De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk! De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs gezien als 1 van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde. Toch zal de toekomstige vulkaanuitbarsting veel minder explosief zijn dan de explosieve uitbarsting van de Amerikaanse vulkaan Mount Helen in 1980. Hoe komt het dat deze Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zo levensgevaarlijk is? Hoe komt het dat Mount Rainier alles zal vernietigen in zijn directe omgeving?

Ligging

De Amerikaanse stratovulkaan Mount Rainier, 4392 meter hoog, ligt ten Noord westen van de Verenigde Staten en ligt zo´n 87 kilometer ten zuidoosten van de stad Seattle in de Amerikaanse staat Washington. In de directe omgeving van deze enorme Amerikaanse vulkaan wonen zo´n kleine 10.000 mensen. Ook in de directe omgeving van deze Amerikaanse stratovulkaan bevindt zich de Universiteit campus . De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier bevindt zich op de Ring van Vuur.

Natuurgebied

Deze Amerikaanse reus van een berg en het omliggende gebied is een natuurgebied: Mount Rainier National Park. Sinds 2 maart 1899 is het een nationaal gebied geworden, dat een gebied beslaat van zo´n 953 vierkante kilometer. Het is een prachtig en indrukwekkend natuurgebied met bossen en bloemenweiden, ideaal om te wandelen.

Cascade gebergten Noord Amerika

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier behoort tot de Cascadegebergten in Amerika. Deze bergen, allen van vulkanisch van oorsprong, bestaan uit een gordel van bergen die evenwijdig lopen aan de Westkust van Amerika. De Cascade beginnen in het noorden van Californie en lopen door tot noord Alaska. Deze bergen bestaan uit brede bergen, vaak met besneeuwde toppen. Veel van deze vulkanen zijn nog behoorlijk actief. Mount Rainier behoort tot de hoogste berg van Washington en is de hoogste vulkaantop van het Cascade gebergten.

Waarschuwing vulkaanuitbarsting

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier is een actieve vulkaan, een voortijdige waarschuwing als de vulkaan gaat uitbarsten met de huidige technologie zou een vulkaanuitbarsting in theorie minder angstaanjagend moeten zijn. Het voorspellen van een toekomstige vulkaanuitbarsting is helaas nog verre van een exacte wetenschap.

Laatste uitbarsting

De laatste zware vulkaanuitbarsting van de Amerikaanse vulkaan Mount Rainier was zo´n 1000 jaar geleden. Een wat kleinere uitbarsting vond zo´n 150 jaar geleden plaats.

Toekomstige uitbarsting

Geologen en vulkanologen weten een ding zeker: Mount Rainier zal eens gaan uitbarsten en dan zal het een gevaarlijke vulkaanuitbarsting zijn. Maar wanneer de vulkaan gaat uitbarsten? Morgen? Over 10.000 jaar? Niemand die het met zekerheid durft te zeggen, maar als het gebeurd zal het een zeer gevaarlijke vulkaanuitbarsting zijn.

Gevaarlijke vulkaan

Ook deze Amerikaanse stratovulkaan Mout Rainier is een gevaarlijke vulkaan: hij staat zelfs op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde, samengesteld door het IAVCEI, de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie. Vulkanologen huiveren: het is niet zo zeer dat er vermoedens bestaan dat de Mount Rainier op het punt van uitbarsten staat. Het gevaar, het grote gevaar is dat de vallei en de directe omgeving van Mount Rainier en van het Mount Rainier National Park een ware aantrekkingskracht op mensen hebben: ze zijn massaal de afgelopen 20 a 30 jaar verhuisd om in de prachtige omgeving en natuurgebied van Mount Rainier komen te wonen! Mount Rainier vormt een serieus gevaar voor iedereen die in de schaduw leeft van deze imposante vulkaan. De beruchte vulkaan Mount Helen ligt pal ten zuidwesten van de Mount Rainer en is ook onderdeel van de Amerikaanse Cascade gebergten.

Vulkanische modderstromen: lahars

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier herbergt een groot probleem die het leven van 150.000 mensen bedreigt: lahars! Mount Rainier is bedekt met een dikke laag eeuwige sneeuw en met gletsjerijs. De Amerikaanse vulkaan Mout Rainier telt maar liefst 27 verschillende gletsjers aan zijn flanken! Als Mount Rainier gaat uitbarsten, zal het vermoedelijk rustiger aan toe gaan dan tijdens de explosieve uitbarsting in 1980 van Mount Helen. Maar: Mount Rainier is veel gevaarlijker door zijn alles vernietigende puinstromen: lahars. Lahars zijn plotseling opkomende stromen van modder, rotsen en ijs, die versneld door het vele ijs op de vulkaan, met een enorme snelheid naar beneden dendert en alles zal vernietigen wat de stroom onderweg tegenkomt. Dorpen, steden, planten, natuur, mens en dier zullen vernietigd worden door een dikke laag modder. Doordat Mount Rainier zo hoog is en er vele valleien zijn, kan deze vulkanische modderstromen tot heel ver rijken: 150.000 mensen worden direct bedreigd door deze gevaarlijke stromen!

Vernietigend

Deze vernietigende lahars modderstromen kunnen echter ook “spontaan” optreden: zonder dat er een vulkaanuitbarsting of aardbeving heeft plaatsgevonden. Dat maakt deze Amerikaanse vulkaan tot een levensgevaarlijke vulkaan en daarom staat deze vulkaan op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanenter wereld. Een klassiek voorbeeld wat er kan gebeuren tijdens zo´n lahars modderstroom gebeurde in Colombia op 13 november 1985: de 5200 meter hoge Colombiaanse vulkaan Nevado del Ruiz had een zeer kleine uitbarsting, een kuchje. Maar met een klassiek lahars tot gevolg: 23.000 mensen vonden de dood.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…

Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaanDe Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien…
Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse vulkaan Colima?Hoe gevaarlijk is deze Mexicaanse vulkaan Colima met zijn twee toppen en kraters? Hoe explosief was de laatste vulkaanui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lyn Topinka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Washington/mountrainier/mountrainier.html
  • http://www.amerika.nl/cms/reizen/e107_plugins/content/content.php?content.459
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.