De opname en afbraak van alcohol

Na het nuttigen van alcohol, moet het alcohol door het lichaam worden afgebroken. Hoe wordt het alcohol afgebroken?, waar wordt het alcohol afgebroken? en wat veroorzaakt de kater? zijn voorbeelden van vragen die in dit artikel beantwoordt zullen worden. Daarnaast wordt er gekeken naar de gevolgen voor de lever en andere organen.

De opname van alcohol

Alcohol (ethanol) is een klein, in vet oplosbaar molecuul. Voor de opname van alcohol in de darmen zijn geen enzymen nodig, de opname verloopt volledig passief. Het grootste deel van het alcohol (ongeveer 95%) wordt opgenomen in de darmen, waarna het alcohol bij de lever terecht komt. De andere 5% zal via urine, zweet en adem het lichaam verlaten. Hoe meer alcohol je nuttigt, hoe meer er wordt opgenomen door de darmen. Als je voor het nuttigen van alcohol hebt gegeten, zal de opname van alcohol minder snel verlopen. Je maag zit dan namelijk al vol, waardoor de alcohol minder snel doorstroomt tot de darmen.

De afbraak van alcohol

De lever zorgt voor de afbraak van het alcohol. De lever doet er 60 à 90 minuten over om een standaardglas alcohol af te breken. Allereerst wordt de alcohol door het enzym alcohol-dehydrogenase afgebroken tot aceetaldehyde (ethanal). De ontstane aceetaldehyde is veel giftiger dan de alcohol zelf. De aceetaldehyde zorgt voor vochtverlies in de weefsels en veroorzaakt zo (voor een groot deel) de kater. Daarnaast blokkeert het celdelingen en de testosteronproductie. Vervolgens wordt, in de lever, de aceetaldehyde door het enzym aldehyde-dehydrogenase omgezet tot azijnzuur (ethaanzuur).

De lever 'vervet'

Doordat de eindproducten van de omzetting van alcohol gebruikt kunnen worden voor de aërobe dissimilatie, zal er minder vet worden omgezet naar glucose en de bloedsuikerspiegel daalt. Glucose wordt namelijk normaliter gebruikt voor de aërobe dissimilatie, maar aangezien nu de afbraakproducten van alcohol gebruikt worden is er minder glucose nodig. Het vet dat nu niet wordt omgezet, stapelt zich nu op in de lever en de lever vervet hierdoor. Als je vervolgens zes weken geen alcohol nuttigt zal dit levervet weer verdwijnen. Als je doorgaat met alcohol nuttigen, zullen de levercellen afsterven. Dit kan uiteindelijk leiden tot een versteende en verharde lever (levercirrose), die slecht functioneert. De lever functioneert slecht, omdat de lever er volledig op ingesteld is alcohol af te breken. Andere giftige stoffen zullen nu niet of minder worden afgebroken. 20-30 % van de veelvuldig alcoholgebruikers, sterft uiteindelijk aan een 'kapot' gedronken lever.

Gevolgen voor andere organen

Hersenen:

De gevolgen van alcoholgebruik voor de hersenen zijn na twee glazen al te merken. De hersenen werken dan namelijk al niet meer optimaal. Bij langdurig en veelvuldig gebruik van alcohol neemt de kans op blijvende hersenbeschadiging toe. Het denkvermogen wordt vertraagd en ook het geheugen zal slechter worden. Ook is het mogelijk dat er hersencellen afsterven, wat vooral voor jongeren een gevaar is.

Maag:

Door het gebruik van alcohol is het mogelijk dat de slijmvlies, waarmee de maagwand bedekt is, zal beschadigen. Deze slijmvlies is nodig om de maagwand te beschermen tegen het zure milieu van de maag. Zonder deze slijmvlies is het mogelijk dat de maag zijn eigen maagwand afbreekt. Als je slijmvlies beschadigd is, zal je dit merken door het overgeven van bloed of door maagpijn. Maagvliesontsteking kan het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik.

Hart- en bloedvaten:

Hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van alcoholmisbruik. Hersenbloedingen, hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk zijn voorbeelden van hart- en vaatziekten die kunnen ontstaan. Deze ziekten zullen echter alleen ontstaan bij veelvuldig gebruik van alcohol. Één of twee glazen alcohol per dag heeft zelfs een positief effect op de bloedvaten.
© 2011 - 2020 Mike93, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Alcoholafbraak-snelheid gerelateerd aan gewicht en geslachtAlcoholafbraak-snelheid gerelateerd aan gewicht en geslachtTijdens een verjaardag of feest genieten we van gezelligheid en drinken we er graag een glaasje alcohol bij. Het kan daa…
Alcohol, de kater komt later: antikatertipsAlcohol, de kater komt later: antikatertipsEen kater, een hangover, een kegel, brak, strontziek, iedereen heeft zo zijn eigen benaming voor die vervelende dag na e…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…

Waarom moet men vaak plassen als men alcohol nuttigt?Waarom moet men vaak plassen als men alcohol nuttigt?We kennen het bijna allemaal wel. Je drinkt op een gezellige avond een paar glaasjes alcoholische dranken en dan opeens…
Hoe regelt je lichaam de bloedsuikerspiegel?Hormonen zijn van grote invloed op de stofwisseling in ons lichaam. Een van de belangrijke gehaltes die op pijl wordt ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.alcoholinfo.nl/

Reageer op het artikel "De opname en afbraak van alcohol"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Johan, 19-11-2013 22:11 #2
Ik heb gehoord van iemand dat een mens standaard alcohol in zijn lichaam heeft en daar niet zonder kan. Is dit waar?

Erik Stofferis, 30-06-2011 14:46 #1
Een belangrijke aanvulling betreffende de afbraaksnelheid van alcohol in het menselijk lichaam: in het artikel wordt de aloude 60 tot 90 minuten genoemd. Dat klopt, tenminste voor gezonde jonge mensen. Maar er zijn nieuwe inzichten: 1. wanneer je veel en regelmatig alcohol drinkt ben je niet meer gezond en gaat de afbraaksnelheid achteruit. 2. wanneer je ouder wordt (40+) vertraagt sowieso je verwerkingssnelheid. Voor iemand van 50 die regelmatig drinkt is de afbraaksnelheid eerder 3 uur per glas dan 1,5 uur. 3. de meeste mensen die teveel en te lang drinken sterven niet aan levercirrose maar doodsimpel aan een hartstilstand (alcohol is een spierverslapper) en - niet te verwaarlozen- an een herseninfarct of een ongeval in de huiselijke sfeer (uitglijden in de badkamer, van de trap vallen).

Infoteur: Mike93
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Anatomie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!