Taipei 101 (hoogste gebouw ter wereld)

Momenteel is de Taipei 101 het hoogste gebouw ter wereld met 508 meter lengte. Taipei 101 staat in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.

TAIPEI

De Taipei 101 is in de eerste plaats gebouwd voor een goede communicatie en infrastructuur met de buitenwereld. Daarom zijn de bovenste tien verdiepingen voor communicatievoorzieningen gereserveerd. Daarnaast staan de letters van de naam Taipei voor de volgende woorden: Technology, Art, Innovation, People, Enviornment en Identity. Dit zijn de belangrijkste zaken waar Taipei 101 voor is bedoeld en waarom het gebouw is gebouwd.

Groot

Taipei 101 heeft een bouwtijd gehad van zes jaar en het kostenplaatje dat er aan hing was 1,5 miljard euro. De toren maakt onderdeel uit van het Taipei Financial Trade Centre en beschikt over 193.000 vierkante meter vloeroppervlakte aan kantoorruimte. Naast kantoren zitten er ook nog een effectenbeurs, winkelcentrum, supermarkten, cafés, restaurants, winkels, nachtclubs, sport- en recreatiecentra en een zwembad. De Taipei 101 bestaat uit 101 verdiepingen zoals de naam al zegt. Momenteel is de wolkenkrabber het hoogste gebouw ter wereld maar daar komt verandering in. Eind 2009 zal in New York de Freedom Tower klaar zijn en is dan maar liefst 541 meter hoog. In Dubai, een oliestaatje liggen plannen klaar voor een toren tussen de 560 en 600 meter lengte.

Bouwmateriaal

Het is opmerkelijk dat er in Tapei zo’n groot gebouw staat. De meeste gebouwen komen namelijk niet boven de honderd meter uit. Dat komt omdat de stad regelmatig wordt geteisterd door wervelstormen en aardbevingen. Bij de bouw van de toren is daarom op een aantal dingen gelet en zijn er extra voorzorgsmaatregelen genomen. Een korte opsomming:
  • Tussen de 87e en 92e verdieping is een pendelgewicht geplaatst met een gewicht van 660 ton. Hoewel dit slechts 0,24 procent van het totaalgewicht is, zal dit gewicht de schommelingen tijdens winstoten minstens halveren. Het gewicht hangt aan 16 staaldraden met elk een dikte van 12 centimeter.
  • Groeven in de hoeken van het gebouw zorgen ervoor dat de wind afgevoerd wordt. Ze vormen een soort windafleiders.
  • Daarnaast is de 60 meter lange torenspits stormbestendig gemaakt door twee 45 ton zware schokdempers in het bovenstuk van de spits te plaatsen.
  • Taipei 101 staat op 8 megazuilen, gemaakt uit één stuk die doorlopen tot de 91e verdieping. Tot verdieping 62 zijn deze zuilen gevuld met gewapend beton.
  • Er is ruim 107.000 ton staal en 242.000 kubieke meter beton gebruikt bij de bouw.

Stevig genoeg

Men heeft twee keer kunnen ‘testen’ of de toren stevig genoeg was. Op 31 maart 2002 vond er een aardbeving plaats die 6,8 haalde op de schaal van Richter. Op dat moment werd er aan de 57e verdieping gewerkt met twee hijskranen. Van 250 meter hoogte stortten de kranen neer en verpletterden de auto’s die onder hen op de weg reden. Er werden vijf mensen gedood en er waren ruim 200 gewonden. Ondanks dit liep de Taipei 101 geen schade op door de beving; wél door de vallende hijskranen. In oktober 2004 had de toren weer de mogelijkheid zichzelf te bewijzen. Een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter schudde Taipei weer wakker. Ondanks enkele liften die vastliepen waardoor mensen een uur vastzaten, bleef de Taipei 101 staan.

Meer nadelen

Er zitten meer nadelen aan de Taipei 101: Het nabijgelegen vliegveld Sung Shan eiste dat de toren slechts 392 meter hoog mocht worden omdat dit een belemmering zou zijn voor de vliegtuigen. Dit werd afgewezen en in plaats daarvan werden er schijnwerpers op het gebouw geplaatst om vliegtuigen tijdig te waarschuwen. De Taipei 101 is gebouwd op een 55 meter dikke laag zeeklei. Omdat dit zeker geen goede fundering is heeft men 557 betonpijlers in de grond geslagen tot 80 meter diepte. Hierdoor zit 25 meter van de pijlers onder de kleilaag in een rotslaag vast.

Veiligheid

Door de aanslagen op 11 september 2001 in New York was het noodzakelijk het gebouw van een goede veiligheid te voorzien. Een kleine opsomming van enkele veiligheidsmaatregelen:
  • Alle pijlers en staaldragers zijn met vuurvast schuim besproeid.
  • Taipei 101 beschikt over veel bluswater: twee volle olympische zwembaden vol.
  • Op elke achtste etage is een evacuatiezone aangelegd. Deze ruimten zijn vuurvast en bieden toevlucht voor de mensen in het gebouw.
  • Het gebouw telt 34 dubbeldeksliften en 29 gewone liften, in totaal 63. in 36 seconden kunnen de liften van de begane grond naar verdieping 89 vliegen. Dit levert een snelheid op van ongeveer 60 kilometer per uur.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
Studeren in TaiwanTaiwan is een prachtig land dat in Azië ligt. Er studeren niet veel Nederlanders in Taiwan, veel Nederlanders weten name…

De Gaia theorieHoe is het begonnen? Sommige wetenschappers zeggen dat de wereld is ontstaan door de big bang, gelovigen zullen zeggen d…
Potlood, schrijvend houtPotlood, schrijvend houtEen potlood is een middel om mee te schrijven, gemaakt van hout, klei en grafiet. Door er mee te schrijven ontstaat er e…
Bartw (118 artikelen)
Laatste update: 16-08-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.