Meest gevaarlijke vulkanen ter wereld

Van de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt op de titel: meest gevaarlijke vulkaan ter wereld? Welke kenmerken bezit een vulkaan om de titel gevaarlijk te verdienen? Wat doet de internationale vereniging van vulkanologie? Welke vulkanen staan op de lijst van de meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld? Hoe gevaarlijk is een gevaarlijke vulkaan? Welke 16 vulkanen staan op de lijst van de meest gevaarlijke vulkaan op aarde?

IAVCEI

Wie bepaald dat een vulkaan op de lijst van 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld komt te staan? De IAVCEI, International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth´s Interior, bepaald na bestudering van alle vulkanen, welke vulkaan echt gevaarlijk is. Van al deze vulkanen bepaald de IAVCEI dat er 16 vulkanen op aarde zijn die echt heel erg gevaarlijk zijn.

Internationale vereniging van vulkanologie

Wat is de IAVCEI? IAVCEI is een internationale vereniging van vulkanologie die zich internationaal op wetenschappelijke basis zich bezighoudt met de volgende zaken:
 • Vulkanologie: onderzoek naar vulkanen,
 • Risicobeperking: alles in werking stelt om vulkanische rampen te verzachten,
 • Onderzoek instelt naar gerelateerde vulkaanonderwerpen, zoals: Geochemie, Ontstaan van lava en magma, Geochronologie, Petrologie en vulkanologe minerale afzetting.

IAVCEI stimuleert om aarde wetenschappers en aardwetenschappers, uit verschillende disciplines zoals:
 • De internationale vereniging van seismologie,
 • De internationale vereniging van aardmagnetisme,
 • De internationale vereniging van atmosferische wetenschappen,
te laten samenwerken bij het bestuderen en het begrijpen van vulkanen en de werking van vulkanen.

Vulkanologische onderzoekresultaten

Het IAVCEI, de internationale vereniging van vulkanologie, participeert in internationale wetenschappelijke projecten over de bestudering van vulkanen en over de werking van vulkanen. Vulkanologische onderzoekresultaten worden in het internationale toonaangevende tijdschrift: Bulletin van Vulkanologie gepubliceerd.

Titel

Hoe komt een vulkaan aan de titel meest gevaarlijke vulkaan ter wereld? Volgens het IAVCEI moet de vulkaan aan een aantal voorwaarden voldoen, eer de vulkaan in aanmerking komt voor nominatie. Volgens het IAVCEI moet de vulkaan aan de volgende eisen voldoen:
 • Zware en gevaarlijke explosieve en vernietigende uitbarsting in het verleden,
 • De vulkaan staat in dichtbevolkt gebied of bevind zich nabij een stad,
 • De vulkaan vertoont veel vulkanische en seismische activiteiten,
 • De vulkaan moet toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor studiemogelijkheden.
Het laatste punt is niet bepalend hoe gevaarlijk een vulkaan is, maar wel bepalend voor het IAVCEI: zonder onderzoek kan een vulkaan niet beoordeeld worden. Onderzoek is noodzakelijk om beter te bepalen hoe gevaarlijk een vulkaan is.

Decade Volcanoes: Vulkanen van het Decennium

Deze “decade volcanoes” zijn de 16 meest gevaarlijke vulkanen, opgesteld door het IAVCEI, de internationale vereniging van vulkanologie. Het IAVCEI project van deze Vulkanen van het Decennium moet een beter beeld geven over de gevaren van deze vulkanen. De vernietigende vulkaanuitbarstingen van deze vulkanen kunnen zeer grote natuurrampen veroorzaken.

Gevaren

Hoe gevaarlijk is een gevaarlijke vulkaan? Hoe gevaarlijk zijn deze 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld? Wat kan er gebeuren als deze gevaarlijke vulkanen uitbarsten?
Vulkaanuitbarstingen zijn een zeer gevreesde natuurramp: met een vernietigende kracht kunnen binnen enkele minuten complete steden verwoest worden en met vele duizenden doden. Een gevaarlijke vulkaan kan tijdens een uitbarsting in combinatie met andere natuurverschijnselen, voor ware rampspoed zorgen.
 • Giftige gassen die mens en dier doen verstikken,
 • Gloeiend hete gaswolken die mens, dier en gewassen levend doen verbranden,
 • Rondvliegend (vulkanisch) puin,
 • Aardverschuivingen,
 • Omlaagstromend lava,
 • Asregens,
 • Modderstromen die alles en iedereen meesleuren,
 • Tsunami dreiging bij vulkanen bij de zee of in de zee staan,
 • Beschadiging aan infrastructuur wat eerste hulp vrijwel onmogelijk maakt.
Hongersnood kan ontstaan door de verwoesting van de oogst door een vulkaanuitbarsting. Totale vernietiging van mens, dier en gewas door een vernietigende vulkaanuitbarsting.

De 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld

Welke vulkanen zijn de gevaarlijkste vulkanen ter wereld en staan op de lijst van de 16 gevaarlijkste vulkanen?
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IAVCEI internationale vereniging van vulkanologieIAVCEI is de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie en zij bestuderen overal op aarde vulkanen.…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…

Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, KamtsjatkaGevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, KamtsjatkaDe Russische vulkaan Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka behoort tot de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld volgens h…
Vulkanen en aardbevingen: ring van vuurVulkanen en aardbevingen: ring van vuurAardbevingen en vulkaan uitbarstingen zijn een bekend fenomeen in een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan. Dit gebi…
Bronnen en referenties
 • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
 • http://www.geolution.nl/science/de-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.htm
 • http://www.geolution.nl/science/vulkaan_alarm.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Decade_Volcanoes
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/62584-merapi-vulkaan-indonesie-een-gevaarlijke-supervulkaan.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.