De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief

De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief De Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actiefste vulkaan op aarde? Deze Japanse vulkaan heeft een Stromboli type eruptie, wat maakt dit type vulkaanuitbarsting zo levensgevaarlijk? Het jaar 2010 gaat de Japanse vulkaan Sakurajima alle vulkaanuitbarsting records verbreken. Staat deze vulkaan op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld?

Ligging

De Japanse stratovulkaan Sakurajima (1117 meter hoogte) ligt in het zuiden van het eiland Kyushu, het zuidelijkst puntje van Japan, op het prefectuur Kagoshima. Kagoshima kent een bevolking van een kleine 2 miljoen mensen. De hoofdstad is de gelijknamige Kagoshima. De prefectuur Kagoshima wordt begrensd door de Stille Oceaan en bestaat uit 28 eilanden. De vulkaan ligt precies in het gebied waar vele actieve vulkanen en gevaarlijke aardbevingen plaats vinden: De Ring van Vuur.

Actief

Deze Japanse vulkaan is bijzonder actief: er is eigenlijk non stop vulkanische activiteiten waarneembaar. Gemiddeld per jaar heeft de Japanse vulkaan Sakurajima 100 a 200 kleinere vulkaanuitbarstingen. Vast staat dat deze Japanse vulkaan de actiefste vulkaan ter wereld is. Sinds de eerste geregistreerde eruptie van de Japanse vulkaan in het jaar 708 is de Sakujima continu actief.

Uitbarstingen

Eerdere vulkaanuitbarstingen van deze Japanse vulkaan Sakurajima kenmerkt zich door het Stromboli type eruptie. Wat houdt een Stromboli vulkaanuitbarsting in? Een vulkaan met Stromboliaanse uitbarstingen heeft als kenmerk dat de vulkaan vele regelmatige kleinere uitbarstingen en erupties kent. Deze erupties bevinden zich over het algemeen bovenaan in de top van de vulkaan. Deze kleinere erupties kennen veel pyroclasten: brokstukken in vulkanisch gesteente. Meestal worden deze brokstukken gevormd bij vulkanisme dat explosief verloopt. Het gaat vaak om een vulkaan waar moeilijk of nauwelijks lava en magma tijdens een vulkaanuitbarsting naar buiten komt en kan zelfs tot verstoppingen leiden in de kraterpijp van de vulkaan. De druk binnen de vulkaan kan zo hoop oplopen dat een volgende vulkaanuitbarsting met het type Stromboli type eruptie, bijzonder explosief zal zijn.

Explosief

Eerdere grote uitbarstingen van de Japanse vulkaan Sakurajima die explosief van aard waren, en waar menselijke slachtoffers te betreuren waren, kwamen voor in de jaren:
 • 1471 tot 1476,
 • 1779 en in het jaar
 • 1781.
Deze onverwachte gewelddadige vulkaanuitbarstingen van de Japanse vulkaan kenmerkt zich door:
 • Vreselijk hete gloeiwolken (alles verbrandt: de gehele omgeving maar ook de longen),
 • Tsunami´s,
 • Het uitspuwen van lava.

Aardbeving

De Japanse vulkaan Sakurajima had in het jaar 1914 een bijzonder grote vulkaanuitbarsting, die vooraf ging met zware aardbevingen.Tijdens deze aardbevingen waren enkele doden te betreuren, echter: deze aardbevingen werden als een startsignaal gezien van een nieuwe vulkaanuitbarsting. Hierop kon de gehele bevolking die woonachtig was op de Japanse vuurspuwende berg, allemaal geëvacueerd worden. En inderdaad: iedereen was veilig en op veilige afstand voordat de Japanse vulkaan zijn grote vulkaaneruptie in 1914 kreeg.

Record aantal erupties

Gemiddeld heeft deze Japanse vulkaan zo´n 100 a 200 kleinere vulkaanuitbarstingen per jaar. Het jaar 2009 werd er een record aantal vulkaanerupties bereikt door de Japanse vulkaan Sakurajima: 548 vulkaanuitbarstingen per jaar! Als we dachten dat het jaar 2009 een vruchtbaar jaar was qua aantallen vulkaanerupties hebben we het mis: mei 2010 stond de teller al op 500 vulkaanuitbarstingen van deze Japanse vulkaan: september 2010 de teller staat op een ongelooflijk aantal vulkaanuitbarstingen: 750 per jaar!
Als het zo doorgaat, en de verwachtingen zijn positief, verbreekt de Japanse vulkaan Sakurajima alle records en gaat de 1000 vulkaanuitbarstingen per jaar gemakkelijk halen: een nieuw vulkaaneruptie record!

Heel gevaarlijk

Hoe gevaarlijk is deze Japanse vulkaan? Deze Japanse vulkaan Sakurajima is een zeer gevaarlijke vulkaan: eerdere vulkaanuitbarstingen konden bijzonder explosief zijn, de vulkaan is een zeer actieve vulkaan, liever: de actiefste vulkaan ter wereld en de vulkaan bedreigd duizenden omwonende tijdens een vulkaanuitbarsting. Alle reden voor de internationale vereniging van vulkanologen (IAVCEI) om de Japanse vulkaan Sakurajima te plaatsen op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supervulkaan Taupo Nieuw ZeelandDe Nieuw Zeelandse supervulkaan Taupo laatste super eruptie was zo krachtig, verwoestend en gewelddadig dat het vermoede…
VEI Vulkanische explosie index meet kracht van een eruptieDe sterkte van een vulkaanuitbarsting wordt aangeduid met een vulkanische schaalaanduiding: V.E.I. Pas sinds 1982 gebrui…
Fuji vulkaan JapanFuji vulkaan JapanDe Japanse Fuji vulkaan is een gevaarlijke stratovulkaan en ligt in een gebied vol seismische activiteiten. De laatste e…
Grootste vulkaan op aarde: Mauna Loa Hawaï, heel gevaarlijkDe grootste vulkaan ter wereld is de Mauna Loa schildvulkaan op Hawaï (Amerika). Deze schildvulkaan heeft een doorsnede…

Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…
Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaanDe Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Takobou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.iavcei.org/IAVCEI.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyroclast
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stromboli-uitbarsting
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sakurajima
 • http://www.vulkanen.nl/pages/page.asp?page_id=3478
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62800-meest-gevaarlijkste-vulkanen-ter-wereld.html
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/62653-vulkanen-en-aardbevingen-ring-van-vuur.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 25-01-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.