Booleaanse algebra van George Boole

Booleaanse algebra van George Boole Het Booleaanse algebra wordt nog dagelijks onbewust gebruikt door vele surfers op het web. Door woorden te gebruiken als ‘en’, ‘of’ en ‘niet’ hebben wij al te maken met Booleaanse algebra, de theorie die bedacht werd door George Boole. Wie was hij, wat deed hij en hoe ontstond zijn theorie? Veel gebruikers van zoekmachines komen bij hun antwoorden door zijn theorie, al zijn zij zich hier zelf niet van bewust. De zoekmachine, met dank aan George Boole.

George Boole

De bedenker van de methode, die pas later Booleaans algebra genoemd zou worden, werd in 1815 geboren in het Engelse Lincoln. Zijn vader was de plaatselijke schoenmaker en er werd weinig van de jongen verwacht. Hij kreeg weinig tot geen onderwijs en was vaak op zichzelf aangewezen. George bleek echter erg intelligent en onderwees zichzelf jarenlang. Later werd hij zelf leraar en door zijn beroep kwam hij er achter dat het slecht gesteld was met het onderwijs en dan met name met de boeken die bij de lessen werden gebruikt. Hij ergerde zich zo aan de slechte kwaliteit van de lesboeken dat hij besloot zelf lesboeken te gaan schrijven om zijn leerlingen, en anderen, beter te kunnen onderwijzen.

Zijn eerste boekjes

George Boole bleek niet alleen een intelligent onderwijzer, hij had ook een talent voor schrijven. Met behulp van zijn wetenschap, die hij voornamelijk had verkregen uit zijn jaren zelfstudie wiskunde, schreef hij zijn boeken. Vijf jaar nadat hij zijn zelfstudie had afgerond, in 1840, schreef hij zijn eigen methodes in zijn eerste boekjes. In zijn theorie verbindt hij de wereld van Aristoteles aan de wereld van wiskunde.

De gouden medaille

Een essay van zijn hand werd in 1844 opgemerkt door een aantal wetenschappers. De wetenschappers, die behoorden tot de Royal Society, beloonden zijn werk met een gouden medaille. In de boeken waren unieke verbindingen gelegd tussen wiskunde en logica. Zijn boek ‘The Mathematical Analysis of Logic’, ofwel ‘De wiskundige analyses van logica’ verscheen in het jaar 1847. Hierin beschreef hij niet alleen de verhoudingen tussen wiskunde en logica, maar verklaarde hij ook de symbolische logica die al in het vroege wiskunde terug te vinden was.

De universiteit van Cork

De Booleaanse logica werd al snel een erkende methode en zo werd George in 1849, zonder enige aantoonbare schooljaren, benoemd tot hoogleraar in de wiskunde op de universiteit van Cork in Ierland. Naast zijn baan als hoogleraar gaf hij ook het schrijven niet op. Hoewel hij het onderwijs al aanzienlijk had verbeterd, wilde hij mensen meer leren. Hij schreef boeken en artikelen over zijn logica en bleef iedereen verrassen met nieuwe verbindingen tussen wiskunde en logica. Vanaf dat moment werd de mens steeds meer in staat logische redeneringen toe te passen op vele vraagstukken, waaronder getallen, woorden en codes.

Anno 2009

Het lijkt misschien vreemd, maar door woorden met andere woorden aan elkaar te verbinden maakt men ook gebruik van Booleaans algebra. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan woorden als ‘en’, ‘of’, ‘wel’ of ‘niet’. Door woorden te gebruiken, maken wij een logische vergelijking en verbinden wij woorden of woordgroepen met elkaar met behulp van operatoren. Iedereen gebruikt dus tegenwoordig Booleaans algebra. Het werk van George bleef beperkt bekend tot ver na zijn dood in 1864. Pas in 1938 werd de theorie opgepikt door onderzoekers in de elektronica, waardoor de theorie eindelijk wereldwijde bekendheid genoot. Nu, anno 2009, gaat er geen dag voorbij zonder dat er gebruik wordt gemaakt van de theorie van George Boole, de man die inmiddels al meer dan 140 jaar dood is.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computerpioniers: George BooleComputerpioniers: George BooleComputers spreken geen mensentaal. Om een computer iets duidelijk te maken moeten de opdrachten en informatie gecodeerd…
Booleaanse operatorenEen manier om de resultaten bij zoekopdrachten bij zoekmachines of databanken te verbeteren is door gebruik te maken van…
Vergelijkingen oplossen met algebraIn de moderne wiskunde is oplossen met algebra steeds belangrijker aan het worden. In iedere lesmethode is hier iets ove…
Professionalisatie van de wiskundeProfessionalisatie van de wiskundeDe wiskunde was in de eerste helft van de negentiende eeuw sterk gelinkt aan het geloof. Wiskundigen zagen hun wetenscha…

Exponentiële functies opstellenHet opstellen van exponentiële functies is een vereiste voor het centraal examen van het VWO, ook wel bekend als het Ath…
Globale wapeningsberekeningBij een balk op twee steunpunten veroorzaakt het moment buiging in de balk. Door deze buiging zullen aan de bovenzijde d…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Wiskunde
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.