Schaal van Mercalli en Richter

Schaal van Mercalli en Richter Schaal van Mercalli en de schaal van Richter, beide geven ze aan hoe zwaar een aardbeving of zeebeving is. De schaal van Richter geeft de kracht van de beving aan en de schaal van Mercalli de schade die is ontstaan. Hier zit dan ook gelijk het verschil tussen Mercalli en Richter. De indeling van beide schalen loopt van zeer licht tot catastrofaal.

Schaal van Mercalli

Met de schaal van Mercalli worden de gevolgen van een aardbeving aangegeven. In 1902 is deze schaal ontworpen. De grondlegger van de schaal van Mercalli is de Italiaan Giuseppe Mercalli.

De schaal van Mercalli geeft de intensiteit weer van de trillingen die optreden bij een aardbeving. De trillingen ontstaan door schade aan het landschap en de inrichting daarvan. Hoe hoger de schaal aanduiding, des te hoger is de intensiteit van de trillingen. Hoe hoger de intensiteit, des te meer schade er is ontstaan. De intensiteit van de trillingen is afhankelijk van bepaalde omstandigheden. Hoe verder je van het epicentrum van de aardbeving bent verwijderd, des te lager zal de intensiteit zijn. Een andere omstandigheid die van invloed is op de intensiteit is de ondergrond. Bepaalde grondsoorten geven trillingen gemakkelijker door of versterken deze zelfs.

Indeling schaal van Mercalli

De schaal van Mercalli bestaat uit twaalf categorieën. De eerste categorie is de lichtste, terwijl de laatste categorie staat voor totale verwoesting. Hoe dichter bij het epicentrum van een aardbeving, des te hoger zal de categorie op de schaal van Mercalli zijn.

Indeling schaal van Mercalli
CategorieIntensiteit
INiet merkbaar, alleen door een seismometer
IINauwelijks merkbaar
IIIZwak, voelt alsof er een vrachtwagen langsrijdt
IVSterk, ramen en deuren rammelen een beetje
VVrij sterk, lampen en schilderen gaan ook heen en weer
VILichte schade, zwak gebouwde huizen vertonen scheuren
VIIBehoorlijke schade, schoorstenen vallen om, water begint te golven
VIIIZware schade, gebouwen raken beschadigd, sommige storten in
IXVerwoestend, veel gebouwen raken beschadigd
XBuitengewoon verwoestend, veel gebouwen storten in, scheuren in de grond
XICatastrofaal, spoorrails verbuigt, leidingen worden kapot getrokken, veel gebouwen verwoest
XIIBuitengewoon catastrofaal, algehele verwoesting, het landschap verandert

Schaal van Richter

De schaal van Richter geeft de kracht van een aardbeving aan. De schaal van Richter is in 1935 ontworpen door de Amerikaan Charles Francis Richter. Deze schaal is een afgeleide van de sterke van trillingen zoals gemeten op een seismograaf.

De schaal van Richter geeft aan hoe sterk een schok van een aardbeving is geweest. Ook bij deze schaal geldt dat hoe dichter je bij het epicentrum van de beving bent hoe heftiger de schok zal zijn.

Indeling schaal van Richter

De schaal van Richter bestaat uit een aantal categorieën. De eerste categorie is de lichtste, terwijl de laatste categorie staat voor totale verwoesting. Per categorie is ook aangegeven hoe vaak een beving van die sterkte jaarlijks ongeveer plaatsvindt.

Indeling schaal van Richter
CategorieIntensiteitFrequentie
0-2Niet merkbaar, alleen door een seismograafca 8.000 per dag
2-3Licht meetbaarca 1.000 per dag
3-4Licht, rinkelende glazenca 49.000 per jaar
4-5Gemiddeld, voelt als zwaar verkeer dat langsrijdtca 6.200 per jaar
5-6Krachtig, zwak gebouwde huizen vertonen scheurenca 800 per jaar
6-7Behoorlijk krachtig, schade aan gebouwen, scheuren in de grondca 120 per jaar
7-8Zwaar, paniek breekt uit, veel gebouwen storten inca 18 per jaar
8-9Zeer zwaar, grote verwoesting van infrastructuurca 1 per jaar
9-10Catastrofe, een uitgestrekt gebied over duizenden kilometers is verwoestca eens per 20-30 jaar
10 en hogerTotale catastrofe, niets blijft overeind duizenden kilometers ver, de aarde verandertnog nooit waargenomen

Verschillen tussen Mercalli en Richter

De verschillen tussen de schalen van Mercalli en Richter ontstaan bij de begrippen intensiteit en magnitude. De intensiteit van een beving hangt af van de plaats waar de beving wordt waargenomen. Hoe verder van het epicentrum verwijderd des te lager de schaal van Mercalli zal zijn. Bij de schaal van Richter wordt de magnitude van de beving berekend. De magnitude geeft de kracht van de beving zelf aan.

De verschillen komen duidelijk tot uiting als je kijkt naar een geringe aardbeving die aan het aardoppervlak plaatsvindt. De intensiteit kan dan heel groot zijn, verwoesting van gebouwen, terwijl de kracht van de aardbeving helemaal niet groot hoeft te zijn. Bij een aardbeving diep in de grond kan het andersom zijn, een krachtige aardbeving hoeft aan het aardoppervlak niet persé verwoestend te zijn.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schalen van de schaal van RichterEen aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter. De schaal loopt van nul naar tien plus. De ergste aardbeving o…
Aardbevingen in NederlandAardbevingen in NederlandDoordat zich onder Nederland weinig actieve breuklijnen in de aardkost bevinden, is het land niet erg gevoelig voor aard…
Aardbevingen en de schaal van RichterAardbevingen en de schaal van RichterHoewel het noorden van Nederland regelmatig wordt geteisterd door lichte aardschokken blijven grote aardbevingen de bewo…
De ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisDe ergste tsunami natuurrampen uit de geschiedenisEnorme natuurrampen kunnen ontstaan na een zware aardbeving in zee of na een vulkaanuitbarsting. Er kan een vloedgolf on…

Vulkanen en aardbevingen in TurkijeVulkanen en aardbevingen in TurkijeTurkije is op geologisch gebied een bijzonder interessant land! Bewegende platen, die allen een andere richting op gaan,…
Hoe gevaarlijk is een supervulkaan?Supervulkanen, die het begin van het einde kunnen veroorzaken, liggen ver weg, tenminste, dat is wat de meeste mensen de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ungtss, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.