Boze mensen maken betere beslissingen

Lange tijd werd boosheid gezien als een emotie die nadelige effecten op beslissingen en informatieverwerking heeft. Er werd gedacht dat dit kwam doordat mensen in een boze staat informatie minder analytisch verwerken. Echter, de onderzoekers Moons & Mackie, van de Universiteit van Santa Barbara, kwamen in 2007 met een verrassend onderzoek dat nieuwe inzichten geeft over de rol van boosheid in ons leven.

Vroeger

In het verleden werd door onderzoekers aangenomen dat boosheid tot slechte beslissingen leidt. Mensen in een boze staat zouden impulsiever zijn en meer risico nemen. Daarnaast zouden ze meer openstaan voor vooroordelen en minder betrouwbaar zijn. Er werd aangenomen dat boze mensen minder goed analytisch verwerken. Analytische informatieverwerking is zorgvuldig, bewust en inspannend en wordt gekoppeld aan intelligentie. Analytische informatieverwerkers besteden aandacht aan de inhoud van een boodschap. Daarentegen is niet-analytische informatieverwerking sneller, meer automatisch en minder inspannend. Dit wordt vaak heuristische informatieverwerking genoemd.

Het onderzoek

In 2007 kwamen twee Amerikaanse onderzoekers, Moons & Mackie, met een baanbrekend onderzoek dat tot nieuwe inzichten leidde over de rol van boosheid. In het onderzoek werden deelnemers verdeeld over twee groepen, een groep waarbij boosheid werd geïnduceerd en een controlegroep. Vervolgens lazen zij een overtuigende boodschap met daarin sterke of zwakke argumenten. Uit de resultaten van het onderzoek van bleek dat boze deelnemers een duidelijker onderscheid tussen sterke en zwakke argumenten konden maken dan deelnemers in een neutrale stemming. Zij keken kritischer naar de argumenten. Boze mensen waren gevoelig voor veranderingen in argumentkwaliteit. In tegenstelling tot mensen in een neutrale stemming lukte het de boze deelnemers om irrelevante aanwijzingen te negeren. Deze bevindingen suggereren dat boosheid mensen motiveert om zich te richten op de aanwijzingen die er het meest toe doen bij het maken van een rationele keuze en om aanwijzingen te negeren die irrelevant zijn voor de taak of keuze. Volgens de onderzoekers hebben boze mensen de capaciteit en de motivatie om informatie grondig te verwerken. Boze mensen besteden aandacht aan de dingen die er echt toe doen.

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat de bevindingen van Moons & Mackie laten zien dat boosheid ook kan helpen om analytische informatieverwerking te versterken. Het lijkt erop dat boosheid mensen kan motiveren om zich te richten op de meest essentiële dingen.
© 2009 - 2024 Marc1981, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sensorische informatieverwerking: Problemen bij kinderenSensorische informatieverwerking: Problemen bij kinderenSensorische informatieverwerking; het vermogen om zintuiglijke informatie op dusdanige wijze te verwerken dat het functi…
K-ABC: intelligentietest voor kinderenK-ABC: intelligentietest voor kinderenDe K-ABC, Kaufman Assesment Battery for Children, is een intelligentietest voor kinderen van circa 2 tot 12 jaar oud. De…
Verstandelijke beperkingVoor heel veel mensen is het verschil tussen een lichamelijke en een verstandelijke beperking niet altijd duidelijk. Ze…
Autisme op schoolDe informatieverwerking in de hersenen van mensen met autisme werkt anders dan bij mensen zonder autisme. Alle prikkels…

Allium sativum, medisch wetenschappelijk samengevatAllium sativum of knoflook is een bolgewas, behorend tot de Lelie-achtigen. De bol is samengesteld uit 5 tot 15 teentjes…
Humulus wetenschappelijk bekekenHumulus wetenschappelijk bekekenHop, Humulus lupulus, de inheemse klimplant, waarvan de vrouwelijke hopbellen vooral bekend zijn als conserveer- en smaa…
Marc1981 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.