Wat doet Bouw- en Woningtoezicht?
Heb je bouwplannen dan krijg je al snel te maken met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente. Zij waken over wat er allemaal binnen de grenzen van de gemeente wordt gebouwd en of dat voldoet aan de voorschriften. Daartoe controleert de gemeente in verschillende fasen van het ontwerp tot de uiteindelijke realisatie stukken en de concrete uitvoering. Wat doet die gemeentelijke afdeling allemaal als je een gebouw wilt realiseren?
Bouw- en Woningtoezicht
Vergelijk met het Bestemmingsplan
Ieder gebouw in Nederland moet aan het Bestemmingsplan voldoen. Stadsdelen worden namelijk aangewezen door de Provinciale overheid voor een bepaalde bestemming en daar dient de gemeentelijke toezichthouder ook rekening mee te houden. Ieder gebouw moet voldoen aan de bestemming, welke aan een gebied is toegewezen. De gemeente moet daar toezicht op houden. Indien er een verschil bestaat tussen het Bestemmingsplan en een gepland object dan dient de functie van het gebouw te worden aangepast zodat het wel binnen het plan past. Constateer je als burger dat er bij het ingediende plan fouten zijn gemaakt dan is het van belang om
bezwaar in te dienen.
Tijdig bezwaar indienen
Indien er een bouwaanvraag is ingediend voor een gebouw op een bepaalde locatie dan heeft iedereen het recht om binnen een periode van zes weken daartegen bezwaar in te dienen. Daarna geldt eveneens een periode van zes weken om een hoger beroep aan te tekenen. Dat houdt in dat je de bouw van een object kunt vertragen, echter kan ook betekenen dat de bouw compleet wordt stilgelegd. De gemeente moet bepalen of het bezwaar gegrond is en zo ja dienen er aanvullende wijzigingen komen op de plannen. Dit kan ook betekenen dat de bouw doorgaat, echter dat omwonenden financieel worden gecompenseerd.
Check of aan het Bouwbesluit is voldaan
Een gebouw moet voldoen aan bouwtechnische vereisten. Afhankelijk van het type gebouw en functie daarvan moet er aan een aantal aspecten worden voldaan zoals:
Isolerende aspecten
Er dient voldoende spouwmuurruimte aangehouden te worden zodat er een barrière wordt gevormd tegen de indringing van kou danwel het verlies van warmte. Gewoonlijk dient daartoe spouwmuurisolatie te worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een spouwmuurbreedte bij kantoren van 140 mm met 90 mm isolatie.
Geluidstechnische aspecten
Vloeren en wanden moeten voldoende dikte hebben om te voorkomen dat geluid naar aangrenzende ruimten wordt overgedragen. Een betonvloer in een appartement moet dan al minimaal 300 mm dikte hebben.
Er moet duidelijkheid bestaan wat de vluchtwegen zijn. Deze mogen niet langer zijn dan zoveel meter voordat men buiten is. Dit is van wezenlijk belang voor kantoren, scholen, fabriekshallen enzovoorts. Het kan resulteren in de toepassing van strategisch geplaatste brandblussers of een sprinklerinstallatie.
De architect van het gebouw moet ervoor zorgen dat aan alle aspecten is voldaan binnen het ontwerp. De gemeente controleert of aan alle voorwaarden is voldaan. Een aannemer of bouwbedrijf moet vervolgens de goed gekeurde stukken vertalen naara het realiseren van het gebouw.
Controle op constructieve uitgangspunten
Een belangrijk aspect van een gebouw is de constructieve veiligheid. Daartoe wordt gewoonlijk een constructeur ingeschakeld, welke het complete ontwerp van de architect van boven naar beneden gaat doorrekenen. Er wordt altijd begonnen met rekenen op dakniveau, omdat op die manier de belastingen op de ondergelegen constructie exact kunnen worden bepaald. Daarbij wordt gekeken naar de volgende aspecten:
- algehele stabiliteit van het gebouw. Een gebouw wordt belast met windlasten welke door de interne wanden moeten worden opgenomen;
- sterkte en stijfheid van de verschillende onderdelen waaruit het gebouw is opgebouwd. Dak, vloeren, wanden, liggers en fundatie in verschillende materialen dienen te voldoen qua sterkte en doorbuiging.
Daartoe staat de constructeur geregeld in contact met de architect om het ontwerp zodoende concreet te maken.
Opleggende macht van de gemeente
De gemeentelijke ambtenaar van Bouw- en Woning Toezicht houdt toezicht op de complete bouw. Indien een aannemer aan de slag gaat met een gebouw dan zal de gemeente snel een bezoek brengen aan de site. Dit om zelf te zien of de constructieve uitgangspunten in de praktijk op de juiste manier worden toegepast. Er wordt gecontroleerd of:
- fundatie palen op de juiste plek staan en controleert of er geen aanvullende maatregelen moeten worden genomen bij maat verschillen groter dan vijf centimeter;
- de juiste stalen kolommen en liggers zijn toegepast;
- de wapening in betonvloeren voldoende is en de juiste dekking is toegepast;
- enzovoorts.
De complete constructie dient uit oogpunt van de veiligheid worden gecontroleerd, ongeacht de grootte van het gebouw. De aannemer en de ontwerpende constructeur moeten daarbij gehoor geven aan alle op- en aanmerkingen van de gemeente en deze verwerken in aanpassingen.
Bouw- en Woningtoezicht kan de bouw stilleggen
Het kan voorkomen dat er onjuistheden worden geconstateerd op de bouw. De gemeente heeft daartoe de macht om de bouw stil te leggen tot correcties zijn uitgevoerd. Indien de wijzigingen niet naar tevredenheid zijn dan mag niet verder worden gebouwd. Oftewel de gemeente heeft een dwingende macht waar uitvoerende partijen gehoor aan moeten geven. Zodoende weet Bouw- en Woningtoezicht dat het aangelegde gebouw aan alle eisen en voorwaarden voldoet.
Lees verder
Reacties
H. van Leijenhorst, 02-07-2020
Geachte lezer, ik heb een conflict met de woningbouw vereniging de Key over een reparatie aan de dakgoot en het algehele onderhoud aan mijn woning. De dakgoot is in het verleden gedeeltelijk hersteld op lekkage. Echter valt nu het ophangingsijzer door roest naar beneden, dit met mogelijk gevaar voor de personen die eronder door lopen. De Key heeft een firma ernaar laten kijken. Hier werd aan de Key doorgegeven dat het wel meeviel, alleen de persoon ter plaatse constateerde dat er weldegelijke een groot probleem zat. Ik heb al diverse keren contact gehad met de Key. Deze gaven mij het gevoel dat het wel meeviel en bagatelliseerde de klacht. Ik wil graag weten op welke manier ik hier mee verder kan en de Key aansprakelijk kan stellen voor dit achterstallige onderhoud.
Ik hoop dat u mij hier verder in kan helpen.
Met vriendelijke groeten.
H. van Leijenhorst
Reactie infoteur, 03-07-2020
De woningbouwvereniging is als verhuurder verantwoordelijk voor gedegen onderhoud. Echter de mate van onderhoud is een relatief iets en kan per geval dus worden beoordeeld. Een herbeoordeling of officiële klacht lijkt gepast.
Ben, 18-06-2020
Geachte…
Ik heb de volgende vraag. Mijn dochter huurt sinds kort een appartement van een woningbouwvereniging en gaat daar binnenkort wonen.
In de keuken heeft men de radiator, kennelijk na het vervanging van de kozijnen, boven de plaats van het fornuis opgehangen. De afstand van de onderkant van de radiator tot bovenkant fornuis is dermate klein dat er geen afzuigkap (circulatiekap) kan worden geplaatst. Kennelijk hangt de radiator er al enkele jaren want deze is erg vies en vet door de dampen die bij het koken door en langs de radiator gaan. Afgezien van het niet kunnen plaatsen van een afzuigkap is het ook nog eens onverantwoord smerig daar er vuil van de radiator in het eten kan vallen. Volgens mij is de plek van de radiator in deze situatie niet toegestaan.
Graag uw reactie op korte termijn. Bij voorbaat mijn dank. Vr.gr. Ben
Reactie infoteur, 22-06-2020
De plek van de radiator lijkt me zeer ongepast en zal niet aan de veligheidseisen voldoen. Informeren bij de gemeente of een klacht bij de woningbouwvereniging kan mogelijk helpen.
Christel, 28-06-2019
Onder mijn woning zijn ze aan het verbouwen. Inmiddels ligt mijn vloer krom, ben ik met mijn stoelpoot door de vloergezakt, vloerdelen zijn dus weggehaald. Gaten in mijn muur. Volledig dagelijks mijn woning onder het stof en bouwgruis. Ze hebben door mijn vloer gezaagd. Openslaande deuren gaan niet meer open, alles staat scheef. De vastgoedmakelaar geeft aan dit alles niet door hem veroorzaakt is. Wat moet ik doen. Ze zijn nog lang niet klaar!
Reactie infoteur, 01-07-2019
Het lijkt me verstandig om Bouw en Woningtoezicht in te lichten omtrent deze omstandigheid.
R. V. D. Schalie, 12-03-2019
Hallo,
Ik heb een vraagje, Stebru is aan het bouwen op katendrecht o.a. aan de maashaven N.Z.
Regelmatig, tot iedere dag, wordt er op 3 soms 4 plaatsen via de openbare weg grondwater weg geloosd.
Auto’s worden vuil en er staan plassen op de weg.
De vraag is mag dit, moet dit water niet via direct het riool worden afgevoerd?.
Vriendelijke groet R.v.d.Schalie
Reactie infoteur, 13-03-2019
Bouwactiviteiten behoren geen overmatige overlast te veroorzaken. Eerste stap is om de verantwoordelijke toezichthouder van de gemeente hierop aan te spreken, zodat indien noodzakelijk de aannemer tot actie wordt gedwongen.
P. Hubers, 12-09-2018
L.S.
De buren naast ons, hebben boven op het dak van de serre van de begane grond een terras aangelegd waar eerst een veranda was en die nu precies onder ons raam ligt. Mag dat? Wij vinden dit zeer hinderlijk. Ik kan vooralsnog geen aanvraag omgevingsvergunning vinden.
m.v.g.
P.Hubers
Reactie infoteur, 12-09-2018
In principe is er sprake van wijziging van functie en heeft soms constructieve consequenties. Hierbij hangt het er zeker vanaf hoe groot het desbetreffende oppervlak van de wijziging is. Laat u bij twijfel informeren door bouw en woningtoezicht van uw gemeente omtrent wat u kunt doen in uw omstandigheid.
Jan de Lange, 26-09-2017
Er gaat gewerkt worden aan de lift bij ons. De flat is 9 hoog. Mogen ze de lift een week buitendienst stellen? Met de wetenschap dat er bewoners wonen van boven de 60 jaar oud.
Alvast bedankt voor uw reactie.
groet J de Lange
Reactie infoteur, 27-09-2017
Werk aan een lift is vaak ingrijpend en dus wordt het buiten werking gesteld. Het hangt puur van de lokale instanties af hoe dit verloopt ook al wonen er ouderen.