Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief

Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actief De Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een klein eiland met slechts 311 meter hoogte. De Filippijnse vulkaan is een stratovulkaan, kegel, en vertoont sinds 1991 permanente seismische activiteiten: de vulkaan is actief! Wanneer was de laatste vulkaanuitbarsting? Hoe gevaarlijk is deze vulkaan eigenlijk?

Ligging

Mount Taal ligt in de Filippijnse provincie Batangas, op het Filippijnse schiereiland Luzon, net boven de provincie hoofdstad Batangas. De vulkaan bevindt zich op Vulcano Island in het zoetwatermeer Taalmeer, vandaar de naam. Deze vulkaan ligt net tussen twee steden in: Talisay en tussen San Nicolas. Deze Filippijnse vulkaan ligt op zo´n 50 kilometer afstand van de hoofdstad van de Filippijnen: Manilla. Deze Filippijnse vulkaan Mount Taal bevindt zich op de gevaarlijke ring van vulkanen en aardbevingen in de Grote Oceaan: Ring van Vuur.

Hoe is de vulkaan ontstaan?

De Filippijnse vulkaan Mount Taal is onderdeel van een keten van vulkanen op het Filippijnse schiereiland Luzon. Al deze vulkanen worden gevormd door de subductie van de Euraziatische plaat die onder de Filippijnse Mobile Belt bevindt. Het meer Taal, waar de vulkaan in ligt, is ontstaan door zeer explosieve uitbarstingen zo´n 500.000 a 100.000 jaar geleden.

Algemene informatie

De Filippijnse vulkaan Mount Taal is slechts 311 meter hoog. Deze vulkaan is een typische tufsteen-kegelvulkaan. De vulkaan bestaat uit een eiland in het zoetwatermeer Taalmeer. Een kegelvulkaan is een steile kegelvormige vulkaan en deze Mount Taal kegelvulkaan heeft een diepe wijde krater.

Kratermeer

Het kratermeer van de Filippijnse vulkaan Mount Taal is:
 • Blauw groen van kleur,
 • Z´n 76 meter diep en
 • Zo´n 1,9 meter in doorsnee.

Wat is tufsteen?

Tufsteen is een sedimentatiegesteente van vulkanisch materiaal en oorsprong. De matrix bestaat uit vulkanisch as. Rondom een explosieve vulkaan, zoals bij de Filippijnse vulkaan Mount Taal, worden veel tuffieten, tufsteen, gevonden.

Zuid oost Azië

De Filippijnse vulkaan Mount Taal is een van de meest gevaarlijkste vulkanen van Zuid Oost Azië, waar 500 miljoen mensen wonen in deze regio. Deze Filippijnse vulkaan Mount Taal heeft sinds 1572 33 vulkaanuitbarstingen gekend, allen zeer gewelddadig en explosief en waarbij vele mensenlevens, dieren en natuur verloren is gegaan. Mount Tal is de actiefste vulkaan van de Filippijnen.

Verwoestend

Een van de zwaarste en meest verwoestende vulkaanuitbarsting van de Filippijnse vulkaan Mount Taal was in het jaar 1911 waar ruim 1000 mensenlevens bij deze explosieve eruptie omkwamen.

Grootste

De grootste vulkaanuitbarsting ooit van deze Filippijnse vulkaan Mount Taal vond plaats in het jaar 1754. De uitbarsting begon op 15 mei 1754 en eindigde op 4 december 1754. De vulkaan heeft flink wat lava uitgespuwd en heeft het gebied rondom de vulkaan met een dikke laag as bedekt. Rondom het gebied van de vulkaan heeft zich een ware natuurramp voltrokken.

Laatste vulkaanuitbarsting

Op 3 oktober 1977 was de laatste vulkaanuitbarsting van de Filippijnse vulkaan Mount Taal. Sinds 1977 kent deze vulkaan geen uitbarstingen meer, maar vertoont sinds 1991 vulkanische activiteiten: De Filippijnse vulkaan Mount Taal is flink onrustig!

Vulkanische activiteiten

Sinds 1991 is de Filippijnse vulkaan Mount Taal flink onrustig en vertoont constante seismische onrust. Vulkanische activiteiten van Mount Taal doen zich voor als:
 • Vorming van kleine modderpoelen,
 • Vorming van moddergeisers en
 • Aardbevingen.
De Filippijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) houdt de actieve Filippijnse vulkaan Mount Taal heel scherp in de gaten, vooral nu de vulkaan permanente vulkanische activiteiten vertoont.

Gevaarlijk?

Deze Filippijnse vulkaan Mount Taalheeft meerdere zware, explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarstingen gekend in het verleden. Het aantal dode mensenlevens veroorzaakt door explosieve erupties van de vulkaan staat rond de 6000. Vooral het gebied rondom het meer Taal is flink getroffen door alle vulkaanuitbarstingen. Deze vulkaan is behalve zeer actief ook zeer gevaarlijk: hij is de gevaarlijkste vulkaan van de Filippijnen, een van de gevaarlijkste vulkanen in Zuid Oost Azië, maar deze vulkaan staat ook op de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen op aarde, opgesteld door de IAVCEI, de internationale en wetenschappelijke vereniging van vulkanologie.
© 2010 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Supervulkaan Toba, Sumatra, IndonesiëDe laatste vulkaanuitbarsting van de supervulkaan Toba op Sumatra (Indonesië) gebeurde zo´n 74.000 jaar geleden en was e…
Hoe gevaarlijk is een supervulkaan?Supervulkanen, die het begin van het einde kunnen veroorzaken, liggen ver weg, tenminste, dat is wat de meeste mensen de…

Hoe maak je een solargraph?Wetenschap is voor iedereen binnen handbereik. Voor een habbekrats kun je een schitterende foto maken van de ster die on…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mount_Taal
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tufsteen
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Taal
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Estratovolc%C3%A1n
 • http://www.taalvolcano.net/
 • http://www.iml.rwth-aachen.de/Petrographie/taal.html
 • http://newsinfo.inquirer.net/breakingnews/regions/view/20100608-274526/Taal-Volcano-on-alert-level-2
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.