Waarschuwingssysteem tsunami
Een tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mogelijk gevaar dreigt door een tsunami, zou levens besparen. Niet elk land heeft voldoende financiële middelen om een waarschuwingssysteem aan te schaffen. Ook voorlichting over een tsunami is noodzakelijk. Hoe herken je de eerste tekenen van een tsunami?
Hoe werkt het?
Hoe werkt een tsunami waarschuwingssysteem? Het is een systeem dat een tsunami op zee of op de oceaan kan waarnemen, zodat bewoners van kustgebieden gewaarschuwd kunnen worden om hoger gelegen gebieden op te zoeken. De mensen op tijd waarschuwen dat er een tsunami aankomt, kan vele levens redden.
Voorlichting
Door de enorme ramp in Azië, met ongeveer 290.000 dodelijke slachtoffers, kregen veel mensen voor het eerst te horen over het fenomeen tsunami. Veel mensen hadden voor deze tsunami natuurramp geen idee wat een tsunami was. Behalve een tsunami waarschuwingssysteem is voorlichting voor de kustbewoners noodzakelijk.
Verenigde Naties
De Verenigde Naties wil heel graag dat alle scholen wereldwijd les geven over tsunami’s. Alle kinderen zouden de eerste tekenen van een tsunami moeten herkennen.
De eerste tekenen van een tsunami herkennen
Kustbewoners van gebieden waar veel seismische activiteiten, aardbevingen en zeebevingen, zijn moeten voorlichting krijgen dat een aardbeving in zee kan betekenen dat er een tsunami op komst is. Kustbewoners moeten leren dat als de kustlijn zich plotseling heel sterk terugtrekt, er een grote golf aankomt. Dieren die plotseling na een aardbeving, zeebeving of vulkaanuitbarsting naar hoger gelegen gebieden vluchten is meestal een teken dat er iets vreselijks aan komt.
Communicatie
Met alleen een tsunami waarschuwingssysteem zijn we er nog niet: er moet een goed communicatie systeem zijn. Een communicatiesysteem dat direct de kustbewoners kan waarschuwen als er een tsunami driegt.
Wat moeten ze doen?
Stel, het tsunamiwaarschuwingssysteem werkt, en het communicatiesysteem werkt ook. Maar wat moet die arme visser aan de kustlijn doen als er een tsunami aankomt? De visser heeft braaf vernomen dat er een tsunami aan komt, maar deze weet vaak niet wat hij moet doen. Daarom kom je heel vaak in tsunami kustgebieden speciale waarschuwingsborden tegen. Borden met een grote golf er op getekend met de tekst er op dat je naar hoger gelegen gebieden moet gaan.
Indische oceaan
Na de tsunami natuurramp van 26 december 2004 in zuidoost Azië (Indonesië), wordt er een tsunami waarschuwingssysteem aangelegd in de Indische oceaan. Het opzetten en het ontwikkelen van het waarschuwingssysteem in de Indische oceaan gebeurt onder toezicht van het I.O.C. (Intergouvernementele Oceanografische Commissie).
Grote of Stille oceaan
Nadat er een aardbeving in Alaska in 1946 een tsunami veroorzaakte die in Hawaii 165 mensen het leven koste, werd er in de Grote of Stille oceaan een tsunami waarschuwingssysteem aangelegd. In het begin bestond dit waarschuwingssysteem niet meer dan uit een netwerk van seismische meetstations. Drie van de vier tsunami waarschuwingen waren vals.
Satelliet
Inmiddels is het tsunami waarschuwingssysteem in de Grote of Stille oceaan vernieuwd: overal op de zeebodem liggen sensoren die de energie van een vloedgolf opmerken. Zodra een sensor op de zeebodem een tsunami opmerkt, gaat er een akoestisch signaal naar een boei aan de wateroppervlakte. Deze boei geeft de informatie door aan een satelliet. Via de satelliet gaat de informatie naar een station aan land, die de kustbewoners kan waarschuwen.
Pacific
Er is een tsunami waarschuwingssysteem voor landen die grenzen aan de Grote lof Stille oceaan. Dat is het Tsunami Warning System in the Pacific (TWSP).
Rijke landen
Rijke landen, zoals Amerika en Japan hebben geld voldoende om een goed tsunami waarschuwingssysteem aan te leggen. Ze hebben de juiste middelen om een goed communicatienetwerk op te zetten en geven voorlichting en informatie over een tsunami. Er worden regelmatig speciale oefeningen gehouden en mensen worden getraind wat ze moeten doen als er een tsunami komt.
Soms is het te laat
Soms is het te laat. Een tsunami waarschuwingssysteem werkt alleen goed, als er voldoende tijd is om te reageren en te ontsnappen. Wat, als het epicentrum van de zeebeving vlak bij de kust ligt, en de kustbewoners geen tijd hebben om te ontsnappen aan de tsunami?
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Soorten duurzame energieDuurzame energie is energie die onbeperkt tijd te gebruiken valt. Deze energie gaat namelijk nooit op. Door deze energie…
Bronnen en referenties
- http://nctr.pmel.noaa.gov/
- http://www.kennislink.nl/publicaties/tsunami-waarschuwingssysteem-hebben-wij-er-een-nodig-in-de-noordzee
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami_Warning_System_in_the_Pacific
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami#Waarschuwingssystemen
- http://www.unesco-vlaanderen.be/2006/6/29/tsunamiwaarschuwingssysteem-in-de-indische-oceaan-operationeel
- http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/106795-hoe-werkt-een-tsunami.html
- http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/106756-hoe-ontstaan-tsunamis.html