The Stone Tape Theory van Richard Felix

The Stone Tape Theory van Richard Felix Volgens Richard Felix zouden materialen als zandsteen tijdens traumatische momenten geluiden kunnen absorberen die later op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip opnieuw worden afgespeeld. Het zandsteen fungeert op zo'n moment als een natuurlijke taperecorder. Deze hypothese werd in 1961 voor het eerst gelanceerd door de Britse archeoloog Thomas Lethbridge. The Stone Tape Theory werd o.a. verwerkt in de horrorfilm The Stone Tape uit 1972 en ook in de thriller Vreemden in de Nacht van Judith Visser loopt de Stone Tape Theory als een rode draad door het boek. De theorie is interessant maar valt wetenschappelijk erg moeilijk te bewijzen.

Wie is Richard Felix?

Richard Felix is naast documentairemaker en amateurhistoricus een bekend onderzoeker naar paranormale verschijnselen. Een aantal van zijn documentaires werden tot boeken verwerkt. Het boek "What is a Ghost?" is eveneens van zijn hand en tijdens Halloween in Derby zet hij een rondleiding op touw die de bezoeker langs de historische locaties voert. Eveneens heeft hij dvdís uitgebracht onder de naam "A Tour of Haunted Britain". Op deze dvd's heeft hij naast de lokale geschiedenis de folkloreverhalen verzameld van spoken, weerwolven en andere onverklaarbare verschijnselen.

The Stone Tape Theory

Leisteen en zandsteen absorberen geluid

Felix onderzoekt wat geesten zijn, tegelijkertijd staat hij heel sceptisch tegenover paranormale verschijnselen. Volgens hem zouden acht van de tien paranormale verschijnselen rationeel verklaard kunnen worden. Dat verklaart ook zijn favoriete onderwerp, the Stone Tape Theory, hierbij zouden bepaalde materialen zoals leisteen en zandsteen geluiden absorberen. Energie (hersengolven) zou tijdens traumatische momenten dusdanig intens zijn dat diezelfde energie in de stenen van een gebouw of in de grond wordt opgeslagen. Denk hierbij aan ingrijpende voorvallen als moord of zelfmoord. Een dergelijk geabsorbeerd of opgenomen geluid zou later op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip opnieuw worden afgespeeld net als bij een geluidsopname het geval is. Het zandsteen of leisteen fungeert dan als een natuurlijke taperecorder, een natuurlijk verschijnsel waar niets geheimzinnigs of zweverigs aan is.

Opgenomen energie

Dat opnemen of absorberen van geluiden kunt u vergelijken met oude videobanden of elpees. Daarvoor werden materialen gebruikt die werden geroest en geoxideerd om geluid voort te kunnen brengen. Deze opgenomen energie kan vervolgens worden vrijgegeven in de vorm van een volledige of een gedeeltelijke weergave zoals stemmen of voetstappen. Verklaringen over deze theorie suggereren het feit dat de toeschouwer spiritueel (een medium) zou moeten zijn of dat zijn hersengolven zich in een bepaalde staat zouden moeten bevinden. Dat verklaart eveneens waarom opgenomen energie niet de hele tijd wordt waargenomen.

Thomas Lethbridge

Deze hypothese werd voor het eerst gelanceerd door de Britse archeoloog Thomas Lethbridge die zich in 1961 ging verdiepen in de parapsychologie. Volgens Lethbridge waren verschijningen niet de geesten van overleden personen, maar niet-interactieve opnames zoals bij een film. Dit gegeven werd in 1972 gebruikt in de door de BBC geproduceerde horrorfilm The Stone Tape. Ook in de Nederlandse literaire thriller Vreemden in de Nacht uit 2014 van Judith Visser loopt de Stone Tape Theory als een rode draad door het boek.

Geesten of beelden

Er bestaan heel wat theorieën over geesten. Geen van de bestaande theorieën zou het bestaan van verschijningen en spoken naar volle tevredenheid uit kunnen leggen. Eén van de meest populaire aannames is dat spoken opgesloten geesten zijn, opgeslagen beelden zoals bij de Stone Tape Theory het geval is of in het andere geval een soort van hallucinaties veroorzaakt door omgevingsfactoren als elektromagnetische velden. Deze aannames zijn beslist interessant maar vallen wetenschappelijk erg moeilijk te bewijzen.

Geen opname zonder instrument

Het probleem is dat er geen mechanisme of apparaat bestaat dat dergelijke informatie op kan slaan in steen of het zelfs terug zou kunnen spelen. Brokken steen bezitten niet dezelfde opnamecapaciteiten zoals videobanden of elpees en ook magneetbanden hebben niet het vermogen om geluid of beeld op te slaan zonder een speciale opnameknop. Simpelweg praten tegen een magneetband is niet genoeg, de band zal niets opnemen. Eveneens kunt u een magneetband niet terugluisteren als u hem tegen het oor houdt. In alle gevallen heeft u een speciaal instrument als een opnameknop nodig. Helaas geeft the Stone Tape Theory ons hiervoor geen aanwijzingen.

Het leven blijft het grootste mysterie

Veel paranormale verschijnselen zijn uitgelegd en wetenschappelijk bewezen. Toch blijven er genoeg onverklaarbare zaken in het leven over. De traditionele wetenschap zoals wij die kennen kan niet alles verklaren en het leven is misschien wel het grootste mysterie dat er bestaat.

Onverklaarbare geluiden zelf oplossen

Mocht u dus last hebben van onverklaarbare geluiden in de muur van uw huis dan is er naar verluidt maar één remedie: afbreken die muur en opnieuw opbouwen. Geluiden weg en het probleem voor altijd opgelost.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Wat is Kinesiotaping?Kinesiotaping is uitgegroeid tot een techniek die veel gebruikt wordt in de sport en is de laatste jaren enorm gegroeid…
Hot Stone Massage: een ontspannend ritueel!Hot Stone Massage: een ontspannend ritueel!De term zegt het eigenlijk al een beetje: met behulp van de ontspannende warmte van verwarmde stenen wordt een massage u…
Van roggestengel tot rietjeHet is een heel normaal gebruiksvoorwerp: het rietje. Dagelijks worden er miljoenen gebruikt. Niemand die er eigenlijk b…

Seksuele voortplanting - hoe en waarom is het ontstaan?Seksuele voortplanting - hoe en waarom is het ontstaan?Het doel van het leven is om de genen van een individu aan de volgende generatie door te geven. Dit gebeurt op twee mani…
Neuropsychologie, een onontdekt gebiedNeuropsychologie, een onontdekt gebiedDe wetenschap betreffende neuropsychologie staat nog in de kinderschoenen en dat hebben we voornamelijk te danken aan he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_Felix
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stone_Tape
  • http://www.mysteriousbritain.co.uk/hauntings/haunting-theories.html
  • http://www.forensic-architecture.org/lexicon/stone-tape-theory/
  • Judith Visser - Vreemden in de nacht
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.