Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief

Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actief De stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarsting van de vorige eeuw, was afkomstig van deze vulkaan. Waar ligt deze vulkaan in Guatemala? Waarom is deze vulkaan uit Guatemala, de Santa Maria met de Santiaguito krater, nou zo gevaarlijk? Staat deze vulkaan op de lijst van het IAVCEI, de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanolog,de lijst van de meest gevaarlijke vulkaan op aarde?

Guatemala

Het land Guatemala bevindt zich in Midden Amerika, grenst aan de noord kant met Mexico en Belize en aan het zuiden met de landen Honduras en El Salvador. Guatemala grenst aan de ene kant met de Stille Oceaan en aan de andere kant aan de Caribische zee. Guatemala heeft ruim 400 kilometer kust en stranden en is zo´n 3 keer groter dan Nederland.

Berglandschap

Het centrale gedeelte van Guatemala staat vol met bergen en dat zijn de voorlopers van de Andes gebergten. Het hoogland varieert van 4000 a 1500 meter hoogte. Mensen wonen vooral tussen de bergen in, in de dalen. De zijden van deze hooggebergten zijn voornamelijk vulkanisch. Bergketens in het zuiden van Guatemala, zoals Sierra Madre, is omringt door vulkanen. Ook de gevaarlijke Santa Maria vulkaan staat in het Sierra Madre gebergte in Guatemala.

Hoogste vulkaan

De hoogste vulkaan in Guatemala is de vulkaan Tajamulco met zijn indrukwekkende 4420 meter hoogte. Deze vulkaan en omringende vulkanen zijn deels actief en hier komen dan ook geregeld aardbevingen voor.

Waar ligt de Santa Maria?

De Santa Maria vulkaan van Guatemala ligt zo´n 60 kilometer van de kust van de Stille Oceaan af, en zo´n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad van Guatemala: Guatemala City. De Santa Maria vulkaan staat in de Sierra Madre gebergte in het hooggebergte van Guatemala. De Santa Maria vulkaan van Guatemala is een echte stratovulkaan en is 3772 meter hoog. Deze vulkaan is een behoorlijk actieve vulkaan: sinds 1922 vertoont deze Santa Maria vulkaan onafgebroken vulkanische activiteit. Ook deze vulkaan ligt op de Ring van Vuur, waar vele gevaarlijke vulkanen en zware aardbevingen voorkomen.

Laatste vulkaanuitbarsting

De laatste vulkaanuitbarsting van de Santa Maria vulkaan van Guatemala, gebeurde op 2 januari 2010: er ontstond een instorting van de krater van het oostelijk deel van de vulkaan. Op4 januari 2010 werden er door de omgeving van de vulkaan 3 explosies gehoord en zag men een as kolom uit de vulkaan omhoog komen van zo´n 200 meter lengte.

Grootste en zeer explosieve uitbarsting

Een van de grootste en meest explosieve vulkaanuitbarsting van de 20ste Eeuw was ongetwijfeld de vulkaanuitbarsting van de Santa Maria vulkaan van Guatemala in het jaar 1902. Op 24 oktober 1902 begon de vulkaan met zijn eruptie. De explosies die gepaard gingen tijdens deze heftige vulkaanuitbarsting, werden ruim 850 kilometer verderop gehoord in het land Costa Rica. Zwavelhoudende geuren werden een kleine 200 kilometer verderop nog geroken. Vulkanisch as van deze vulkaanuitbarsting werden gevonden in San Francisco. Duizenden mensen kwamen om bij deze gewelddadige vulkaanuitbarsting van de Santa Maria vulkaan. De vele koffieplantage´s die rondom de vulkaan en heel veel voorkomen in Guatemala, werden vrijwel allemaal vernield door de vulkaanuitbarsting. Deze gewelddadige uitbarsting staat op de 4de plaats van de meest grootste vulkaanuitbarstingen van de 20ste eeuw.

Dodelijke explosie

In het jaar 1922 liet de Guatemala vulkaan Santa Maria weer van zich horen: de vulkaan vertoonde behoorlijk veel vulkanische activiteiten. In 1929 werd het menens: de koepel van de Santa Maria vulkaan explodeerde waardoor zo´n 5000 mensen werden gedood.

Lijst

De Santa Maria vulkaan van Guatemala staat op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde. IAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie.

Gevaarlijk

Waarom is deze vulkaan uit Guatemala zo gevaarlijk? Direct aan de voet van de Santa Maria vulkaan ligt de stad Quezaltenango die zo´n kleine 100.000 inwoners telt. Behalve dat de inwoners van deze stadonder de voet van de vulkaan een grote dreiging is tijdens een vulkaanuitbarsting is er nog een gevaar waarom de Santa Maria vulkaan zo gevaarlijk is. Tijdens een uitbarsting uit de tweede krater van de Santa Maria vulkaan, de Santiaguito, kan vulkanisch afval in het zuiden van deze krater in de rivieren terecht komen. Dit vulkanisch afval kan behalve voor overstromingen ook voor modderstromen zorgen: met een natuurramp in het gebied tot gevolg.

Lahars

Een ander groot gevaar van de Santa Maria vulkaan is lahars, iets wat veel kan voorkomen tijdens de regentijd: regen op losse vulkanische afzettingen. De stad El Palmar op z´n 10 kilometer afstand van de krater Santiaguito is al 2 keer totaal verwoest en vernietigt door lahars.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs ge…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…

Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefFilippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefDe Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een kl…
De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Life-Of-Pix, Pixabay
  • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
  • http://geology.com/volcanoes/santa-maria/
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
  • http://www.landenweb.net/guatemala/
  • http://www.volcanodiscovery.com/santa-maria/
  • http://www.geographic.org/photos/volcanoes/volcano_photos_64.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Mar%C3%ADa_(volcano)
  • http://earth.jsc.nasa.gov/EarthObservatory/Santa_Maria_Volcano,_Guatemala.htm
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.