inzichtelijk wilt maken en voor welke doelgroep je dat wilt gaan doen.

Is het anatomie model bedoeld voor voorlichting aan een grotere groep of wil je één-op-één, bijvoorbeeld aan patiënten, dingen gaan uitleggen? Wil je het gehele menselijk lichaam laten zien of enkel specifieke organen of processen in het lichaam? Welk medium is het meest geschikt om je doel te bereiken? Wil je een model in de vorm van een pop of kies je liever voor bijvoorbeeld een poster of video?

Let er verder op dat je kwalitatief goed materiaal aanschaft. Er wordt dikwijls gestunt met voordelige anatomie modellen. Meestal is het zo dat die minder lang "leven" dan professionele anatomische modellen. Die zijn ervoor ontworpen om ze meermalen te kunnen gebruiken zonder dat ze kapot gaan. Oriënteer je goed op wat je zoekt en kies liever voor kwaliteit en duurzaamheid dan voor de meest voordelige oplossing van goedkoop kunststof.

Zijn anatomie modellen/ anatomische modellen aftrekbaar van de belasting?

Bij zakelijke aanschaf van deze producten (onderwijs, medische wetenschap, artsen) kunnen de materialen vaak als aftrekpost worden opgevoerd bij de belasting. Hetzelfde geldt echter voor particulieren mits er boven een gespecificeerde drempel van 500 EUR aan ondersteunende studie materialen ( anatomie modellen, boeken) wordt gekocht.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anatomie, fysiologie, topografie en pathologieWat is het verschil tussen anatomie, fysiologie, topografie en pathologie? En wat is precies het verschil tussen histolo…
Tips voor het leren van de spieren van het menselijk lichaamTips voor het leren van de spieren van het menselijk lichaamBij veel opleidingen wordt er van je gevraagd dat je de anatomie van de mens kent. En dan ook nog in een (voor de meeste…
Geschiedenis: Het anatomisch theaterGeschiedenis: Het anatomisch theaterVernieuwing van het onderwijs leidde tot het anatomisch theater. Daar werd, gadegeslagen door artsen en belangstellenden…
Deelgebieden BiologieDeelgebieden BiologieBiologie is de leer van levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Biologie kent vele deelgebieden en indelin…

De functie van het hartDe functie van het hartHet hart van een volwassen persoon slaat circa tachtig keer per minuut. Het hart van een kind klopt circa honderd keer p…
Wordt de baby een jongen of een meisje?Wordt de baby een jongen of een meisje?Wat bepaalt of een baby een jongen of een meisje is? Het ligt voor het grootste deel in het DNA. En wie bepaalt in princ…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.