Supervulkaan Taupo Nieuw Zeeland

De Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoeden bestaat dat bij de volgende vulkaanuitbarsting het begin van het einde van de wereld zal zijn. De krachtige VEI8 vulkaanuitbarsting 22.600 jaar geleden was een van de meest explosieve vulkaanuitbarstingen op aarde.

Ligging

Supervulkaan Taupo bevind zich op het Noordereiland van Nieuw Zeeland, midden in het vulkanisch gebied Taupo in het midden van het Noordereiland en ligt op de Ring van Vuur, waar veel aardbevingen voorkomen en andere (gevaarlijke) vulkanen te vinden zijn.

Laatste super eruptie

De laatste vulkaanuitbarsting van de Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo was zo´n 22.600 jaar geleden. De krachtige, explosieve en gewelddadige super eruptie had een vulkanische kracht index van VEI 8. Deze laatste vulkaanuitbarsting van de Nieuw Zeelandse supervulkaan was een van de meest explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarstingen ter wereld. Tijdens deze krachtige eruptie kwam ruim elfhonderd kubieke kilometer hoeveelheden lava en as uit de supervulkaan.

Einde van de wereld

Onderzoekers, vulkanologen en geologen vermoeden dat de volgende vulkaanuitbarsting van deze Nieuw Zeelandse supervulkaan wel eens het begin van het einde van de wereld kan betekenen.

Kracht van een vulkaanuitbarsting

De kracht van een vulkaanuitbarsting wordt gemeten in VEI (Vulkanische Explosiviteit Index). Deze gebruikte VEI index tijdens een vulkaanuitbarsting vertelt ons iets over de hoeveelheden vulkanisch materiaal de vulkaan uitspuwt tijdens een eruptie, zoals lava en as en ook over de kracht en de snelheid waarmee de vulkaan de hoeveelheden vulkanisch materiaal uitspuwt. Index VEI 0 is de minst krachtigste vulkaanuitbarsting en VEI8 is de krachtigste.

VEI index

De vulkaanuitbarsting VEI index schaal is een logaritmische schaal, d.w.z.: een vulkaanuitbarsting die 1 eenheid op de VEI index hoger scoort dan een andere eruptie, vormt in de praktijk een 10 keer krachtiger vulkaanuitbarsting. De beschrijving en uitleg van de VEI index schaal:
 • Vulkaanuitbarsting VEI0 is niet explosief,
 • Vulkaanuitbarsting VEI1 is gering,
 • Vulkaanuitbarsting VEI2 is explosief,
 • Vulkaanuitbarsting VEI3 is zwaar,
 • Vulkaanuitbarsting VEI4 is verwoestend,
 • Vulkaanuitbarsting VEI5 is vernietigend,
 • Vulkaanuitbarsting VEI6 is kolossaal,
 • Vulkaanuitbarsting VEI7 is super kolossaal en
 • Vulkaanuitbarsting VEI8 is mega kolossaal.

Mega

Terugkijkend op de vulkaanuitbarsting VEI schaal index zien we dat de laatste vulkaanuitbarsting van de Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo een vulkanische kracht had van een VEI8: een mega vulkaanuitbarsting.

Zeldzaam

Een vulkaanuitbarsting met een VEI8 is bijzonder zeldzaam, maar tegelijk ook de meest verwoestende uitbarsting. Een supervulkaan heet ook supervulkaan omdat deze gevaarlijke vulkanen in staat zijn om supervulkaanuitbarstingen te produceren.

Taupomeer

Tijdens de laatste supervulkaanuitbarsting van de supervulkaan Taupo 22.600 jaar geleden, ontstond een krater, caldera, waar inmiddels het Taupomeer zich in bevind. Het Taupomeer ligt midden in het vulkanisch gebied Taupo, ongeveer in het midden van het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Dit kratermeer is het grootste zoetwatermeer van Australazie (Australië, Nieuw Zeeland, Nieuw Guinea, Melanesie en een deel van Indonesië, alles ten zuidelijk van Azië) en ligt zo´n 350 meter boven zeeniveau.

Actief

Na de supereruptie van de supervulkaan Taupo 22.600 jaar geleden, is deze Nieuw Zeelandse supervulkaan actief gebleven. Taupo is na de supereruptie met vulkanische kracht VEI8 nog 28 keer uitgebarsten. Een bijzonder krachtige en gewelddadige vulkaanuitbarsting kende deze supervulkaan in het jaar 180 na Chr. Deze vulkaanuitbarsting van de Nieuw Zeelandse supervulkaan had een vulkanische kracht van een VEI7.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Hoe gevaarlijk is een supervulkaan?Supervulkanen, die het begin van het einde kunnen veroorzaken, liggen ver weg, tenminste, dat is wat de meeste mensen de…
Gevaarlijke SupervulkanenIedereen kent wel het beeld van een uitbarstende vulkaan. Of het nou de rustige, voorspelbare lavastromen van Mount Kila…

Schaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en RichterSchaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van…
Supervulkaan Toba, Sumatra, IndonesiëDe laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra (Indonesië) gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden en was e…
Bronnen en referenties
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/67491-gevolgen-uitbarsting-supervulkaan.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkanische-explosiviteitsindex
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Supervulkaan
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Taupomeer
 • http://miswondersoftheworld.wikispaces.com/Lake+Taupo
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.