Zonnestormen: wanneer zal de zon uitbarsten?

Zonnestormen: wanneer zal de zon uitbarsten? Zonnestormen zijn natuurlijke gebeurtenissen die optreden wanneer hoog aantal energetische deeltjes van de zon de aarde raakt. Dit gebeurd wanneer de zonne-energie vrij komt in de vorm van een uitbarsting of eruptie. Dergelijke uitbarstingen worden ook wel zonnevlammen genoemd. De energie komt vrij en wordt vervoerd door de ruimte.

Het ontstaan van een zonnestorm

Zonnestormen bevatten gas en andere materie, die zich verplaatsen met extreem hoge snelheden. Wanneer dergelijke deeltjes de Aarde of een andere planeet met een atmosfeer raken veroorzaken die een geomagnetische storm, met andere woorden een verstoring in het magnetische veld dat onze planeet omringt. Normaal zijn dergelijke uitbarstingen niet gevaarlijk. Zij zijn onder andere de oorzaak van het fenomeen poollicht, de heldere en kleurrijke verlichting in de lucht in de noordelijke regio’s van de aarde.

Het gevaar van een zonnestorm

Een zonnestorm kan ons echter op andere manieren in gevaar brengen. Dergelijke uitbarstingen van energie van de zon kan bijvoorbeeld communicatieproblemen veroorzaken, interfereren met satellietontvangst of tot foutieve GPS metingen zorgen. In het verleden hebben ze zelfs elektrische elektriciteitsnetwerken stilgelegd. De meest schadelijke gebeurtenissen gebeurde in de 19e eeuw, toen zonnestormen branden veroorzaakten in Noord-Amerika en Europa. Ze veroorzaakt aurora’ s (noorderlicht) die zo ver als het zuiden van de evenaar kwamen. Gelukkig was de wereld destijds niet zo afhankelijk van de technologie zoals het nu is. Zulke krachtige uitbarstingen kunnen hedendaags veel meer schade aanrichten.

Bron: Barunpatro, RgbstockBron: Barunpatro, Rgbstock
Een Amerikaans onderzoek in 2008 toonde aan dat extreme zonnestormen miljarden dollars schade kunnen veroorzaken. Verschillende bedrijven over de hele wereld volgen de activiteit van de zon en de storingen die zich voordoen in de atmosfeer. Ze hebben ook detectoren die variaties in het magnetisch veld van de aarde vertonen.

De zonnecyclus

De zonnecyclus herhaald zich om de elf jaar. Sterrenwachten in Canada en Scandinavië rapporteren rond die cyclus al waarnemingen van meer noorderlicht dan normaal. Als de zon steeds actiever wordt zullen we meer en meer zonnevlammen zien rond die tijden.

De laatste grote problemen als gevolg van zonnestormen deed zich voor in 1994, toen de communicatiesatellieten boven Canada defect waren en de stroom in grote delen van het land voor een paar uur uit ging.

Bron: Stevek, RgbstockBron: Stevek, Rgbstock

De gevolgen van een zonnestorm

Wanneer de zonnestormen door de atmosfeer van de aarde doordringen, zal het stralingsniveau ook vele malen hoger zijn. Veel vliegtuigmaatschappijen maken zich hier ernstige zorgen over, omdat zij voor lange afstandsvluchten vaak de Poolroute nemen. Deze route komt langs de gebieden waar de straling dan op zijn hoogste punt zal zijn. Tijdens dergelijke stormen zijn er dan perioden dat de bemanning niet meer kan communiceren met de controle op de grond. Ook zullen de astronauten, die in een baan om de aarde gaan, in gevaar zijn door de dreiging van het hoge stralingsniveaus. Uitbarstingen van zonne-energie kan zelfs invloed hebben op dieren die gevoelig zijn voor veranderingen in het magnetisch veld van de aarde zijn. Tijdens dergelijke gebeurtenissen verliezen ze hun oriëntatie en kunnen ze compleet de weg kwijt raken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noorderlicht, zonnestorm en zonnewindWat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een opmerkelijke gekleurde hemel tijdens heldere nachten. Noorderlicht onts…
Het gevaar van een Zonnestorm op aardeHet gevaar van een Zonnestorm op aardeWat is een zonnestorm? Wat zijn de schadelijke gevolgen van een zonnestorm op aarde? Hoe ontstaat een zonnestorm? Kan ee…
Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)Het noorderlicht... zodra je het ziet, krijg je er geen genoeg meer van. Een soort gretigheid overmeestert je als het po…
De lagen van de atmosfeer op een rijtjeDe lagen van de atmosfeer op een rijtjeDat er leven op aarde mogelijk is, is heel bijzonder. Vele factoren spelen mee in het proces en als er één schakel ontbr…

Waarom stijgt warme lucht op?Waarom stijgt warme lucht op?Lucht in de atmosfeer is eigenlijk niets anders dan een soep van constant bewegende moleculen. Voor beweging is energie…
Black Smokers - de oorsprong van het levenDe grote vraag die veel wetenschappers al jarenlang bezighoudt is: ‘Wat is de oorsprong van het leven?’. Er zijn veel th…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vdtdvc, Rgbstock
  • www.scientias.nl
  • www.quest.nl
  • www.grenswetenschap.nl
  • Afbeelding bron 1: Barunpatro, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Stevek, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.