De soorten plastic

De soorten plastic Tijdens het dagelijks leven hebben we constant te maken met verschillende soorten plastic. Overal om ons heen komen we ze tegen. Denk bijvoorbeeld aan flessen, flacons, kratten, auto onderdelen, leidingen, tapijten, verpakkingsmaterialen en plastic tassen. Plastic kan eigenlijk gezien worden als verzamelnaam. Er bestaan namelijk velen soorten 'plastic' welke gebruikt worden om producten mee te kunnen produceren. Plastic is opgedeeld in zeven categorieën om het recycle proces veilig te kunnen uitvoeren.

Soorten plastic

Er zijn heel wat verschillende soorten plastic in omloop, allen hebben bepaalde kenmerken en eigenschappen welke de soort plastic inzetbaar maakt voor bepaalde doeleinden. Iedere soort plastic kan weer ergens anders voor gebruikt worden.

Plastic is geen natuurlijk product, het is een kunstmatig product welke begin 1900 is uitgevonden. Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Plastic bestaat voor een groot deel uit giftige stoffen. Wanneer het plastic niet gescheiden zou worden van ander afval wat verbrand wordt komen deze schadelijke stoffen vrij in het milieu.

Plastic wordt ingezet voor heel veel verschillende doeleinden. Voornamelijk wordt het gebruikt om producten te produceren welke wij dagelijks tegen komen. Denk bijvoorbeeld aan flessen, flacons, emmers, kratten, auto onderdelen, leidingen, buizen, tapijten, vloerzeilen, verpakkingsmaterialen, afvalzakken, plastic tassen, en velen meer.

Al deze soorten producten zijn gemaakt van verschillende soorten kunststof. Op het plastic product kun je een driehoek terugvinden welke bestaat uit drie pijlen. Onder deze pijlen is eren reeks van letters afgebeeld en in het driehoek zelf is een nummer aanwezig. Dit nummer geeft aan in welke categorie het product geplaatst kan worden. In totaal zijn er zeven soorten plastic categorieën in omloop. de eerste zes categorieën zijn specifiek gericht op één soort plastic. De zevende categorie bestaat uit de overige soorten plastic.

PET, polyethylene terephthalate

Deze soort plastic wordt voornamelijk toegepast voor het produceren van flessen. Denk hierbij aan flessen voor bijvoorbeeld cola, sinas of water. Verder wordt het ook regelmatig toegepast voor reinigingsmiddelen en vloeibare producten. Of voor bijvoorbeeld de kleine blisterverpakkingen waar kleine onderdeeltjes in zitten, zoals schroeven en spijkers.

HDPE, hoge dichtheid polyetheen

Deze soort heeft, zoals de naam al aangeeft, een hoge dichtheid wat het materiaal sterker maakt. HDPE is een stug, sterk en ondoorzichtig waterafstotend materiaal. HDPE wordt voornamelijk in de harde vorm toegepast zoals voor kratten, bakken, emmers, vaten, jerrycans, speelgoed en zelfs voor onderdelen van auto's. HDPE wordt niet altijd in de harde vorm toegepast maar kan ook gebruikt worden in zachte vorm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plastic tassen of de bekende zwarte afvalzakken.

PVC, polyvinylchloride

PVC wordt in grote hoeveelheden toegepast. Het is een voordelige soort met enorm veel functionaliteit. Polyvinylchloride is een kunststof welke bij hoge temperatuur vervormbaar is, en vervolgens bij afkoelen weer een vast materiaal wordt. PVC is natuurlijk vooral bekend van de buizen welke gebruikt worden voor bijvoorbeeld water of elektrische bedrading. Buiten dit wordt PVC ook in andere producten toegepast, denk hierbij aan PVC vloerbedekking (zeil) of bijvoorbeeld regenkleding.

LDPE, lage dichtheid polytheen

LDPE is een taaie en zachte kunststofsoort welke waterafstotend is. LDPE vinden we dagelijks terug in de producten welke we gebruiken. Denk hierbij aan folie, huishoudfolie, krimpfolie, landbouwplastic, plastic draagtassen, groente- en fruit zakjes en ook bijvoorbeeld de plastic hoesjes welke terug te vinden zijn om tijdschriften.

PP, polypropeen

Polypropeen is een sterk soort kunststof wat voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Polypropeen kan verzaagd en bewerkt worden om een bepaalde vorm te creëren, of worden geperst. Wordt toegepast om tapijten, plastic meubelen, emmers, kratten, pijpleidingen, jerrycans en filtermaterialen.

EPS, Geëxpandeerd polystyreen

Geëxpandeerd polystyreen is beter bekend als piepschuim of tempex. Het materiaal bestaat uit kleine witte bolletjes. De bolletjes worden verhit en plakken op deze wijze aan elkaar. Het materiaal is zeer licht, dit heeft de reden dat het materiaal voornamelijk bestaat uit gas, waarmee de witte bolletjes gevuld zijn. Het materiaal is relatief goedkoop om te produceren en daarmee interessant. EPS wordt voor veel doeleinde gebruikt, voornamelijk in de isolatie sector wordt het product zeer vaak toegepast. Maar bijvoorbeeld ook om producten te beschermen tijdens transport of verzending.

Overige plasticsoorten

Alle overige soorten plastic welke niet ingedeeld kunnen worden in bovenstaande zes soorten plastic, vallen in categorie 7 (other). Categorie 7 bevat veel verschillende soorten producten, denk hierbij bijvoorbeeld aan babyflesjes, baby voedselbakjes, drinkbekertjes, plastic bordjes maar ook plastic vorken, lepels en messen. Deze zijn voornamelijk geproduceerd uit PC (polycarbonaat), bio-plastics, copolyester, acryl, polyamide, of plastic combinaties zoals styreenacrylonitril.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recycling code van plastic en de veiligheidRecycling code van plastic en de veiligheidSommige soorten plastic komen de laatste jaren steeds vaker in een slecht daglicht omdat deze gevaarlijke stoffen kunnen…
The Ocean Cleanup-project, het aanpakken van de plastic soepThe Ocean Cleanup-project, het aanpakken van de plastic soepOp een vakantie in Griekenland in 2010 ging de zestienjarige Boyan Slat duiken in de zee en zag hij tot zijn verbazing m…
Plectrums/PlectraEen plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra ge…
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…

Booleaanse operatorenEen manier om de resultaten bij zoekopdrachten bij zoekmachines of databanken te verbeteren is door gebruik te maken van…
Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenNatuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenOns lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TotoBaggins, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://plasticsoupfoundation.org/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 20-02-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.