De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actief
De Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actiefste vulkaan op aarde? Deze Japanse vulkaan heeft een Stromboli type eruptie, wat maakt dit type vulkaanuitbarsting zo levensgevaarlijk? Het jaar 2010 gaat de Japanse vulkaan Sakurajima alle vulkaanuitbarsting records verbreken. Staat deze vulkaan op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld?
Ligging
De Japanse stratovulkaan Sakurajima (1117 meter hoogte) ligt in het zuiden van het eiland Kyushu, het zuidelijkst puntje van Japan, op het prefectuur Kagoshima. Kagoshima kent een bevolking van een kleine 2 miljoen mensen. De hoofdstad is de gelijknamige Kagoshima. De prefectuur Kagoshima wordt begrensd door de Stille Oceaan en bestaat uit 28 eilanden. De vulkaan ligt precies in het gebied waar vele actieve vulkanen en gevaarlijke aardbevingen plaats vinden: De
Ring van Vuur.
Actief
Deze Japanse vulkaan is bijzonder actief: er is eigenlijk non stop vulkanische activiteiten waarneembaar. Gemiddeld per jaar heeft de Japanse vulkaan Sakurajima 100 a 200 kleinere vulkaanuitbarstingen. Vast staat dat deze Japanse vulkaan de actiefste vulkaan ter wereld is. Sinds de eerste geregistreerde eruptie van de Japanse vulkaan in het jaar 708 is de Sakujima continu actief.
Uitbarstingen
Eerdere vulkaanuitbarstingen van deze Japanse vulkaan Sakurajima kenmerkt zich door het Stromboli type eruptie. Wat houdt een Stromboli vulkaanuitbarsting in? Een vulkaan met Stromboliaanse uitbarstingen heeft als kenmerk dat de vulkaan vele regelmatige kleinere uitbarstingen en erupties kent. Deze erupties bevinden zich over het algemeen bovenaan in de top van de vulkaan. Deze kleinere erupties kennen veel pyroclasten: brokstukken in vulkanisch gesteente. Meestal worden deze brokstukken gevormd bij vulkanisme dat explosief verloopt. Het gaat vaak om een vulkaan waar moeilijk of nauwelijks lava en magma tijdens een vulkaanuitbarsting naar buiten komt en kan zelfs tot verstoppingen leiden in de kraterpijp van de vulkaan. De druk binnen de vulkaan kan zo hoop oplopen dat een volgende vulkaanuitbarsting met het type Stromboli type eruptie, bijzonder explosief zal zijn.
Explosief
Eerdere grote uitbarstingen van de Japanse vulkaan Sakurajima die explosief van aard waren, en waar menselijke slachtoffers te betreuren waren, kwamen voor in de jaren:
- 1471 tot 1476,
- 1779 en in het jaar
- 1781.
Deze onverwachte gewelddadige vulkaanuitbarstingen van de Japanse vulkaan kenmerkt zich door:
- Vreselijk hete gloeiwolken (alles verbrandt: de gehele omgeving maar ook de longen),
- Tsunami´s,
- Het uitspuwen van lava.
Aardbeving
De Japanse vulkaan Sakurajima had in het jaar 1914 een bijzonder grote vulkaanuitbarsting, die vooraf ging met zware aardbevingen.Tijdens deze aardbevingen waren enkele doden te betreuren, echter: deze aardbevingen werden als een startsignaal gezien van een nieuwe vulkaanuitbarsting. Hierop kon de gehele bevolking die woonachtig was op de Japanse vuurspuwende berg, allemaal geëvacueerd worden. En inderdaad: iedereen was veilig en op veilige afstand voordat de Japanse vulkaan zijn grote vulkaaneruptie in 1914 kreeg.
Record aantal erupties
Gemiddeld heeft deze Japanse vulkaan zo´n 100 a 200 kleinere vulkaanuitbarstingen per jaar. Het jaar 2009 werd er een record aantal vulkaanerupties bereikt door de Japanse vulkaan Sakurajima: 548 vulkaanuitbarstingen per jaar! Als we dachten dat het jaar 2009 een vruchtbaar jaar was qua aantallen vulkaanerupties hebben we het mis: mei 2010 stond de teller al op 500 vulkaanuitbarstingen van deze Japanse vulkaan: september 2010 de teller staat op een ongelooflijk aantal vulkaanuitbarstingen: 750 per jaar!
Als het zo doorgaat, en de verwachtingen zijn positief, verbreekt de Japanse vulkaan Sakurajima alle records en gaat de 1000 vulkaanuitbarstingen per jaar gemakkelijk halen: een nieuw vulkaaneruptie record!
Heel gevaarlijk
Hoe gevaarlijk is deze Japanse vulkaan? Deze Japanse vulkaan Sakurajima is een zeer gevaarlijke vulkaan: eerdere vulkaanuitbarstingen konden bijzonder explosief zijn, de vulkaan is een zeer actieve vulkaan, liever: de actiefste vulkaan ter wereld en de vulkaan bedreigd duizenden omwonende tijdens een vulkaanuitbarsting. Alle reden voor de internationale vereniging van vulkanologen (IAVCEI) om de Japanse vulkaan Sakurajima te plaatsen op de lijst van het IAVCEI, de lijst van de
16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld.