Jared Diamond: portret van de schrijver

Jared Diamond: portret van de schrijver Hij is de auteur van het boek Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Nederlandse titel: ondergang) en van Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies (Nederlandse titel: zwaarden, paarden en ziektekiemen). Hij is één van de populairste populair-wetenschappelijke auteurs ter wereld, maar wie is Jared Diamond nou echt?

Leven

Jared Diamond werd geboren op 10 september 1937 in Boston. Zijn moeder was taalkundige, lerares en concertpianist en zijn vader was natuurkundige. Diamond trad in de voetsporen van zijn vader en besloot ook de wetenschap in te gaan. In 1961 haalde hij een PhD in fysiologie en biofysica. In 1968 werd hij Professor in de fysiologie aan de universiteit van Californië, maar naast zijn functie hier begon Diamond zich steeds meer toe te leggen op ecologie en ornithologie. Hij specialiseerde zich binnen deze thema's vooral op Nieuw-Guinea. Hiernaast specialiseerde hij zich ook nog in milieugeschiedenis en werd op basis hiervan benoemd tot Professor in de geografie aan de universiteit van Californië.

Boeken

Naast het feit dat Jared Diamond enorm veel wetenschappelijke publicaties op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend van zijn populair-wetenschappelijke boeken:

  • 1992: The Third Chimpanzee: The Evolution and Future of the Human Animal, ISBN 0-06-098403-1
  • 1997: Why is Sex Fun? The Evolution of Human Sexuality, ISBN 0-465-03127-7
  • 1997: Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies. W.W. Norton & Co. ISBN 0-393-06131-0
  • 2005: Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed. New York: Penguin Books. ISBN 0-14-303655-6.
  • 2012: The World until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies? ISBN 978-0713998986.

Meeste van deze boeken zijn ook in het Nederlands uitgegeven. De bekendste van zijn boeken zijn Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed en Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies.

Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies

Diamonds' tweede boek werd gepubliceerd in 1997 en werd binnen de kortste keren een groot succes. Het boek probeert de vraag te beantwoorden hoe het komt dat Euraziatische volken zowel Aziatische, Amerikaanse en Australische volken hebben verslagen of verdrongen. Volgens Diamond kan dit verklaard worden door bepaalde ecologische voordelen aan het Euraziatische continent. Zo leefde er op dit continent veel planten en dieren die geschikt waren voor domesticatie. Het eerste deel van het boek behandelt waarom slechts bepaalde soorten gedomesticeerd konden worden, terwijl het tweede deel zich toespitst op de rol van deze domesticatie in de voedselproductie. Het derde deel bevat een vergelijking tussen voedselproductie op verschillende continenten.
Het boek werd vertaald in 33 talen, waaronder het Nederlands, en won onder andere de Pulitzer Prize en de Phi Beta Kappa Award in Science. Ook maakte National Geographic een documentaireserie op basis van het boek.

Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed

Collapse werd in 2005 gepubliceerd door Diamond en probeert te definiëren waarom bepaalde vroegere samenlevingen ineengestort zijn. Volgens Diamond is dit afhankelijk van een samenspel van ecologische en culturele factoren. Vooral de analyse van de ondergang van Rapa Nui (Paaseiland) is erg bekend geworden en heeft ook tot de nodige controverse onder wetenschappers geleid. Sommige wetenschappers menen dat Diamond erg eenzijdig met bewijs omgegaan is en voorbij gaat aan belangrijke feiten. Net als Guns, Germs and Steel werd het boek in vele talen vertaald en ook nu maakte National Geographic weer documentaireserie op basis van dit boek. Het boek werd genomineerd voor de Royal Society Prizes for Science Books, maar won de prijs niet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tsimon92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…
Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting is een hobby voor jong en oud. Je plakt een canvasplaat gedeeltelijk of helemaal vol met plastic diaman…
Diamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting, ook wel diamond painting genaamd, was een jaar geleden nog volledig onbekend. Sinds 2017 is het een gek…
Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsDiamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsOp zoek naar een nieuwe en ontspannende hobby? Dan moet je zonder twijfel meer informatie inwinnen over diamond painting…

Begin van het leven of aardeBegin van het leven of aardeHet universum ontstond 13,8 miljard jaar geleden. Het zonnestelsel kwam 8,8 miljard jaar later en daarbij kwam ook een g…
Het spoor van de prehistorische mensHet spoor van de prehistorische mensEén van de spannendste speurtochten is wel de speurtocht naar de menselijke oorsprong. Hoe evolueerde de mens tot wat hi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies (1997). Jared Diamond. W.W. Norton & Co.
  • Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (2005). Jared Diamond. New York: Penguin Books
Tsimon92 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.