Fuji vulkaan Japan
De Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste explosieve vulkaanuitbarsting was in 1707/1708. Sinds enige jaren vertoont de vulkaan tekenen van leven, het lijkt er op dat de vulkaan bezig is wakker te worden. Er is recentelijk een breuklijn onder de vulkaan gevonden: het gevaar vergroot voor de omliggende dorpen en steden. De hoofdstad van Japan, Tokio, ligt slechts op 112 kilometer afstand van deze gevaarlijke - prachtige! - vulkaan...
Stratovulkaan
De Fuji vulkaan, in de deelstaat Fuji in Japan, is een klassieke stratovulkaan. Enkele typische kenmerken van een stratovulkaan zijn:
- De vulkaan is opgebouwd uit verschillende lagen lava,
- De stratovulkaan is hoog en behoorlijk steil,
- Een vulkaanuitbarsting van een stratovulkaan is zeer explosief,
- Een vulkaanuitbarsting van een stratovulkaan is gevaarlijk: hoe langer geleden een eruptie, hoe dodelijker de volgende uitbarsting zal zijn,
- Een eruptie van een stratovulkaan zal vol zijn met vulkanische as, zwavel, stenen en gassen,
- Tijdens een vulkaanuitbarsting van een stratovulkaan kunnen levensgevaarlijke modderstromen die alles en iedereen met zich meesleuren, de helling van de vulkaan afstromen.
De Vesuvius bij Pompei in Italië is een beroemde stratovulkaan. Ook Nederland bezit een stratovulkaan:
de Zuidwalvulkaan.
Ring van Vuur
De Japanse Fuji vulkaan is een zeer gevaarlijke vulkaan en ligt op de
Ring van Vuur. De Ring van Vuur is een ringvormig gebied in de Grote of Stille oceaan waar schuivende platen van de bovenste lagen van de aardkorst verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van
gevaarlijke vulkanen. Vulkanen die kunnen uitgroeien tot
supervulkanen.
Japan
De schuivende platen onder Japan, zorgen voor veel aardbevingen, zeebevingen, tsunami´s en vulkaanuitbarstingen. Japan heeft samen met San Francisco het actiefste seismische gebied op aarde. De grote oceaan Pacific plaat schuift ieder jaar enkele centimeters onder de plaat door waar Japan op ligt. Behalve dat kent het gebied rondom Japan een snijpunt van enkele platen: de Pacific plaat, de Filippijnenplaat en de Euraziatische plaat. In de buurt ligt ook de Noord-Amerikaanse plaat te schuiven. Alles bij elkaar is het een onstabiel gebied: vulkanen kunnen uitgroeien tot levensgevaarlijke vulkanen, aardbevingen kunnen zo krachtig zijn dat ze in staat zijn alle records te verbreken en tsunami´s komen regelmatig voor.
Toeristische bezienswaardigheid
De prachtige, indrukwekkende en statige vorm van de Fuji stratovulkaan, maakt de vulkaan tot de beroemdste toeristische bezienswaardigheid in Japan. Met zijn 3776 meter hoogte is de Fuji vulkaan de hoogste berg van Japan. De vulkaan ligt op zo´n 112 kilometer afstand ten zuidwesten van de Japanse hoofdstad Tokio. Met helder weer en weinig luchtverontreiniging, is de besneeuwde top van de vulkaan te zien vanuit Tokio.
Japanse cultuur
De Fuji vulkaan wordt in de Japanse cultuur als heilig gezien. Mount Fuji is een heilige berg voor de Japanners. Veel Japanners maken een bedevaartstocht naar de top van de vulkaan. De top van de vulkaan, de krater, is te voet te doen. Deze klim is te maken tijdens de officiële beklimmingsmaanden juli en augustus. De berg is het hele jaar door te beklimmen, als je de mensenmassa´s wilt vermijden is het aan te raden om buiten het officiële beklimmingsseizoen te gaan. De afbeelding van de top van de vulkaan wordt veel gebruikt in kunstwerken en is een bekend Japans symbool.
Laatste vulkaanuitbarsting
De laatste vulkaanuitbarsting van de Fuji vulkaan was in 1707/1708. Het begon eind oktober 1708 met een krachtig aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter, gevolgd door meerdere minder krachtige aardbevingen in de buurt van de vulkaan. De vulkaanuitbarsting begon halverwege december 1707 en in de zuidoost flank van de vulkaan vormde zich een nieuwe krater door een enorme explosieve flank explosie. Woedend spuwde de vulkaan as en puimsteen uit, gevolgd door lava stromen. De totale duur van de laatste vulkaanuitbarsting van de Japanse Fuji vulkaan duurde 16 dagen en eindigde op 1 januari 1708. De ergste twee dagen tijdens deze explosieve vulkaanuitbarsting waren 25, 26 en 27 december 1707. Dorpen werden verwoest en Tokio kwam onder een dikke laag vulkaan as te liggen.
Actief
Sinds de laatste verwoestende vulkaanuitbarsting van de Japanse Fuji vulkaan, heeft de vulkaan zich koest gehouden. De Fuji vulkaan vertoonde enige tekens van leven rond 2000/2001, maar sinds februari 2012 zijn vulkanische activiteiten waargenomen. Een jaar eerder was er een krachtige aardbeving in de buurt. Het lijkt er op dat de vulkaan wakker is geworden en zich aan het voorbereiden is op een nieuwe explosieve uitbarsting. De vulkanische activiteiten vermeerderen zich en de vulkaan gedraagt zich onrustig. Sinds kort is het bekend dat er onder de Fuji vulkaan een nieuwe breuklijn is ontstaan. Dit zou kunnen betekenen dat tijdens een vulkaanuitbarsting de vulkaan (gedeeltelijk) kan gaan instorten: een instorting zou levensgevaarlijk zijn voor de omliggende dorpen en steden.
Tsunami 2011
De Fuji vulkaan wordt door Japan heel scherp in de gaten gehouden. Het blijkt dat sinds de
tsunami in 2011 de druk in de magmakamers is toegenomen. Een stijgende druk is onvoldoende bewijs om aan te nemen dat er een uitbarsting aan komt. Andere kenmerken van een naderende uitbarsting ontbreken.
Gevaarlijk
Hoe gevaarlijk is deze Japanse Fuji vulkaan? Gevaarlijk genoeg voor het
IAVCEI om de vulkaan te plaatsen op de lijst van
de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde.
Dit artikel is onderdeel van de special:
Gevaarlijke vulkanen.