Hoe ontstaan tsunami’s?
Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedgolf spelt met een enorme kracht op land aan en veroorzaakt een natuurramp. Maar, hoe kon die aardbeving ontstaan die de tsunami veroorzaakte? Hoe komt het dat tsunami’s voornamelijk voorkomen in het ringvormige gebied Ring van Vuur? Dit artikel gaat uit van het ontstaan van een tsunami door de verschuiving van de Platentektoniek.
Tsunami
Tsunami is een Japans woord en staat voor een vloedgolf die op gang komt na een aardbeving (diep) in de zee. Nabij gelegen kuststroken worden overspoeld door deze vloedgolf. Andere woorden die gebruikt worden voor een tsunami zijn:
- Vloedgolf,
- Monstergolf,
- Supergolf.
Ontstaan
Hoe ontstaat een tsunami? Eerlijk is eerlijk, er bestaan 3 manieren hoe een tsunami kan ontstaan:
- Door een meteoriet,
- Vulkaanuitbarsting en door een
- Aardbeving.
Deze laatste, de aardbeving komt het vaakst voor en wordt in dit artikel behandeld.
Aardbeving
Er zijn gebieden op aarde waar aardbevingen vaak voorkomen, een ringvormig gebied in de Grote Oceaan waar ook veel actieve en gevaarlijke vulkanen voorkomen. Deze aardbevingen in de
Ring van Vuur worden veroorzaakt door platentektoniek. Platen van de bovenste aardlaag van de aardkorst die onafhankelijk van elkaar schuiven. Deze platen doen de geografische ligging van continenten, oceanen en bergen opschuiven.
Ring van Vuur
Het ringvormige gebied waar heel veel aardbevingen voorkomen,
Ring van Vuur, is een gebied waar platen op elkaar botsen. Op de grens van de Pacifische plaat met de Noord-Amerikaanse en de Filipijnse plaat ligt de
Ring van Vuur. De botsing van platen veroorzaakt aardbevingen en seismische activiteiten. De hoogste seismische activiteiten worden gemeten aan een grens van een tektonische plaat. Er zijn twee gebieden op aarde die het hoogst gemeten seismische activiteiten kennen:
- San Francisco en in
- Japan.
Allebei de gebieden liggen op de
Ring van Vuur.
Convergerende platen
De platen verschuiven in een traag tempo, een paar centimeter per jaar. Platentektoniek is de beweging van de platen. Platen die naar elkaar toe bewegen en tegen elkaar botsen, zijn convergerende platen. Een van deze twee platen moet onder het ander duiken. De lichtste van de twee platen zal onder de zwaarste plaat duiken.
Pacifische plaat
De Pacifische plaat is een oceanische plaat en schuift onder de zware continentale
- Noord-Amerika plaat (San Francisco) en de
- Filipijnse plaat (Japan).
Ieder jaar met enkele centimeters schuift de ene plaat onder de andere. De spanning tussen deze twee platen is enorm. De botsing, of de ontlading van de spanning, tussen de platen geeft een schok: aardbeving. Een spanningsontlading dat een aardbeving veroorzaakt van minimaal een 7,5 op de Schaal van Richter veroorzaakt een tsunami.