Wat vertelt je handschrift over je persoonlijkheid?

Wat vertelt je handschrift over je persoonlijkheid? In welke mate kan je de persoonlijkheid en het karakter van een persoon achterhalen louter en alleen door te kijken naar het handschrift? Er is veel discussie rond de analyse van het handschrift en in welke mate deze een nauwkeurige beschrijving kan geven van de karaktereigenschappen van een persoon. Hoewel handgeschreven brieven de dag van vandaag nog zelden voorkomen door de opkomst van e-mail en andere digitale communicatie kanalen heeft een handgeschreven brief toch zijn charme door de persoonlijke touch die je erin kan leggen. Maar wat vertelt dergelijke brief nu over onze persoonlijkheid?

Grafologie en persoonlijkheid

Grafologie op schriftkunde is de pseudowetenschappelijke studie van het handschrift die meestal wordt gebruikt om bepaalde karaktereigenschappen van een persoon te onthullen. Naast deze karaktereigenschappen is deze studie ook gericht op het verklaren van iemands capaciteiten, voorkeuren en subtiele details over de persoonlijkheid van de persoon in kwestie.

De manier waarop iemand schrijft kan tot wel vijfduizend persoonlijkheidskenmerken onthullen. Een getrainde grafoloog of handschriftkundige is in staat om het karakter van een persoon te lezen door middel van het handschrift. Hoewel dit meestal geen nauwkeurige, wetenschappelijk onderbouwde methode is kan het wel een licht werpen op specifieke gedragskenmerken van een persoon. Een grafoloog zal vooral aandacht besteden aan de vorm van elke letter, het algemene uitzicht van de letters en de mate waarin het geschrift zwaar of net licht overkomt.

Grootte en spatiëring

De grootte van de letters vertelt al heel wat over iemands karakter. Iemand die met grote letters schrijft wijst op een extraverte en open persoonlijkheid. Het kan ook duiden op een vraag naar aandacht, vooral als deze persoon uitsluitend hoofdletters gebruikt. Deze hoofdletters onthullen soms ook dat deze persoon op zoek is naar zelfbevestiging.

Kleine letters betekenen dat weer net het omgekeerde. Deze duiden op een verlegen, introverte persoonlijkheid. Mensen die meestal met kleine letters schrijven zijn doorgaans leergierig en zorgvuldig. Ze zijn misschien wel introvert maar hebben veel oog voor detail wat duidelijk af te leiden is aan hun vermogen om kleine tekst te schrijven.

Wanneer de letters een gemiddelde grootte hebben kan dit betekenen dat deze persoon noch introvert noch extravert is maar dat deze zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties. Deze persoon zal zich ook zonder moeite kunnen aanpassen aan verschillende sociale situaties in,vergelijking met introverte personen die zich liever afzonderen of isoleren.

Ook de spatiëring of witruimte tussen elke letter of elk geschreven woord onthult iets over iemands karakter. Een brede ruimte tussen de letters of woorden wijst op iemand die graag van zijn vrijheid geniet en niet graag beperkt wordt of onder druk wordt gezet. Kleine spatiëring duidt daarentegen op de neiging naar de consequent gezelschap. Dergelijke persoon kunnen ook vrij opdringerig overkomen, vooral als ze echt de behoefte hebben om in andermans gezelschap te vertoeven.

Bogen en lussen

Iedere persoon heeft zijn eigen manier waarop de letters worden gevormd en gebogen. Afgeronde letters duiden op een persoon met creatieve en artistieke eigenschappen. Daarnaast bezit deze persoon ook het vermogen om tot een logische en rationele besluitvorming te komen. Het gebruik van puntige letters duidt dan weer op een agressieve, intelligente en zeer nieuwsgierige persoonlijkheid.
Ook de vorm van de lussen en bogen van elke letter is een handig hulpmiddel om bepaalde karaktereigenschappen van iemand te onthullen. Bijvoorbeeld, de kleine geschreven letters “e” en “l” kunnen een indicatie zijn hoe een persoon is ten opzichte van zichzelf en anderen.

De letter “l” met een smalle lus wijst op opgelegde beperking voor zichzelf die uiteindelijke zullen leiden tot gevoelens van spanning. Een brede lus bij deze letter staat voor een meer ontspannen en spontane persoonlijkheid. Dergelijke personen hebben er meestal geen probleem mee om zich uit te drukken tegenover anderen. Een smalle lus voor de kleine letter “e” betekent dat een persoon sceptischer is ingesteld tegenover andere mensen. Deze zijn doorgaans niet gemakkelijk te beïnvloeden door meningen of emoties van anderen. Mensen die deze letter met een bredere lus schrijven zijn meer open-minded en staat meer open voor nieuwe ervaringen.

Mensen die gebruik maken van schuine letters worden gezien als logische en systematische personen die het vermogen hebben om beslissingen te nemen op basis van hun zorgvuldige analyse van de situatie waarmee ze worden geconfronteerd.

Schuinte

Je hebt misschien al wel opgemerkt dat elk geschrift een bepaalde schuinte hanteert. In de meeste gevallen zal de tekst afhellen naar rechts, wat ook wordt opgelegd door verscheidene boeken die handelen over schoonschrift. Dit afhellen naar rechts kenmerkt trouwens mensen die open staan voor nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Wanneer je de regels uit de boeken volgt maar je geschrift blijft steeds afhellen naar links heb je meestal een meer gereserveerde persoonlijkheid en voel je je prima achter de schermen. Dit wordt vaak waargenomen bij linkshandige mensen.

Andere details

Er bestaan letterlijk miljoenen mogelijke interpretaties voor het bepalen van iemands karakter op basis van het handschrift. Naast de vorm, bogen en lussen van de letters zijn er nog andere details die een indicatie kunnen zijn voor persoonlijke eigenschappen net zoals de snelheid waarmee iemand iets neerpent. Staat er een punt op de “i”, hoe wordt het streepje aan de letter “t” geschreven en welke vorm krijgt de kleine letter “o” en “s”?

Het punt op de “i”

Iemand die zijn punt hoog boven de “i” plaatst heeft meestal een grote verbeelding. Indien het punt meer naar links neigt duidt dit op uitstelgedrag terwijl een neiging naar rechts staat voor een oog voor detail en een nauwkeurige, nauwgezette persoonlijkheid. Iemand die een streepje plaats boven de “i” heeft meestal veel geduld of is niet in staat te leren uit zijn fouten. Een klein cirkeltje boven de “i” wordt meestal geschreven door mensen die graag plezier maken en een meer kinderlijk karakter hebben.

Het t-streepje

Mensen die een lang streepje aan de letter “t” schrijven zijn vaak enthousiast en vastbesloten terwijl een kort streepje eerder staat voor luie personen of personen die minder vastberaden zijn. Een streepje bovenaan de “t” wijst op ambitie en een gevoel van eigenwaarde terwijl het streepje in het midden wijst op iemand die tevreden is met zichzelf en niet veel moeite zal doen om dit nog te verbeteren.

O’s en s’en
Mensen die gebruik maken van een open “o” zijn spraakzaam, open en betrouwbaar. Daarnaast uiten ze hun gevoelens heel gemakkelijk tegen anderen. Een gesloten “o” staat voor een introverte, gesloten persoonlijkheid, voor iemand die van zijn privacy geniet. De kleine, afgeronde, schuine letters “s” wordt gebruikt door mensen die altijd goed willen doen voor alles en iedereen en elke negatieve confrontatie zullen proberen vermijden terwijl de puntige versie van deze letter staat voor een ambitieus en leergierig persoon.

Manier van schrijven

Mensen die snel schrijven zijn vaak ongeduldig en verspillen het liefst zo weinig mogelijk tijd tegenover mensen die traag schrijven en dus meer georganiseerd en methodisch zijn ingesteld. Een schrijfwijze waarbij veel druk wordt uitgeoefend op het papier staat voor emotionele energie en een enthousiaste gedrevenheid op weg naar succes. Mensen die weinig druk leggen tijdens het schrijven hebben een meer ontspannen kijk op het leven.

Besluit

Hoewel er talloze kenmerken kunnen worden toegewezen aan iemand op basis van het handschrift vraagt de studie van grafologie vele jaren oefening en observatie voordat er meer uitsluitende verbanden kunnen worden gelegd. Hierdoor moeten we grafologie toch met een korrel zout nemen en niet alle beweringen resoluut aannemen. Uiteindelijk wordt de persoonlijkheid van iemand pas duidelijk door de woorden en daden van de persoon in kwestie.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handschrift analyseren: A-B-C-D-E-FHandschrift analyseren: A-B-C-D-E-FEen handschrift is net zo uniek als een vingerafdruk. Uit het handschrift van een schrijver zijn diverse interessante ke…
Zes tips om uw handschrift te verbeterenKlagen mensen dat ze uw handschrift niet kunnen lezen? Ergert u zich aan het slordig resultaat van uw eigen schrijven? V…

Het beerdiertje, niet klein te krijgenHet beerdiertje, niet klein te krijgenZe bevolken de aarde al zo een 500 miljoen jaar maar toch hebben weinig mensen ze gezien. Ze zijn namelijk heel erg klei…
Genetica, de speurtocht naar de Homo SuperiorGenetica, de speurtocht naar de Homo SuperiorDe genetica is een wetenschap die onderzoekt hoe (specifieke) eigenschappen van een soort van de ene op de andere genera…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrys, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grafologie
  • Boek: Tussen de lijnen. Over grafologie - Stefan Lievens
  • http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/1677933/2013/07/30/Je-handschrift-verklapt-wie-je-bent.dhtml
  • http://www.hesterly.nl/2014/01/handschriftanalyse/
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.