Welke bodemschatten bevat onze aarde

Onze aarde bevat allerlei bodemschatten. In de diepte, in de aardkorsten, vinden we veel mineralen, ertsen, aardolie, aardgas en steenkool. Bijna elk continent heeft grondstoffen die nodig zijn voor gebruik in de industrie en om in te handelen. Om die bodemschatten op te graven moet je diep de grond in. Nog maar tweehonderd jaar geleden werden ook kinderen voor dit zware werk ingezet. Gelukkig is dat inmiddels verboden.

Goud en zilver

Het buigzaamste mineraal is goud. Een klompje van 29 gram kun je uitrekken tot het een draad is van wel 100 km! Goud is ook zeer zeldzaam: het wordt gevonden in kwarts of in rivierbedden. Zilveraders liggen vaak in de buurt van goudaders.

Robijn en saffier

De robijn en de saffier zijn varianten van het mineraal korund of corundum. Saffier is diepblauw, wit, geel of roze, en robijn is rood. Het zijn allebei dure edelstenen. Ze worden ook gebruikt in wetenschappelijke apparaten en in horloges.

Diamanten

Edelstenen zijn heel kostbare mineralen. Diamant is het hardste mineraal ter wereld en kan alleen door een andere diamant worden doorgesneden. Daarom wordt de diamant in veel snijmachines en boren gebruikt. Maar weinig diamanten zijn zo mooi van vorm dat ze als sieraad kunnen worden gebruikt.

Topaas

Topaas is doorzichtig, bijna doorschijnend geel, groen, blauw of rood. Deze edelsteen vindt men vaak in gneis en graniet, en vooraf in Sri Lanka, India, Brazilië en Amerika.

IJzer

IJzer is een van de belangrijkste metalen. Van ijzer maak je staal en dat is nodig om auto's, schepen, spoorwegen en machines te bouwen. IJzer wordt bijna alleen als ijzererts gevonden. Met reusachtige baggerapparaten wordt die uit de grond gehaald. Daarna volgt een moeilijk proces om het ijzer uit de erts te smelten.

Aardolie en aardgas

Benzine, petroleum, smeerolie, stookolie, asfalt en kunststoffen: dit zijn maar een paar dingen die van aardolie worden gemaakt. Net als steenkool is aardolie heel erg oud.

Steenkool

Steenkool is ontstaan uit planten in de oertijd. Tussen de 345 en de 280 miljoen jaar geleden was de aarde voor een groot deel bedekt met varens zo hoog als bomen. De dode varens werden door water bedekt. Zo ontstonden plekken met turf. Later spoelde het water zand en andere rommel aan. De druk van de bovenste lagen, de bewegingen van de aardkorsten en de vulkanische hitte onder de grond persten het geheel samen tot steenkool.
© 2011 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Ring met edelsteen. Wat is de symboliek van edelstenen?Een gouden of zilveren ring met een edelsteen is een populair en kostbaar bezit. Er zijn veel soorten edelstenen, van he…
De hardheidsschaal van MohsDe hardheidsschaal van MohsWe vergelijken de hardheid van vaste stoffen door met de ene stof op de andere te krassen. Hierop is de hardheidsschaal…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…

Noorderlicht, zonnestorm en zonnewindWat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een opmerkelijke gekleurde hemel tijdens heldere nachten. Noorderlicht onts…
Aardwarmte: wat is aardwarmte en hoe wordt het gebruikt?Aardwarmte: wat is aardwarmte en hoe wordt het gebruikt?Aardwarmte, wat is dat eigenlijk? En hoe wordt aardwarmte gebruikt? Anno 2011 worden de meeste huizen en gebouwen nog wa…
Psveindhoven (63 artikelen)
Laatste update: 29-01-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.