Het eigen lichaam als identificatiemiddel

Het eigen lichaam als identificatiemiddel Iedereen die graag naar CSI kijkt, weet maar al te goed dat bijna iedere misdaad met behulp van één vingerafdruk wordt opgelost. Vingerafdrukken zijn feilloos te herkennen, omdat ze uniek en persoonsgebonden zijn. Soms is het echter niet mogelijk door middel van vingerafdrukken de dader te vinden. Gelukkig zijn er nog genoeg andere factoren die een mens uniek maken. Zo wordt er veel gesproken over de zogeheten 'iris-scans'. Maar dat is nog niet alles, heb je ooit gehoord van een tongafdruk of oorafdruk? Waarschijnlijk niet.

Wat maakt iemand uniek?

DNA

DNA, of wel Desoxyribonucleïnezuur, is de belangrijkste drager van erfelijke informatie. Deze scheikundige stof is verantwoordelijk voor de cruciale celprocessen van alle levende wezens. Desoxyribonucleïnezuur bevat in feite de blauwdruk van ieder organisme. Zo is elk schepsel op aarde uniek vanwege zijn eigen bijzondere DNA-structuur.

Hoewel het DNA van elk organisme uniek is, bestaat het uit dezelfde (stikstofhoudende) moleculen. Het zijn echter de DNA-patronen dat een organisme uniek maken. DNA-patronen creëren dus de oogkleur, haarkleur, huidskleur e.d.
Vanwege zijn unieke celmateriaal speelt DNA een steeds grotere rol bij de opsporing en vervolging van criminelen.

Ieder lichaam is uniek

Handen, vingers en voeten

Onze handen, vingers en voeten hebben allemaal bijzondere eigenschappen. Dit komt door de aanwezigheid van papillairlijnen. Papillairlijnen zijn verhoogde huidlijsten die zich aan de binnenzijde van de handen bevinden. Maar ook zijn ze te vinden op de vingertoppen en aan de onderzijde van onze voeten. Er is nog nooit een zelfde afdruk van papillairlijnen gevonden. Daarom worden deze patronen als 'uniek' bestempeld. Ze zijn zelfs zo uniek dat identieke tweelingen precies hetzelfde DNA hebben.

Alhoewel papillairlijnen zich keer op keer vernieuwen, blijft de structuur van de vingerafdruk altijd hetzelfde. Het heeft dus geen enkele zin om als crimineel je handen, vingers of voeten bij te schaven. De papillairlijnen komen uiteindelijk toch weer naar het huidoppervlak. Maar het schijnt wel dat vingerafdrukken met de loop der jaren iets vervagen.

De tong

Wist je dat een tongafdruk net zo uniek is als een vingerafdruk? Het tijdschrift Advances in Biometrics rapporteerde dat de tong misschien wel het meest nuttige identificatie-instrument is. Een tong blijft namelijk altijd intact qua vorm- en structuur, omdat het wordt beschermd door de mond. Handen, vingers en voeten krijgen daarentegen vaak te maken met invloeden van buitenaf. Onze tong staat verder bekend om zijn grote en unieke kwaliteiten. Het orgaan verschilt namelijk altijd in vorm- en oppervlaktestructuren. Zo ziet de ene tong er anders uit dan de andere, omdat ze bijvoorbeeld in grootte of vorm verschillen.
Maar ook bevat iedere tong andere smaakpapillen. We kunnen dus concluderen dat smaken echt verschillen!

De oren

Heb je al eens goed naar je oren gekeken? Dan zou je waarschijnlijk hieruit op maken dat jouw oren er anders uitzien dan die van jouw vrienden of familie. Oren zijn immers ook verschillend. Deze organen zijn namelijk net zo uniek als onze tong, vingers, voeten en handpalmen. Zo heeft iedere persoon andere bochten en richels in zijn oor. Het grootste verschil zit echter aan de rand van het oor, ook wel de helix genoemd. Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Southampton blijven de oren altijd intact. Daarom pleitten zij bij forensisch onderzoek tevens voor oorafdrukken naast de reguliere vingerafdrukken.

Lichaamsbeweging

Wat heb jij een raar loopje! Is het je ooit opgevallen dat iedereen wandelt op zijn eigen manier? De één slentert en de ander loopt krom. Maar ook bestaan er mensen die met hun voeten naar binnen of naar buiten lopen. Zo beweegt elk persoon op zijn eigen manier. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat een uniek loopje wel degelijk bestaat. Wetenschappers konden door middel van 24 bewegingscomponenten een persoon identificeren. Een knap staaltje werk, is het niet?

De iris

Misschien wel het meest bekende identificatiemiddel naast de vingerafdruk is de iris. De kleur- en structuren van de iris zijn namelijk bij ieder mens uniek. Daarom is de iris een zeer nuttig orgaan voor het identificeren van personen.
Zo speelt het al een prominente rol in onze samenleving. Op veel plaatsen waar we komen staat immers al een irisscanner. Wanneer we bijvoorbeeld op het vliegveld zijn, komen we hier en daar zo'n scanner tegen. Op vliegvelden worden ze namelijk gebruikt naast paspoortcontroles. Verder zijn er ook enkele te vinden in computers of tablets. Door middel van de iris kan een persoon zich identificeren en inloggen op het apparaat. Bovendien worden dieven door middel van zo'n scan op afstand gehouden.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeldzame oogkleuren bij de mensZeldzame oogkleuren bij de mensOnze ogen zijn misschien wel het mooiste deel van ons lichaam en komen voor in de meest aantrekkelijke kleuren welke kun…
De spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurDe spiegel van de ziel: Veranderingen aan de oogkleurOgen spelen een centrale rol onder de zintuiglijke organen. Er is in de loop der tijd veel verandering op het gebied van…
Blauwe ogen: een intelligente verschijning!Blauwe ogen: een intelligente verschijning!In Nederland vind je genoeg mensen met blauwe ogen. Van staalblauwe ogen tot donker blauw en van oogkleuren waar veel bl…
Oogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenOogkleur: Ontwikkeling van kleur van ogenDankzij onze ogen zijn we in staat om te kijken. Het eerste wat mensen zien als ze andere mensen aankijken, zijn de ogen…

Ark van Noach: afmetingen, stabiel en zeewaardigArk van Noach: afmetingen, stabiel en zeewaardigDe ark van Noach is het vaartuig waarmee God Noach, zijn familie en exemplaren van alle diersoorten meenam om ze te spar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hulbing, Pixabay
  • Foto: Pixabay
  • MLDS (2012). DNA van bacterien in de darmen net zo uniek als vingerafdruk. Geraadpleegd op maandag 27 juli 2015, van http://www.mlds.nl/wetenschappelijk-onderzoek/leesbaar-onderzoek/dna-van-bacterien-in-de-darmen-net-zo-uniek-als-vingerafdruk/
  • Good Life Zen (2008). 35 Things that Make YOU Special. Geraadpleegd op 27 juli 2015, van http://goodlifezen.com/35-things-that-make-you-special/
  • Wired (2015). Unique Gait Can Give Crooks Away. Geraadpleegd op maandag 27 juli 2015, van http://www.wired.com/2011/09/walking-biometric-identification/
  • Explain that Stuff (2014). Iris scans. Geraadpleegd op maandag 27 juli 2015, van http://www.explainthatstuff.com/how-iris-scans-work.html
  • The Guardian (2003). What makes humans unique? It's in the ear. Geraadpleegd op maandag 27 juli 2015, van http://www.theguardian.com/uk/2003/dec/12/science.research
  • Ja (2015). Het patroon van een tong verschilt van mens tot mens.. Geraadpleegd op maandag 27 juli 2015, van http://www.ja.be/ontspanning/diverse-weetjes/na-de-vingerafdruk-nu-de-tongafdruk.html
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.