Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse vulkaan Colima?

Hoe gevaarlijk is deze Mexicaanse vulkaan Colima met zijn twee toppen en kraters? Hoe explosief was de laatste vulkaanuitbarsting? Hoe actief is deze Mexicaanse vulkaan? Deze Mexicaanse vulkaan staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde, samengesteld door het IAVCEI, de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie. Hoe vernietigend, verwoestend en levensbedreigend kan een toekomstige vulkaanuitbarsting zijn van deze Mexicaanse vulkaan de Colima?

Ligging

Deze Mexicaanse vulkaan Colima ligt ten westen van Mexico, net in de Mexicaanse staat Jalisco. De hoofdstad van Jalisco is de tweede grote stad van Mexico. Mexico kent meerdere vulkanen, maar niet 1 is zo gevaarlijk als de Colima vulkaan. Deze Mexicaanse vulkaan ligt in de gevaarlijke vulkanische activiteiten zone: de Ring van Vuur in de Grote Oceaan.

Laatste uitbarsting

De laatste vulkaanuitbarsting van de Mexicaanse vulkaan Colima was in maart 2005. De vulkaan heeft een verspreid over een paar weken een aantal dagen een wolk van vuur en as gespuwd. Bij deze laatste Mexicaanse vulkaanuitbarsting zijn, voor zover bekend, geen gewonden of doden gevallen, ondanks dat het een redelijk zware vulkaanuitbarsting was.
Deze laatste uitbarsting van deze Mexicaanse vulkaan was behoorlijk gevaarlijk: de eruptie ging namelijk gepaard met de levensgevaarlijke Pyroclastische gesteente, materialen en stromen. Ik ben ooit eens een omschrijving tegengekomen die zeer toepasselijk is voor deze zeer gevaarlijke uitstoot: vulkanische bommen. Hierdoor regende as in de nabijgelegen dorpen. Aswolken kunnen behalve verstikkend ook loeiheet zijn. Bij deze laatste Mexicaanse Colima vulkaanuitbarsting kwamen de rookwolken ruim 200 kilometer verder.

Actief

De Mexicaanse vulkaan Colima is een actieve vulkaan. Hij heeft de laatste 450 jaar behoorlijk huisgehouden met zeer zware eruptie, waarvan sommige met zware aardbevingen gepaard gingen. In 1608 was er een dusdanig zware aardbeving dat de stad Guzman, in de aangrenzende staat Jalisco, vrijwel volledig verwoeste en er ruim 2000 doden vielen. De stad Colima is in 1941 vrijwel compleet verwoest door een zeer zware aardbeving en moest geheel worden opgebouwd. In 1913 was er een zeer zware vulkaanuitbarsting met hete gloeiwolken en asregens. Deze Mexicaanse vulkaanuitbarsting heeft voor een 175 meter diepe krater gezorgd in de vulkaan Colima. Omonwonenden van deze bijzonder actieve Mexicaanse vulkaan worden met zeer grote regelmaat geëvacueerd wegens een dreigende vulkaanuitbarsting en eruptiegevaar.

Twee toppen

Deze actieve Mexicaanse vulkaan heeft twee toppen. In 1869 ontstond ongeveer 1 kilometer ten noordoosten van de hoofdkrater, een smalle kegel. Deze nieuwe krater heeft jarenlang voor lichte vulkanische activiteiten gezorgd met hier en daar behoorlijk krachtige explosies. Als we spreken over de Mexicaanse vulkaan is een actieve vulkaan, hebben we het over deze nieuw gevormde krater, de Volcan de Colima. De twee toppen van de Mexicaanse Colima vulkaan zijn:
  • Volcan de Colima, met een hoogte van 3830 meter hoog en is zeer actief,
  • Nevado de Colima, met een hoogte van 4330 meter en is niet actief.

Lijst meest gevaarlijke vulkaan ter wereld

Deze Mexicaanse vulkaan staat op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Deze lijst wordt samengesteld door de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie. Deze internationale vereniging van vulkanologie stelt een aantal voorwaarden vast waar een vulkaan aan moet voldoen, eer de vulkaan op de lijst komt te staan van de meest gevaarlijkste vulkaan op aarde. De voorwaarden zijn:
  • Zware en gevaarlijke explosieve en vernietigende uitbarsting in het verleden,
  • De vulkaan staat in dichtbevolkt gebied of bevind zich nabij een stad,
  • De vulkaan vertoont veel vulkanische en seismische activiteiten,
  • De vulkaan moet toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor studiemogelijkheden.
Het laatste punt is niet bepalend hoe gevaarlijk een vulkaan is, maar wel bepalend voor het IAVCEI, de internationale vereniging van vulkanologie. Immers, zonder (wetenschappelijk) onderzoek kan een vulkaan niet beoordeeld worden. Onderzoek is noodzakelijk om te bepalen hoe gevaarlijk een vulkaan is. Onze Mexicaanse vulkaan de Colima is een gevaarlijke vulkaan.

Natuurrampen

Vast staat is dat toekomstige vulkaanuitbarstingen van deze zeer actieve Mexicaanse vulkaan de Colima, een ware natuurramp kan veroorzaken.

Gevaarlijk!

Maar hoe gevaarlijk is deze Mexicaanse vulkaan? Wat kan er gebeuren tijdens toekomstige vulkaanuitbarstingen?
Iedere vulkaanuitbarsting is een gevreesde natuurramp, met een krachtige uitbarsting kunnen binnen enkele minuten complete dorpen en steden helemaal vernietigd worden, met enkele duizenden doden als gevolg. Een echt gevaarlijke vulkaan, zoals deze Mexicaanse Colima vulkaan, kan voor een ware hel op aarde zorgen: een natuurramp met andere natuurverschijnselen zoals zware aardbevingen, kan deze vulkaan voor een ware rampspoed zorgen.
  • Giftige gassen die mens en dier doen verstikken,
  • Gloeiend hete gaswolken die mens, dier en gewassen levend doen verbranden,
  • Gloeiend hete aswolken die mens, dier en natuur doen verstikken en levend verbranden,
  • Rondvliegend (vulkanisch) puin,
  • Aardverschuivingen,
  • Omlaagstromend lava,
  • Asregens,
  • Modderstromen die alles en iedereen meesleuren,
  • Tsunami dreiging bij vulkanen bij zee of die in de zee staan,
  • Beschadiging aan infrastructuur wat eerste hulp vrijwel onmogelijk maakt.
Hongersnood kan ontstaan door de verwoesting van de oogst door een vulkaanuitbarsting. Totale vernietiging van mens, dier en gewas door een vernietigende vulkaanuitbarsting.
Kortom: deze vulkaan is echt gevaarlijk en moet heel goed in de gaten gehouden worden voordat het te laat is. De vulkaan is niet te beklimmen en ook niet toegankelijk voor publiek. Het Mexicaanse leger heeft de vulkaan hermetisch afgesloten en men kan de vulkaan bereiken tot zo´n 8 kilometer afstand.

Dit artikel is onderdeel van de special: Gevaarlijke vulkanen.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Hoe gevaarlijk is een supervulkaan?Supervulkanen, die het begin van het einde kunnen veroorzaken, liggen ver weg, tenminste, dat is wat de meeste mensen de…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…

De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier: levensgevaarlijk!De Amerikaanse vulkaan Mount Rainier zou veel gevaarlijker zijn dan de vulkaan Mount Helen. Mount Rainier wordt zelfs ge…
Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, KamtsjatkaGevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, KamtsjatkaDe Russische vulkaan Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka behoort tot de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld volgens h…
Bronnen en referenties
  • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
  • http://www.vulkanen.nl/pages/page.asp?page_id=3147
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Colima_(vulkaan)
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
  • http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/M/Mexico
  • http://www.ucol.mx/volcan/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.