De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenis

De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenis Enorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf ontstaan die de kustgebieden zullen verassen met een tsunami. Welke tsunami natuurramp veroorzaakte de meeste slachtoffers? Welke natuurrampen zijn de grootste ooit?

Tsunami

Tsunami’s kunnen ontstaan door 3 oorzaken:
  • Meteoriet,
  • Vulkaanuitbarsting of door een
  • Aardbeving.
Grote rampen en natuurrampen door een tsunami werden veroorzaakt door:
  • Extreem zware aardbevingen en door
  • Explosieve vulkaanuitbarstingen.

De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenis op een rij:

Azië

Op 26 december 2004 werd zuidoost Azië getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 9,0 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 150 kilometer ten westen van de kust van het Indonesische eiland Sumatra. De aardbeving veroorzaakte een vloedgolf, een tsunami die de kusten van Sumatra, Thailand, India, Indonesië, Sri Lanka, Maldiven, Myanmar, Seychellen, Tanzania, Madagaskar, Zuid-Afrika, Andamanen, en ook Somalië overspoelde. De ramp koste het leven aan 290.000 mensen het leven en vele miljoenen werden dakloos.

Japan

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 9,0 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 132 kilometer uit de kust van Sendai. De aardbeving veroorzaakte een vloedgolf die de kusten van Japan overspoelde. De ramp koste het leven aan 30.000 mensen, dat wil zeggen, van die 30.000 zijn er 15.000 vermist. Vele mensen zijn gewond geraakt en dakloos geworden.

Santorini, Griekenland

Een enorme explosieve vulkaanuitbarsting op het Griekse eiland Santorini rond 1630 a 1600 voor Christus, zorgde voor een enorme vloedgolf. Deze vloedgolf zou een hoogte hebben bereikt van 150 meter en de noordkust van Kreta vernietigd hebben.

Atlantis

Het mythische Atlantis zou door een enorme vloedgolf overspoeld zijn. Vermoedelijk zou de enorme vloedgolf die veroorzaakt werd door de vulkanische uitbarsting op het Griekse eiland Santorini, Atlantis hebben weggespoeld.

Lissabon, Portugal

Op 1 november –Allerheiligen – 1755 was er een aardbeving op ongeveer 200 kilometer afstand ten zuidwesten van de Portugese kust. Het epicentrum van deze aardbeving lag in de Atlantische oceaan. De Portugese hoofdstad Lissabon werd zwaar getroffen. De kracht van de beving werd overal in Europa gevoeld. Geologen vermoeden dat deze aardbeving een kracht had van minimaal 9,0 op de schaal van Richter. De vernietigende aardbeving werd gevolgd door een grote brand in Lissabon en door een tsunami. Een uur na de beving kwam er een vloedgolf die de stad overspoelde. De tsunami werd gevolgd door twee kleinere golven. Vloedgolven van ongeveer 20 meter bereikten de Cariben. Zuid-Engeland en Ierland hadden te maken met een golf van ongeveer 3 meter. Vermoedelijk zijn er in totaal 100.000 doden gevallen.

Krakatau, Indonesië

In 1883 barste de vulkaan Krakatau op het eiland Krakatau van Indonesië (tussen Java en Sumatra gelegen) uit. Het is een van de zwaarste en meest explosiefste vulkaanuitbarsting geweest waar de moderne mens getuige van was. De tsunami was uiteindelijk “slechts” 30 meter hoog en overspoelde met vernietigende kracht Java en Sumatra: 36.000 doden. De golfbeweging van deze tsunami was zelfs merkbaar in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

Geschiedenis dodelijkste natuurrampen ooit

Een van de dodelijkste natuurramp was de tsunami die zuidoost Azië trof op 26 december 2004: 290.000 doden. Er zijn natuurrampen die nog dodelijker waren. China is het hardst getroffen van alle landen en heeft de meeste dodelijkste slachtoffers:
  • India 1737 aardbeving 300.000
  • China 1556 aardbeving 800.000,
  • China 1887 overstroming 900.000,
  • Egypte 1201 aardbeving 1,1 miljoen,
  • China 1931 overstroming 3,7 miljoen (!).
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?In 2004 vond één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis plaats, waarbij een zeebeving een Tsunami of vloedgolf…
Waarschuwingssysteem tsunamiEen tsunami komt vaak voor in kustgebieden gelegen in de Grote of Stille oceaan. De mensen op tijd waarschuwen dat er mo…
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…

Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…
Gevolgen opwarming van de aarde van 1°C tot 6°C warmerGevolgen opwarming van de aarde van 1°C tot 6°C warmerIn de wetenschappelijke wereld is men er inmiddels over uit; er bestaat geen twijfel over het feit dat het klimaat aan h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NeuPaddy, Pixabay
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/61613-vulkanen-in-europa-griekenland.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsunami#Een_aantal_tsunami.27s_uit_de_geschiedenis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Lissabon_1755
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/106795-hoe-werkt-een-tsunami.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krakatau_(vulkaan)
  • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/gevaar_voor_nieuwe_tsunami_in_europa/
  • http://jezusliefde.weblog.nl/david-soreson/empty-11/
  • http://www.elsevier.nl/web/Artikel/163331/Natuurramp-De-killer-tsunami.htm
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.