InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > De oeros: een uitgestorven rundersoort

De oeros: een uitgestorven rundersoort

De oeros: een uitgestorven rundersoort De oeros was een grote rundersoort die enkele honderden jaren geleden leefde. Hij had grote horens en een dikke vacht. Zijn vacht beschermde hem tegen extreme weersomstandigheden. Dit zoogdier kwam oorspronkelijk uit Azië en had zich vervolgens over diverse continenten verspreid. Door middel van fokprogramma's kunnen bepaalde eigenschappen van deze uitgestorven diersoort worden teruggebracht. Hoe tracht men deze diersoort terug te brengen? In wat voor leefgebied kwam hij zoal voor en hoe groot kon hij precies worden?

De oeros


Oorsprong

De oeros is de voorouder van zowel gedomesticeerd vee als bizons. Wetenschappers hebben ontdekt dat de oeros oorspronkelijk uit India komt. Archeologen hebben hier fossielen gevonden die maar liefst zo'n twee miljoen jaar oud zijn. Deze diersoort ontstond toen het klimaat steeds kouder werd. De soort verspreidde zich vervolgens naar verschillende plekken in onder andere Azië en Afrika. Dit rund kwam zo'n 270.000 jaar geleden voor het eerst in Europa voor. Wetenschappers hebben ontdekt dat hij zo'n negen duizend jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd was. Onderzoekers vermoeden dat hij uiteindelijk in 1627 was uitgestorven. De laatste oeros leefde in een (kleine) koninklijk jachtreservaat in Polen genaamd 'Jaktorów'.

Leefomgeving

Hij had de voorkeur voor vochtige gebieden, echter was hij soms ook in droge gebieden te vinden. De stieren en koeien leefden apart van elkaar. Deze kuddes waren slechts tijdens de paartijd bij elkaar te vinden. De kalveren waren altijd nabij de koeien.

De oeros had een dikke vacht. / Bron: Charles Hamilton Smith, Wikimedia Commons (Publiek domein)De oeros had een dikke vacht. / Bron: Charles Hamilton Smith, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Uiterlijke eigenschappen

Onderzoekers hebben een duidelijk beeld van hoe hij er vroeger uit zag. Deze diersoort leefde namelijk voor een lange periode zij-aan-zij met de mens. Wetenschappers hebben door middel van het analyseren van skeletten, muurschilderingen en teksten veel over hem ontdekt. Deze diersoort had bijvoorbeeld grote horens van ongeveer 80 centimeter. Deze stonden naar voren gericht en hadden een kleine kromming. Zijn schedel was groter en langer dan die van runderen uit de hedendaagse tijd.

Vacht

Hij had lange haren die hem konden beschermen tegen extreme klimaatomstandigheden. De mannetjes hadden een zeer donkere vacht. Zij waren namelijk donkerbruin of zwart van kleur. Hiernaast hadden zij een smalle lichtgekleurde 'aalstreep' over hun rug. De vrouwtjes (de oeroskoe) hadden een roodbruine kleur.

Gewicht & afmetingen

Hij had langere en dunnere benen dan hedendaagse runderen. De mannetjes hadden een schofthoogte ('schouderhoogte') van maximaal 1,85 meter. De exemplaren van het vrouwelijk geslacht hadden een schofthoogte van ongeveer 1,50 meter. Hun gewicht verschilde enorm. Sommige soorten konden maximaal 700 kilo wegen terwijl andere soorten maximaal 1.500 kilo konden wegen.

Dieet

Hij at onder andere verschillende boomvruchten en bladeren van bomen. Hiernaast bestond zijn dieet uit het eten van struiken. In de winter at hij de bast van boomstammen en takken om te kunnen overleven.

Fokprogramma's

Fokprogramma's maken het mogelijk om eigenschappen van de oeros terug te brengen. Hierbij kun je denken aan grote hoorns en en een harige vacht. Door deze fokprogramma's ontstaat er meer biodiversiteit in de verschillende runderrassen. Over de gehele wereld proberen wetenschappers prehistorische dieren terug te halen om onder andere te ontdekken hoe hun DNA in het verleden eruit zag. Het is hiernaast mogelijk om bijvoorbeeld runderrassen in ontvolkte gebieden te laten grazen waardoor het landschap niet dichtgroeit.

Hoe wordt de oeros teruggebracht?

Er bestaan runderen die enkele uiterlijke eigenschappen hebben van de oeros. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Spaanse en Schotse runderrassen. Hiernaast lijken rassen uit Portugal en de Balkan enigszins op de oeros. Deze runderen van verschillende rassen worden bij het fokken bij elkaar gebracht zodat deze kenmerken behouden blijven. Er worden runderen uit verschillende landen en regio's uitgekozen om inteelt te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de nakomelingen gezond zijn. Vanwege DNA-selectie lijkt het nageslacht steeds meer op de oorspronkelijke oeros uit het verleden.
© 2018 - 2019 Tijger3, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oeros komt terugHet is de bedoeling dat over een aantal jaren alle natuurgebieden in Nederland rechtstreeks met elkaar in verbinding sta…
De Indische bizon, de grootste bizon op AardeDe Indische bizon, de grootste bizon op AardeDe Indische bizon heeft veel verschillende benamingen. Soms verschilt dit zelfs per land of regio. De Indische bizon, of…
De Dexter, een mini rundDe Dexter, een mini rundHet is het kleinste Europese runderras: de Dexter. Dit ras is niet zo heel erg bekend en wordt in Nederland voornamelijk…
Welke koeienrassen zijn er allemaal?Welke koeienrassen zijn er allemaal?Verspreid over de hele wereld zijn er enkele honderden koeienrassen te vinden, elk met hun eigen geschiedenis, uiterlijk…
Diersoort: Algazellen (Oryx dammah)De wetenschappelijke benaming voor de Algezel is Oryx Dammah. De Algazel heeft qua uiterlijk wat weg van een combinatie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Heinrich Harder (1858-1935), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://eenvandaag.avrotros.nl/item/uitgestorven-oeros-komt-terug/
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Oeros
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Aurochs
  • Afbeelding bron 1: Charles Hamilton Smith, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De oeros: een uitgestorven rundersoort"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tijger3
Gepubliceerd: 07-11-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!