Noorderlicht, zonnestorm en zonnewind

Wat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een opmerkelijke gekleurde hemel tijdens heldere nachten. Noorderlicht ontstaat tijdens hevige activiteiten op het oppervlakte van de zon. Wat is een zonnewind? En wat is een zonnestorm? Wat heeft een zonnestorm met het noorderlicht te maken? Wat zijn de nadelen van een zonnestorm op aarde? Heeft het nadelige gevolgen in het elektriciteitsnetwerken en communicatienetwerken?

Wat is het?

Wat is noorderlicht? Tijdens heldere avonden kunt u het noorderlicht aanschouwen die ontstaan door uitbarstingen op de zon. Tijdens de uitbarstingen op de zon worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeblazen.

Hoe ontstaat het?

Hoe ontstaat het noorderlicht? Het noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Deze uitbarstingen op de zon zorgen er voor dat geladen deeltjes de ruimte ingeblazen worden. Door de aantrekkingskracht van de aarde, het magnetisch veld van de aarde, worden deze grote hoeveelheden geladen deeltjes (protonen en elektronen) richting de noordpool en de zuidpool getrokken.

Kleurrijk

De kleurrijke nachten worden veroorzaakt door een uitbarsting op de zon. Doordat de geladen deeltjes na de uitbarsting zich door de aantrekkingskracht van de aarde naar de noordpool en naar de zuidpool worden getrokken, gaan deze elektrisch geladen deeltjes razendsnel door de atmosfeer heen. Door deze ongelooflijke snelheid, botsen veel deeltjes veelvuldig met elkaar en komt de energie van deze deeltjes vrij. Met als resultaat: een kleurrijke hemel tijdens heldere nachten na een uitbarsting op de zon.

Activiteit zon

De kans op noorderlicht is het grootst als er veel activiteit is op het oppervlakte van de zon. Iedere elf jaar maakt de zon een periode door van heel veel activiteiten en uitbarstingen, meer dan normaal. Tijdens deze hevige zonneactiviteiten, bestaat er een kans op een zonnestorm op aarde. De laatste keer dat de zoveel activiteiten en uitbarstingen kende op het oppervlakte was in het jaar 2000. De resultaten van de zonneactiviteiten zijn tijdens heldere nachten hier op aarde te aanschouwen als noorderlicht.
Behalve uitbarstingen op de zon, kent de zon nog een typische zonneactiviteit: tsunami´s. Heuse zonne tsunami´s. Een onlangse ontdekking van NASA na jarenlange vermoedens van natuurwetenschappers.

Waar te zien?

De meeste kans in Nederland op het zien van het noorderlicht is in het noorden van Nederland. De voorwaarde is wel dat de nachten helder moeten zijn.

Zonnestorm

Wat is een zonnestorm? Een zonnestorm is het verschijnsel waar verhoogde zonne-activiteiten en uitbarstingen op het oppervlakte van de zon plaatsvinden. Een grote hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes kunnen ontsnappen uit de oppervlakte van de zon en door de aantrekkingskracht van de aarde, het magnetisch veld van de aarde, razendsnel naar de aarde getrokken. De zon verliest jaarlijks een enorme hoeveelheid aan geladen deeltjes. Deze constante stroom van zonnemateriaal noemen we een zonnewind.

Nadelige gevolgen

Een echte zonnestorm kan heel nadelig zijn voor het dagelijkse leven hier op aarde. Zonnewinden en zonnestormen kunnen storingen veroorzaken in het electriciteitsnetwerk en in communicatienetwerken. Veel mensen op aarde zijn geheel afhankelijk geworden van computers. Het gebruik van computers kan tijdens een zwaardere zonnewind of zonnestorm (tijdelijk) voor grote schade zorgen. Maar ook:
  • Luchtvaart,
  • Radiocommunicatie,
  • GPS navigatie,
  • Stroomnetwerken
Kunnen geraakt worden door een zonnewind of zonnestorm en tijdelijk uitvallen. Kwetsbare elektronica aan boord van satellieten kunnen onherstelbaar beschadigd worden. Ook astronauten lopen zeer grote risico buiten in de ruimte tijdens een zonnestorm.
In Zweden in het jaar 2003 tijdens een lichtere zonnestorm viel de electriciteit uit en hielden alle navigatiesystemen in de vliegtuigen er (tijdelijk) mee op.
China melde 17/02/11 grote problemen gehad te hebben met de radiocommunicatie door de zonnestorm.

Rampenscenario

Volgens wetenschappers en natuurwetenschappers is de kans zeer groot aanwezig dat rond het jaar 2012/2013 er een enorm zware zonnestorm onze richting uit komt. De aarde zou zich moeten voor bereiden op een heuse rampenscenario.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnestormen: wanneer zal de zon uitbarsten?Zonnestormen: wanneer zal de zon uitbarsten?Zonnestormen zijn natuurlijke gebeurtenissen die optreden wanneer hoog aantal energetische deeltjes van de zon de aarde…
Poollicht, een lichtverschijnselPoollicht, een lichtverschijnselWat tegenwoordig een wetenschappelijk bewezen natuurverschijnsel is, werd in vroeger tijden gezien als een bericht van d…
Het ontstaan van het poollicht en het geluid hiervanHet ontstaan van het poollicht en het geluid hiervanPoollicht ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon in contact komen met het aardmagnetisch veld. Ze slaan bij de pol…
Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het noorderlicht... zodra je het ziet, krijg je er geen genoeg meer van. Een soort gretigheid overmeestert je als het po…

Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Welke bodemschatten bevat onze aardeOnze aarde bevat allerlei bodemschatten. In de diepte, in de aardkorsten, vinden we veel mineralen, ertsen, aardolie, aa…
Bronnen en referenties
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/47727-zonne-tsunami-tsunami-op-de-zon.html http://science.nasa.gov/heliophysics/ http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/opmerkelijk/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/02_februari/16/opmerkelijk/gekleurde-hemel-door-noorderlicht.xml http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnestorm http://nieuwsuit.com/2010/zonnestorm-raakt-aarde-in-2012-2013/ http://www.flickr.com/groups/northernlight/pool/ http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=27298 http://www.centrumdequest.nl/magischfestival_19.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 18-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.