Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, Kamtsjatka

Gevaarlijke Russische vulkaan: Avatsja-Korjakski, Kamtsjatka De Russische vulkaan Avatsja-Korjakski in Kamtsjatka behoort tot de 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld volgens het IAVCEI. Deze Russische vulkaan is een stratovulkaan en een bijzonder actieve vulkaan. Hoe gevaarlijk is deze Russische vulkaan? Een kennismaking met deze indrukwekkende stratovulkaan in Rusland, aan de rand van de Ring of Vuur: hoe explosief zal de toekomstige vulkaanuitbarsting zijn? Wanneer was de laatste vulkaanuitbarsting?

Ligging

Waar ligt deze Russische meest gevaarlijkste vulkaan? In het verre verre Russische Oosten, aan het uiteinde van het Oostelijk Gebergte, ten Zuidwesten van het Russisch schiereiland Kamtsjatka, tussen de twee Russische rivieren:
 • Avatsja en
 • Nalytsjeva.
Deze Russische vulkaan ligt in de Ring van Vuur, een ringvormig gebied in de Grote Oceaan waar maar liefst 65 gevaarlijke vulkanen, ruim 100 actieve vulkanen en met grote regelmaat zeer zware aardbevingen voorkomen.

Russisch schiereiland

De Russische vulkaan Avatsja ligt op het Russische schiereiland Kamtsatka in het verre Russische oosten. Dit schiereiland staat vol met andere Russische vulkanen: behoorlijk actieve vulkanen zelfs. Er staan maar liefst meer dan 100 verschillende vulkanen op dit Russisch schiereiland. Allen liggen aan de gevaarlijke en beroemde “Ring of Fire” (Ring van Vuur).

Hoeveel vulkanen?

Deze Russische vulkaan bestaat inderdaad uit 2 vulkanen:
 • Avatsja met een hoogte van 2741 meter, en de
 • Korjakski vulkaan met een hoogte van 2999 meter.

Koryaksky

Er zijn enkele verschillende manieren om de Russische meest gevaarlijke vulkaan te spellen:
 • Korjakski kan ook als Koryaksky gespeld worden.
 • Korjakski kan ook omschreven worden als: Korjakskaja Sopka (Korjakski),
 • Avatsja wordt ook wel Avatsjinskaja Sopka genoemd,
 • Avatsja in het Russisch geschreven Авачинскаясопка,
 • Avatsja is behalve een Russische vulkaan, ook een rivier op het Russische schiereiland Kamtsjatka.

Actief

Deze Russische meest gevaarlijke vulkaan is een bijzonder actieve vulkaan. De Russische stratovulkaan Avatsja is bijzonder actief.
 • Sinds 1735 is deze Russische vulkaan 16 keer uitgebarsten,
 • Een zeer explosieve vulkaanuitbarsting van de Avatsja was in 1945,
 • De laatste vulkaanuitbarsting van deze gevaarlijke Russische vulkaan was in 1991.

Gevaarlijk?

Om een vergelijking te maken: de Russische stratovulkaan Avatsja is te vergelijken met de Italiaanse vulkaan de Vesuvius: hij is in staat om hele dorpen en steden met zijn inwoners weg te vegen na een vulkaanuitbarsting, net als de Vesuvius deed. Vulkaanuitbarstingen van deze gevaarlijke Russische vulkaan zijn bijzonder krachtig en explosief.
Aangezien beide werkelijk op steenworp afstand van elkaar bevinden, beide een dusdanig gevaar opleveren voor de omwonende tijdens een vulkaanuitbarsting en door hun gezamenlijke explosieve verleden, heeft de IAVCEI organisatie, die bepaald welke gevaarlijke vulkanen op de lijst komt te staan van de 16 Decade Volcanoes (de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld) bepaald dat deze 2 Russische vulkanen samen zo gevaarlijk zijn, dat ze samen op de lijst staan van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.

Gevaarlijkste vulkaan op aarde

De Russische vulkaan Avatsja staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld volgens het IAVCEI. Om in aanmerking te komen om op deze lijst staan moet een vulkaan aan het volgende criteria minimaal voldoen:
 • Explosieve vulkaan uitbarstingen in het verleden,
 • De vulkaan staat nabij drukbevolkte gebieden,
 • De vulkaan moet toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

IAVCEI

Deze lijst met de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld wordt opgesteld door het International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (IAVCEI). Meer informatie over het IAVCEI is te vinden in het volgende artikel: Meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

Toekomstige uitbarsting

Verwacht wordt, dat toekomstige vulkaanuitbarstingen van deze Russische vulkaan gepaard zal gaan met de levensgevaarlijke pyroclastische stromen (gloedwolk). Ter vergelijking: een aantal beroemde vulkaanuitbarstingen uit het verleden met deze gevaarlijke pyroclastische stromen is de vulkaanuitbarsting van Italiaanse vulkaan de Vesuvius in 79 na Chr. Deze gewelddadige uitbarsting kende maar liefst 5 pyroclastische stromen: een daarvan verwoeste Pompei compleet, een ander reikte ruim 30 kilometer verder.

Waarom is deze Russische vulkaan zo gevaarlijk?

Verwacht wordt dat de toekomstige uitbarsting van deze Russische vulkaan gepaard zal gaan met de levensgevaarlijke pyroclastische stromen. Deze gevaarlijke stromen kennen en ongelooflijk verwoestend effect: al het leven in de buurt van de vulkaan zal verwoest worden:
 • Mens,
 • Dier en
 • Natuur
zullen de uitbarsting niet overleven, behalve als ze op tijd kunnen vluchten.
De hitte die ontstaat na een vulkaanuitbarsting met pyroclastische stromen, is behalve ondraaglijk ook dodelijk: 850 graden Celsius. Behalve de afschuwelijke hitte, bestaat deze gevaarlijke stromen uit: Vloeibare en brandende lava, Giftig gas, Rotsen en As. Deze vulkanische stromen die ontstaan na een vulkaanuitbarsting kunnen een snelheid van 725 kilometer per uur halen. Deze levensgevaarlijke gloedwolk kan dorpen of steden in slechts enkele seconden compleet verwoesten. Aswolken kunnen een temperatuur halen van 1200 graden Celsius. Of je stikt van de as, of je verbrand levend door de hitte. De Russische vulkaan Avatsja is in staat om deze levensgevaarlijke gloeiwolk te produceren na een vulkaanuitbarsting.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
Vesuvius beroemdste eruptieHistorisch gezien was de bekendste vulkaanuitbarsting van de Vesuvius die van augustus 79 jaar na Christus. Het was een…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…

Hoe gevaarlijk is de Mexicaanse vulkaan Colima?Hoe gevaarlijk is deze Mexicaanse vulkaan Colima met zijn twee toppen en kraters? Hoe explosief was de laatste vulkaanui…
Meest gevaarlijke vulkanen ter wereldVan de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
 • http://volcano.oregonstate.edu/vwdocs/volc_images/north_asia/kamchatka/Avachinsky.html
 • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/62815-pico-del-teide-tenerife-een-levensgevaarlijke-vulkaan.html
 • http://dbpedia.org/page/Avachinsky
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Avatsjinskaja_Sopka
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
 • http://peaklist.org/WWlists/ultras/Kamchatka1500m.html
Reactie

H. L. Bakker, 18-12-2010
Ik denk dat dit artikel niet helemaal klopt. Afgaande op op Internet te vinden informatie is niet deze vulkaan de gevaarlijkster ter wereld, maar degene die onder aan het lijstje staat, namelijk de Vesuvius. Dat de vulkaan Avatsja-Korjakski bovenaan het lijstje staat is niet omdat hij de gevaarlijkste van de 16 is, maar omdat het lijstje op alfabetische volgorde staat. Reactie infoteur, 25-01-2011
Beste H.L.Bakker,

Heel hartelijk dank voor de meedenkende reactie! Deze vraag heeft me flink beziggehouden: welke vulkaan is nu echt de gevaarlijkste vulkaan ter wereld?

Volgens het Willis Research Network (verzekeringsrisico´s van vulkanische uitbarstingen) zou de Vesuvius inderdaad de meest gevaarlijkste vulkaan ter wereld zijn. Ruim 600.000 mensen leven in de rode zone en zo´n 3 miljoen mensenlevens staan op het spel tijdens een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius.

Ik heb contact gezocht met IAVCEI, de organisatie die de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde samenstelt, met de vraag welke vulkaan nu de gevaarlijkste vulkaan ter wereld is, maar helaas nog geen reactie gehad.

De supervulkaan Yellowstone zou wel eens de meest bedreigende ( en dus de meest gevaarlijkste) vulkaan ter wereld kunnen zijn: de natuurramp die zou kunnen ontstaan na een uitbarsting van deze supervulkaan zou niet te overzien zijn. Het probleem is dat het bijzonder moeilijk is vasttestellen waar deze supervulkaan toe in staat is en hoe gevaarlijk zo´n superuitbarsting daadwerkelijk zal zijn. Bij het IAVCEI staan supervulkanen echter niet op de lijst van de meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Ook bij het Willis Research Network kom ik deze supervulkaan niet tegen.

Ik ga echter wel mijn artikel aanpassen, want het IAVCEI heeft het niet over de: "meest gevaarlijkste vulkaan ter wereld."

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.