Soorten duurzame energie
Duurzame energie is energie die onbeperkt tijd te gebruiken valt. Deze energie gaat namelijk nooit op. Door deze energie te gebruiken worden onze volgende generaties niet benadeeld doordat bijvoorbeeld het milieu achteruit gaat. Het winnen van deze energie kan op verschillende manieren. Deze verschillende manieren en dus vormen van duurzame energie zijn: Zonne-energie, windenergie, bio-energie, geothermische energie, waterenergie en lichaamskracht. Deze soorten zullen worden behandeld in het onderstaande artikel. Kernenergie is daarentegen geen vorm van duurzame energie, toch wordt deze vorm van energie behandeld in dit artikel. Er zal dan ook aan bod komen waarom het niet thuishoort onder de categorie 'duurzame energie'.
Zonne-energie
Deze energie komt van de zon in de vorm van warmte en licht. Er zijn verschillende manieren waarop men thuis deze vorm van duurzame energie kan gebruiken. De meest gebruikte manier is thermische zonne-energie waarbij het zonlicht om wordt gezet in warmte. Dit gebeurt door middel van een zonnecollector. In zo’n zonnecollector wordt water opgeslagen die door de zon verwarmt wordt. Als het water eenmaal verwarmd is (en dat is vrij snel) dan kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor een warme douche. Er komt dan weer nieuw water in de zonnecollector via een reservetank met water die zich ergens in of rondom het huis bevindt.
Een andere manier om gebruik te maken van het zonlicht bij iemand thuis is door middel van zonnepanelen. Hierbij wordt zonlicht omgezet in elektriciteit door de PV-cellen die zich op de zonnepanelen bevinden. Als je milieubewust en uiteindelijk zuinig bezig wilt zijn dan kan je gebruik maken van zo’n zonnepaneel of zonnecollector. Je kunt deze dan op het dak van je huis plaatsen. Het is best een investering om zoiets te kopen, maar uiteindelijk levert het je meer op.
Windenergie
Deze energie wordt gevormd door de bewegingsenergie van de wind en omgezet in bijvoorbeeld elektriciteit. Windturbines worden tegenwoordig het meest gebruikt voor het opwekken van windenergie. Niet echt alles aan deze windturbines is duurzaam, want de wieken van deze windturbines zijn gemaakt van polyester en polyurethaan. De combinatie van deze twee stoffen is na het gebruik van de turbine heel slecht te recyclen, waardoor niet echt alles duurzaam is aan de windturbines.
Bio-energie
Deze energie wordt uit biomassa en afval gehaald. Deze energie is niet altijd duurzaam. Het is pas duurzaam als de voorraad biomassa bij dit proces niet afneemt. Je kunt het vergelijken met ontbossing. In de wereld wordt er jaarlijks een dergelijke hoeveelheid bomen gekapt. Dit is heel slecht, tenzij er ’s werelds ieder jaar een zelfde hoeveelheid bomen teruggroeit. Dan is er geen sprake van een afnemende hoeveelheid bos in de wereld en is er niet echt veel aan de hand. Dit is precies wat er met duurzame energie halen uit biomassa bedoeld wordt. Het is pas duurzaam als de hoeveelheid biomassa jaarlijks niet afneemt. Bio-energie kun je ook zonne-energie noemen, omdat de uiteindelijke planten- en bomengroei niet kan zonder de zon. Daarom spreekt men hier vaak van indirecte zonne-energie.
Geothermische energie
Bij geothermische energie wordt warmte gewonnen uit de aardbodem. Deze vorm van duurzame energie wordt vrij weinig gebruikt. Ook wordt het niet in huizen gebruikt, maar meest in bedrijven. Vandaar dat ik niet zo lang doorga op deze ‘kleinere’ vorm van duurzame energie.
Waterenergie
Er zijn verschillende manieren om energie te winnen uit water. Zoals iedereen weet zit er beweging in de zee in de vorm van golven die met een bepaalde snelheid het land op komen. Deze beweging van de golven wordt gebruikt in het dagelijks leven om elektriciteit op te wekken. Dit wordt golfslagenergie genoemd. Dan heb je ook nog getijdenenergie waarbij gebruik wordt gemaakt van de verschillen in waterhoogte van de zee. Deze verschillen in de waterhoogte van de zee (eb en vloed) worden veroorzaakt door de zwaartekracht van de maan en deels ook door de zon. Hiernaast zie je hoe dat werkt met de zwaartekracht van de maan. Door dit natuurlijke proces op aarde kan men elektriciteit winnen uit water.
Lichaamskracht
Deze duurzame energieleverancier is al eeuwen oud. Iedereen weet er dan ook van en het werkt vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan een dynamo op je fiets. Als jij fietst en dus lichaamskracht uitoefent, ontstaat er wrijving met de dynamo en je fietsband. Door deze wrijving komt er warmte vrij, deze warmte kan worden omgezet in elektriciteit en jouw voorlicht laten branden. Dit is dus een principe van lichaamkracht omzetten in duurzame energie. Deze laatste vorm van duurzame energie valt immers niet onder groene stroom, omdat je door middel van lichaamskracht geen huizen kan voorzien van elektriciteit.
Kernenergie
Kernenergie is energie die wordt opgewekt door kernreacties. Dit gebeurt in kerncentrales waar de warmte uit die kernreacties wordt omgezet. Via stoom, turbines en generatoren kan deze omzetting gerealiseerd worden. Er zijn twee belangrijke redenen waarom kernenergie niet duurzaam is. De eerste is dat de voorraad kernbrandstof eindig is en dus voldoet het niet aan de eis dat het voor oneindige tijd aanwezig blijft. Het tweede punt is dat het gebruik van kernenergie onze volgende generaties benadeeld. Een kerncentrale produceert namelijk kernafval, ook wel radioactief afval genoemd. Dit afval kan niet zomaar weggegooid worden en er moet dus uitermate voorzichtig mee om worden gegaan. Kernafval is namelijk zeer slecht voor je gezondheid als het niet verborgen is. Tegenwoordig stoppen ze het radioactieve afval met tonnen onder de grond en dit nog niet zonder gevaren, want het zou kunnen gebeuren dat er een lek ontstaat en er radioactieve stoffen vrijkomen. Hierdoor benadeelt het onze volgende generaties en kun je kernenergie dus nogmaals geen duurzame energie noemen. Ook is het bijvoorbeeld heel gevaarlijk om kerncentrales neer te zetten in landen waar regelmatig wel eens een aardbeving of een tsunami voorkomt. Een goed voorbeeld hiervoor is Japan, waar laatst een kerncentrale explodeerde als gevolg van een aardbeving en een tsunami. Door deze explosie ontstond er een radioactieve lekkage en dit heeft dramatische gevolgen voor de gezondheid van de mens. Hierdoor moesten tienduizenden mensen evacueren in een cirkel van 20 tot 30 kilometer om de centrale. Al met al is duurzame energie de oplossing waar dit soort risico’s niet van toepassing zijn.
© 2012 - 2024 Ripri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Wat is duurzame energie?Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijk manier. Dit is steeds belangrijker aan het worden…
Waarschuwingssysteem tsunamiEen tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mo…
Bronnen en referenties