Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen

Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezen In het noordwesten van Alaska wonen de Kauwerak-eskimo's. De Kauwerak-eskimo's hebben een dramatische legende die al generaties lang van mond-tot-mond wordt doorgegeven: het jaar dat de zomer niet kwam. De legende zegt dat de zomerse temperatuur ineens radicaal daalde. Het begon in de zomertijd ineens te sneeuwen, met hongersnood en de dood van vele stamleden als gevolg.

De legende

De legende vertelt het dramatische verhaal van een winter die 18 maanden duurde en die als gevolg had dat de stam bijna uitstierf. Volgens deze legende overleefden slechts tien eskimo's deze ramp.

Oorsprong

Legenden zijn vaak geworteld in de realiteit. Bij een dramatische legende als deze is het redelijk te veronderstellen dat er werkelijk een grote ramp heeft plaatsgevonden. Hoe dat precies gegaan is, vertelt zo'n legende niet, want door de orale overlevering raakt het verhaal geleidelijk aan vertekend. Een werkelijk gebeurde ramp laat echter sporen achter die teruggevonden kunnen worden.

Jaarringen

Gordon Jacoby is een specialist op het gebied van de jaarringen van bomen. Een interdisciplinair team van onderzoekers waar hij deel van uitmaakte, heeft het verband gelegd tussen deze eskimo-legende en een gigantische vulkanische explosie op IJsland in 1783.

1783

Na bestudering van overgeleverde verhalen, dagboekverslagen, vulkanische studies en de jaarringen van bomen, is dit team tot de conclusie gekomen dat een vulkanische explosie in 1783 grote gaswolken veroorzaakt heeft die het zonlicht hebben tegengehouden. Hierdoor is de zomer weggebleven. Gordon Jacoby vond een afwijking in de jaarring die gegroeid is in 1783.

Extreem lage temperaturen

Deze afwijking wijst op extreem lage temperaturen in juli en augustus. Vervolgens werden gegevens gevonden dat er in 1783 een vulkanische uitbarsting is geweest die acht maanden geduurd heeft.

Koudste zomer in eeuwen

Het jaar dat de zomer niet kwam is de koudste zomer in vierhonderd jaar geweest, en misschien zelfs de koudste zomer in negenhonderd jaar.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het weer in meiMei 2013 gaat de boeken in als extreem en vooral bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Al gauw wordt weer verwezen n…
Weetjes over bomen en plantenWeetjes over bomen en plantenDe natuur in Nederland zit bomvol verrassingen. Er valt zo veel te vertellen! Met deze negen feiten over bomen en plante…
Boeiende Bomen WeetjesBoeiende Bomen WeetjesBoeiende Bomen weetjes. Waarom heeft een boom een bast? Waarom mag vee niet bij een taxusboom grazen? Hoe kan je de oude…
Hoe wordt een ster geboren?Hoe wordt een ster geboren?Het heelal is een wonderbaarlijke plaats waar er zich vele processen voordoen die alle verbeelding tarten. Eén van deze…

Frenologie; theorie over de hersenen en schedelFrenologie is de theorie waarbij men ervan uitgaat dat aanleg en persoonlijkheid afgeleid kunnen worden aan de vorm van…
Is het al tijd?Wie heeft zijn ouders nog nooit zeggen:“wat vliegt de tijd toch snel voorbij”. Tijd is in deze maatschappij erg belangri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • Natuur- en techniek, maart 2000
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.