Booleaanse operatoren

Een manier om de resultaten bij zoekopdrachten bij zoekmachines of databanken te verbeteren is door gebruik te maken van Booleaanse operatoren. Informatie op het internet in grote aantallen aanwezig en ongestructureerd. Full-text zoeken leidt hierdoor niet altijd tot goede resultaten. Door Booleaanse operatoren toe te passen bij het zoeken kunnen er bepaalde resultaten gevonden worden welke normaal haast onvindbaar zijn op het internet.

Booleaanse Operatoren toepassen

De Booleaanse logica is tot stand gekomen door George Boole, welke wiskunde koppelde aan de wereld van logica. Boole schreef meerdere boeken en artikelen over Booleaanse logica. Hedendaags wordt zijn logica nog steeds gebruikt op zoekmachines. De drie belangrijkste Booleaanse operatoren waarmee gezocht kan worden op het internet zijn AND, OR en NOT. Met deze operatoren kun je bepaalde zoekresultaten naar boven halen welke normaal niet of nauwelijks te vinden zijn. Iedere operator heeft zijn eigen kenmerk en functie. Hieronder zullen de operatoren AND, OR en NOT verder worden toegelicht. Er zal omschreven worden waar ze voor dienen en hoe ze toegepast moeten worden om zoekresultaten beter te organiseren.

AND operator

De operator AND kan toegepast worden wanneer twee bepaalde zoektermen voor moeten komen in een website of document. De zoekmachine zal alleen de resultaten weergegeven wanneer de genoemde termen allen de website of het document voorkomen. De meeste zoekmachines welke te vinden zijn op het internet maken automatisch gebruik van deze Booleaanse operator. Vaak is het niet nodig om AND toe te voegen om betere resultaten te krijgen. Echter in bepaalde databanken op het internet kan het meerwaarde bieden om de operator te gebruiken.

Toepassen van de AND operator

De AND operator kan op de volgende manier toegepast worden:

Voer in het zoekveld in: Boom AND Straat

Vervolgens zal de zoekfunctie zoeken naar resultaten welke zowel Boom als Straat bevatten. Resultaten welke individueel alleen Boom bevatten zullen niet weergegeven worden. Hetzelfde geldt voor de resultaten welke alleen Straat bevatten. Door gebruik te maken van deze operator kunnen bepaalde documenten of websites makkelijker gevonden worden.

OR operator

Bij het gebruik van de OR operator zullen resultaten gevonden worden welke één of meerdere van de aangegeven zoektermen bevatten.

Toepassen van de OR operator

De OR operator kan op de volgende manier toegepast worden:

Voer in het zoekveld in: Boom OR Straat

Vervolgens zal de zoekfunctie zoeken naar resultaten welke Boom of Straat bevatten. De resultaten mogen enkel de zoekterm Boom bevatten, of enkel Straat. Er zullen in dit geval veel meer resultaten gevonden worden dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van de AND operator. De OR operator biedt vooral meerwaarde wanneer er gezocht wordt op synoniemen welke op verschillende wijze geschreven kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan synoniemen als ijskast en koelkast of fiets en rijwiel.

NOT operator

De NOT operator kan worden gebruikt wanneer je bepaalde zoektermen wilt uitsluiten bij de treffers van je zoekopdracht. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat bepaalde zoekresultaten niet terug zullen verschijnen.

Toepassen van de NOT operator

De NOT operator kan op de volgende manier worden toegepast:

Voer in het zoekveld in: Boom NOT Straat

Vervolgens zal de zoekfunctie zoeken naar resultaten welke Boom bevatten, maar juist niet het zoekwoord straat. Wanneer straat te vinden is in het document of de website zal deze treffer direct worden uitgesloten. De NOT operator kan op deze manier uitkomst bieden wanneer er specifiek gezocht wordt op woorden welke een dubbele betekenis hebben. Denk bijvoorbeeld aan woorden als schop, bloem, bank en bot. Of bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar een bepaald onderwerp en steeds hetzelfde artikel terugvindt welke geschreven is door een bepaalde auteur en op meerdere websites geplaatst is. De auteur kan vervolgens opgenomen worden in combinatie met een NOT operator. Hierna zullen de artikelen waarbij deze naam vermeld is, niet meer weergegeven worden bij de treffers.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Booleaanse algebra van George BooleBooleaanse algebra van George BooleHet Booleaanse algebra wordt nog dagelijks onbewust gebruikt door vele surfers op het web. Door woorden te gebruiken als…
Strings in C++ programmerenStrings in C++ programmerenIn de programmeertaal C++ zijn er diverse bibliotheken. Een van de eerste die je zult leren kennen is de bibliotheek 'st…
Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Hoe te zoeken in een matrix in Excel?Excel kent veel mogelijkheden om te zoeken in tabellen, echter het zoeken in een matrix is (voor zover ik kan nagaan) ni…
Computerpioniers: George BooleComputerpioniers: George BooleComputers spreken geen mensentaal. Om een computer iets duidelijk te maken moeten de opdrachten en informatie gecodeerd…
De soorten plasticDe soorten plasticTijdens het dagelijks leven hebben we constant te maken met verschillende soorten plastic. Overal om ons heen komen we z…
Bronnen en referenties
  • http://www.zoekprof.nl/achtergronden/boole.html
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.