Vesuvius beroemdste eruptie

Historisch gezien was de bekendste vulkaanuitbarsting van de Vesuvius die van augustus 79 jaar na Christus. Het was een van de meest gewelddadige en dodelijkste erupties ooit. De gassen die vrijkwamen maken de Vesuvius tot een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Slachtoffers van deze eruptie werden levend gekookt, gezandstraald en vervolgens levend ontvleesd. Pompeii bezoeken is indrukwekkend, je krijgt een goed beeld hoe de mensen 2000 jaar geleden leefden voordat ze verrast werden door de vulkaanuitbarsting. Tegenwoordig staan Pompeii en het Vesuvius Nationaal Park op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Italië

De stratovulkaan Vesuvius waakt over de Italiaanse stad Napels in Zuid-Italië. De vulkaan ligt in de vlakte van Campanië, net ten zuidoosten van de stad Napels en net ten noorden van de beroemde Amalfi kust.

Actief

Enkele jaren voor de explosieve uitbarsting van 79 n. C. vertoonde de vulkaan Vesuvius tekenen van leven. 17 jaar eerder was er een krachtige aardbeving op 5 februari 62. De kust van Napels en het stadje Pompeii werden vernietigd door deze aardbeving. De aardbeving hoeft niets te maken hebben gehad met de latere vulkaanuitbarsting. Het kan om de schuivende tektonische platen gaan, het kan ook een teken van leven geweest zijn van de nabijgelegen supervulkaan. Pompeii was nog bezig met de wederopbouw toen de Vesuvius explodeerde.

Pyroclastische stroom

Wat maakt een vulkaan gevaarlijk? Als een vulkaan uitbarst en er komt een pyroclastische stroom vrij, dan maakt dat de vulkaan levensgevaarlijk. Vooral als deze vulkaan in een dichtbevolkt gebied staat. Deze pyroclastische stroom, of gloedwolk of brandende wolk, is een allesvernietigende wolk en bestaat uit een dodelijke hitte met een mengsel van as, lava, gesteente en verstikkende gassen. Overlevingskansen? Geen!

Toen de Vesuvius woedend explodeerde kwamen er maar liefst 5 verschillende pyroclastische stromen vrij en denderde met een snelheid van 720 kilometer en met een hitte van ongeveer 800 graden Celsius de berg af en omvatte allesvernietigend de wijde omgeving van de Vesuvius, waaronder de stadjes Pompeii en Herculaneum. Iedereen en alles dat overspoeld werd door deze gloedwolken verbrand en stikt.

Gevaarlijk

De Vesuvius is gevaarlijk, heel gevaarlijk en onberekenbaar. Hij staat daarom op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, opgesteld door het IAVCEI, de internationale vereniging van vulkanologie.

Datum

Wetenschappers en historici hebben de explosieve eruptie van de Vesuvius in 79 n. C. onderzocht en gaan er van uit dat deze op 24 augustus 79 heeft plaatsgevonden. Archeologische uitgravingen van het stadje Pompeii wijzen op een ander resultaat: Pompeii raakt enkele maanden later bedolven onder de as en lava van de Vesuvius. De kleding die de inwoners droegen waren te warm voor een augustus. Fruit en groente die men aantrof tijdens de uitgravingen wijzen zijn typisch voor de maand oktober. De druiven waren al geplukt en de wijn gemaakt. Tot op heden zijn er geen (wetenschappelijke) verklaringen voor deze tegenstrijdigheden.

Slachtoffers

Het is erg moeilijk voor historici om te bepalen hoeveel slachtoffers er gevallen zijn tijdens de explosieve uitbarsting van de Vesuvius van 79 n. C. Schattingen van de dodelijke slachtoffers na de dodelijke eruptie van de Vesuvius lopen uiteen van 10.000 tot 25.000. Vrijwel allen zijn omgekomen door de dodelijke gevolgen van de gloedwolk. Het klinkt gruwelijk, maar vermoedelijk hebben de slachtoffers niets gevoeld.

Latere erupties

Na de beroemde eruptie van het jaar 79 n.C. is de Vesuvius meerdere keren uitgebarsten: maar liefst 40 keer! Enkele van deze erupties waren bijna net zo explosief, bijvoorbeeld het jaar 1631 kende maar liefst 3000 doden! In 1906 kwam de grootste hoeveelheid lava ooit uit de Vesuvius en stierven 100 mensen. De laatste eruptie was in het jaar 1944 en was duidelijk zichtbaar vanuit de stad Napels. Toekomstige erupties zullen explosief, plotseling en extreem zijn, zoals we gewend zijn van de vulkaan.

Nationaal park

Sinds 5 juni 1995 is het gebied rond de vulkaan Vesuvius officieel tot nationaal park verklaard en heeft het de naam: Vesuvius Nationaal Park.

Werelderfgoed lijst Unesco

Pompeii is de populairste toeristische attractie van Italië. Jaarlijks trekt Pompeii 2,5 miljoen bezoekers. Pompeii en de Vesuvius Nationaal Park staat sinds 1997 op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

Pompeii

Pompeii ligt ten zuidoosten van de Vesuvius, ongeveer op 10 kilometer afstand van de krater van de vulkaan. Een bezoek brengen aan Pompeii is erg indrukwekkend. Je krijgt een goed beeld hoe de mensen 2000 jaar geleden leefden voordat ze verrast en verast werden door de explosieve vulkaanuitbarsting van Vesuvius.

Herculaneum (oudheid)

Herculaneum was een Italiaanse stad uit de oudheid gelegen tussen Napels en de Vesuvius. Bij de uitbarsting van de Vesuvius werd de stad bedolven onder een 19 meter dikke laag as en lava.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italiaanse ondergrondse supervulkaan onder NapelsItalië heeft een ondergrondse supervulkaan, Campi Flegrei, en ligt ten noorden van Napels vlakbij de gevaarlijke Italiaa…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Pompeii, een historische Romeinse stadPompeii werd 16 jaar voor de beroemde uitbarsting van de Vesuvius getroffen door een aardbeving. Pompeii was nog druk be…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…

Mont Pelée eruptie was een grote vulkaan rampOp het Frans-Caribisch eilandje Martinique, voltrok zich op Hemelvaartsdag 1902 een ramp. Vulkaan Mont Pelée, die hoog w…
Explosieve vulkaanuitbarsting Mount St. Helen 1980Explosieve vulkaanuitbarsting Mount St. Helen 1980Adembenemend mooi was de berg Mount St. Helen voordat ze in 1980 ontplofte. Schitterend lag de reus midden van bossen, w…
Bronnen en referenties
  • http://www.vulkanisme.nl/mount-vesuvius.php
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/67136-italiaanse-ondergrondse-supervulkaan-onder-napels.html
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/61385-vulkanen-in-europa-italie.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amalfi_(Itali%C3%AB)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Campani%C3%AB
  • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijke-vulkanen-ter-wereld.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyroclastische_stroom
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/International_Association_of_Volcanology_and_Chemistry_of_the_Earth%27s_Interior
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/1272171.stm
  • http://www.picturesofnature.net/Mount-Vesuvius.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.