Hoe werkt een tsunami?

Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activiteiten het hoogst is, zoals bij Japan. De botsing en de spanning tussen twee tektonische platen geeft een enorme schok in het aardoppervlak. De spanningsontlading geeft een enorme golf. Hoe komt het dat deze golf tot een tsunami kan uitgroeien? Wat is het eerste zichtbare signaal dat er een tsunami aankomt?

Energie

Door de schok en de plotselinge beweging van de zeebodem, kan de zeebodem over een lengte van kilometers verzakken of juist omhoog komen. Het bovenliggende zeewater neemt deze vrijgekomen energie van de plotselinge beweging, direct op. De energie wordt omgezet in een grote golf, die honderden tot wel duizenden kilometers over de wateroppervlakte kan reizen. De grote golf verwijdert zich in snel tempo van het epicentrum. Hoe dieper het water, hoe sneller de golf. De golf die richting open zee gaat, zal sneller gaan dan de golf die richting kust gaat.

Op zee

Een schip kan zonder echt grote problemen over een grote golf heen varen als deze golf richting open zee gaat.

Kustgebieden

De golf die richting de kustgebieden trekt, reist over de steeds minder dieper wordende continentale plaat. De golf zal hierdoor meer weerstand ondervinden en snelheid verliezen.

Vlak bij de kust

Zodra deze golf vlak bij de kust is gekomen, zal door de oplopende kustlijn de hoogte van de golf toenemen. De golf wordt in elkaar gedrukt door de weerstand van het water. Het gedeelte achter de golf loopt hierdoor op tegen de voorkant, de achterkant kruipt als het ware bovenop de voorkant. De golf kan hierdoor nog groter groeien. De zuigkracht van de golf is enorm: de golf zuigt het water van de kustlijn naar zich toe. De golf groeit en groeit.

Terugtrekkende kustlijn

De kustlijn trekt zich snel tientallen tot honderden meters terug. De tsunami gebruikt dit terugtrekkende zeewater om nog groter te worden. De snel terugtrekkende kustlijn is het eerste signaal dat er een natuurramp aan komt: binnen een paar minuten slaat de tsunami toe.

Natuurramp

Onderschat nooit de kracht van de natuur. Zodra de tsunami op de kust slaat, slaat een enorme grote golf over de kustgebieden. Behalve dat de golf een hoogte kan bereiken van 30 a 50 meter, kan de golf enkele honderden kilometers lang zijn. Het water dat achter de eerste grote golf, sleurt alles en iedereen met zich mee.
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?In 2004 vond één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis plaats, waarbij een zeebeving een Tsunami of vloedgolf…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…
Waarschuwingssysteem tsunamiEen tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mo…

Gevolgen opwarming van de aarde van 1°C tot 6°C warmerGevolgen opwarming van de aarde van 1°C tot 6°C warmerIn de wetenschappelijke wereld is men er inmiddels over uit; er bestaat geen twijfel over het feit dat het klimaat aan h…
Diepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogDiepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogGeografische extremen, zo mag je het diepste punt op aarde wel noemen. Hoe ontstaat een diepe plek in de aarde? Hoe komt…
Bronnen en referenties
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/hoe-ontstaan-tsunamis-en-waarom
  • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003350.html
  • http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/291719/Hoe-werkt-een-tsunami.htm
  • http://www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=839+
  • http://www.dejongeakademie.nl/Pages/DJA/29/638.bGFuZz1OTA.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.