Tijdreizen: Definitie en uitleg

Tijdreizen: Definitie en uitleg In dit artikel wordt de definitie van tijdreizen behandeld. Er wordt op een serieuze manier gekeken naar het begrip 'Tijdreizen'. Ook worden er mogelijke manieren van tijdreizen uitgelegd.

Definitie van tijdreizen

In principe reizen we altijd naar de toekomst, elk moment gaan we weer een stukje verder de toekomst in, maar dit zien we als een normale zaak. Met tijdreizen bedoelen we in dit geval dat we verder de toekomst in gaan of verder het verleden ingaan. Dit valt als volgt te definiëren: ‘Een reis die voor de reiziger zelf korter is, als de overeenkomstige tijd in de wereld waarvan hij vertrokken is en ook weer terug komt’. Hieronder staat een voorbeeld als uitleg, het voorbeeld is fictie.

Concreet voorbeeld van tijdreizen
Harry vertrekt om 15:00 vanaf de aarde in een tijdmachine. Voor Harry zelf duurt de reis maar 15 minuten. Wanneer Harry weer terug komt op de aarde, is het op de aarde al 15:30. Harry heeft dus in feite in de tijd gereisd. Harry is zelf maar een kwartiertje ouder geworden tijdens zijn reis, terwijl de rest van de wereld een half uur ouder is geworden.

Tijdreizen op dit moment

Voor zover bekend, is het bovenstaande voorbeeld voor mensen nog niet mogelijk. Het is mogelijk dat mensen uit de toekomst kunnen tijdreizen en reeds terug zijn gekomen in ‘onze tijd’, dit wordt althans beweerd door sommige mensen. Daar valt echter niets met zekerheid over te zeggen op dit moment.

Om een mens of voorwerp zoals in het voorbeeld in de tijd te laten reizen moet het een hogere snelheid dan de lichtsnelheid hebben. Als een mens met een hogere snelheid dan de lichtsnelheid reist, treedt het verschijnsel uit het hierboven genoemde voorbeeld op. Voor de mensheid lijkt dit nog erg ver weg. Het snelste voertuig dat door de mens is gemaakt is de Voyager 1. Dit voertuig haalt een snelheid van 17,07 km/s. Dat komt nog lang niet in de buurt 299.792 km/s (de lichtsnelheid).

Tijdreizen met neutrino's

In september 2011 leek het tijdreizen even wat dichterbij te komen voor de mens. Wetenschappers hadden een deeltje ontdekt dat sneller dan het licht is. Dit deeltje werd de neutrino genoemd en kon dus sneller dan het licht reizen. Volgens de definitie hierboven zou een neutrino dan dus in de tijd kunnen reizen. Hier werden door enthousiaste wetenschappers ook mogelijkheden gezien voor het tijdreizen van de mens. Een aantal maanden later bleek echter dat er een meetfout was gemaakt in het onderzoek. De neutrino bleek niet sneller te zijn dan licht, hiermee kwam dus ook een einde aan het speculeren over tijdreizen met neutrino's.

Tijdreizen met behulp van een wormgat

Een minder bekende tijdreistheorie is de wormgaten theorie. Dit is een hypothetische theorie van de wetenschappers Einstein en Rosen. Voor zover men nu weet kan iets niet sneller een bepaalde afstand afleggen in een bepaalde tijd dan met de lichtsnelheid. De wormgaten theorie beweert dat er een ´korte weg´ in het universum is. Daardoor zou het mogelijk zijn om sneller naar een bepaald punt te reizen. Dat zou betekenen dat we in de wereld van nu, altijd een omweg nemen.

De naam ‘Wormgat-theorie’ komt van de manier waarop deze theorie vroeger werd uitgelegd. Stel dat de schil van een appel het universum is en dat een worm van de bovenkant naar de onderkant van een appel wil. Als de worm om de appel heen gaat is de afstand groter dan wanneer de worm recht door de appel een gat graaft. Zo zou dat volgens deze theorie dus ook voor het universum gelden.

Er is nog maar weinig bekend over deze theorie en dus lijkt het voor de meeste mensen erg onwaarschijnlijk dat het werkelijkheid is. De theorie is gebaseerd op bepaalde virtuele deeltjes, de deeltjes lijken continu door een tijdgat te reizen.

Conclusie

Voor zover bekend ligt het tijdreizen voor de mens op dit moment dus nog ver in de toekomst.
© 2012 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wormgaten: sciencefiction of realiteit?Wormgaten: sciencefiction of realiteit?Tijdreizen, één van de favoriete onderwerpen van het sciencefictiongenre. Tijdreizen is echter niet alleen een veel gebr…
Neutrino's sneller dan licht?Bij CERN zijn neutrino's gemeten die een snelheid hebben die groter is dan de lichtsnelheid. Theoretisch wordt dit als o…
Wat zijn neutrino's?De neutrino: een ongrijpbaar deeltje dat overal onaangetast doorheen reist met de snelheid van het licht. Een deeltje da…
Neutrino’s sneller dan het lichtNeutrino’s sneller dan het lichtIn dit artikel wordt behandeld of neutrinodeeltjes een hogere snelheid hebben dan de snelheid van licht.

Dromen, waarom dromen we in onze slaapDromen, waarom dromen we in onze slaapWaar komen dromen vandaan? We zouden onze problemen op kunnen lossen in onze slaap. Wanneer je droomt dat je valt dan be…
Bezoek ook eens NEMO Science MuseumBezoek ook eens NEMO Science MuseumNEMO biedt een enorm interactieve ontdekkingsreis door de wetenschap en technologie. Het motto van NEMO is in tegenstell…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormgat
  • http://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/astrodeeltjesfysica/neutrinos/lees-meer-neutrinos/
  • http://space.skyrocket.de/doc_sdat/voyager.htm
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 30-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.