Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki Japan

De Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen op aarde, samengesteld door de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologen. Deze Japanse vulkaan kent een van de meest dodelijke vulkaanuitbarsting in 1792 van de Japanse geschiedenis. Hoe gevaarlijk is deze Japanse vulkaan?

Ligging

In het zuiden van Japan, ten oosten van de havenstad Nagasaki op het schiereiland Shimabara en net ten westen van de kuststad Shimabara, bevindt de Japanse vulkaan Unzen zich op Kyushu. Het Shimabara schiereiland staat bekend om de vulkaan Unzen en ook door het kuuroord Unzen. Het natuurpark Unzen is het eerste natuurreservaat in Japan. De vulkaan Unzen ligt aan de Ring van Vuur.

Stratovulkaan

Vulkaan Unzen in Nagasaki in Japan is een stratovulkaan en is een actieve vulkaan. De Japanse vulkaan heeft een hoogte van 1483 meter.

Laatste uitbarsting

De laatste vulkaanuitbarsting van de Japanse vulkaan Unzen was in het jaar 1996.

Meest dodelijke vulkaanuitbarsting

Een van de meest dodelijke vulkaanuitbarsting was van de Japanse vulkaan Unzen, tijdens een vulkaanuitbarsting in het jaar 1792, waar ruim 15.000 mensen omkwamen. De oostflank van de Japanse vulkaan stortte in tijdens de vulkaanuitbarsting in 1792 en veroorzaakte zowel een lawine als een tsunami. Deze vulkaanuitbarsting was de ergste vulkaanuitbarsting in de Japanse geschiedenis. Deze vulkaanuitbarsting staat op de vijfde plaats van de meest dodelijke vulkaanuitbarsting ooit, voor zover gegevens bekend zijn van de vulkaanuitbarstingen.

Actief

De Japanse vulkaan Unzen was tussen de jaren 1990 en 1995 bijzonder actief en liet veel van zich horen. Tijdens de vulkaanuitbarsting van de Japanse vulkaan Unzen, in het jaar 1991, kwam het levensgevaarlijke pyroclastische stroom vrij. Tijdens deze Japanse vulkaanuitbarsting in 1991 kwamen 43 mensen om in de levensgevaarlijke pyroclastische stroom, waaronder Maurice en Katia Krafft, een bekend vulkanenechtpaar. Ruim 10.000 mensen raakte dakloos en tijdens deze actieve jaren braakte de Japanse vulkaan ruim 200 miljoen m3 magma uit.

Verwoestend effect

De meest verwoestende effecten tijdens een vulkaanuitbarsting is het vrijkomen van de levensgevaarlijke pyroclastische stroom, ook bekend als gloedwolk of als brandende wolk. De stroom, of wolk, die vrijkomt tijdens een vulkaanuitbarsting, bevat vaste en halfvloeibare delen lava, gassen, as en delen rots. Zo´n stroom of wolk kunnen temperaturen bereiken van zo´n 850 graden celsius en kunnen snelheden bereiken van zo´n 720 kilometer per uur.

Gevaarlijk

Waarom is zo´n pyroclastische stroom, of gloedwolk of brandende wolk, zo gevaarlijk? Door de enorme hitte verbranden de longen van mens en dier. Alles en iedereen stikt door de grote hoeveelheden as en gassen. Deze pyroclastische stroom, of gloedwolk of brandende wolk is allesvernietigend. Een goed voorbeeld hoe verwoestend zo´n pyroclastische stroom si tijdens een eruptie van een vulkaan is de uitbarsting van de Italiaanse vulkaan Vesuvius (79 na Chr.).

Hoe gevaarlijk is deze Japanse vulkaan?

Om een vergelijking te maken: deze Japanse stratovulkaan Unzen is te vergelijken met de Italiaanse vulkaan Vesuvius: Unzen is in staat om hele dorpen en steden van de wereldmap te vegen en alles en iedereen in zijn omgeving te vernietigen tijdens een vulkaanuitbarsting, zeker als daar de levensgevaarlijke pyroclastische stromen bij vrijkomen.

Direct omgeving van de vulkaan

Omdat de Japanse vulkaan Unzen een groot gevaar is voor de (directe) omgeving en voor alle omwonende van de vulkaan, heeft de IAVCEI organisatie, die bepaald welke vulkanen op de lijst komen te staan van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, bepaald dat deze Japanse vulkaan Unzen op de lijst staat als een van de meest gevaarlijke vulkaan op aarde.

Criteria

Om als vulkaan op de IAVCEI lijst van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld te komen te staan, moet de vulkaan aan een aantal criteria voldoen. De Japanse vulkaan Unzen voldoet aan deze gestelde criteria:
 • Explosieve vulkaan uitbarstingen in het verleden,
 • De vulkaan staat nabij drukbevolkte gebieden,
 • De vulkaan moet toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Internationale vereniging van vulkanologie

De Japanse vulkaan Unzen staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Deze lijst wordt samengesteld door de IAVCEI, een internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie. Deze wetenschappelijke vereniging van vulkanologie stelt een aantal voorwaarden vast waar een vulkaan aan moet voldoen om geplaatst te kunnen worden op de lijst. Deze voorwaarden zijn:
 • Zware en gevaarlijke explosieve en vernietigende uitbarsting in het verleden,
 • De vulkaan staat in dichtbevolkt gebied of bevind zich nabij een stad,
 • De vulkaan vertoont veel vulkanische en seismische activiteiten,
 • De vulkaan moet toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor studiemogelijkheden
Onderzoek door de wetenschappelijke vereniging van vulkanologie is noodzakelijk om te bepalen hoe gevaarlijk een vulkaan is.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest gevaarlijke vulkanen ter wereldVan de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt o…
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…
Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijkDe grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede…

Supervulkaan Toba, Sumatra, IndonesiëDe laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra (Indonesië) gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden en was e…
Noorderlicht, zonnestorm en zonnewindWat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een opmerkelijke gekleurde hemel tijdens heldere nachten. Noorderlicht onts…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Unzen_(vulkaan)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyroclastische_stroom
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/62815-pico-del-teide-tenerife-een-levensgevaarlijke-vulkaan.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/63396-gevaarlijke-russische-vulkaan-avatsja-korjakski-kamtsjatka.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/63443-hoe-gevaarlijk-is-de-mexicaanse-vulkaan-colima.html
 • http://www.reizennaarjapan.nl/content/informatie/unzen.php
 • http://www.reisspecialist.nl/Japan/reisvoorbeelden/Informatie/Rondom-Japan
 • http://www.kennislink.nl/publicaties/vulkanen-directe-en-indirecte-gevolgen
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/67033-iavcei-internationale-vereniging-van-vulkanologie.html
 • http://wallpaper.free-photograph.net/hl.gp/photobase/yp4218.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.