Stenencirkels en druiden
Hoe hebben ze het gedaan? Hoe hebben ze deze stenen weten te verplaatsen nog lang voordat men beschikte over de moderne technologie? Waren het reuzen, wonderen of toch buitenaardse wezens? Veel is nog onbeantwoord omtrent dit onderwerp. Mijzelf overviel een gevoel van rust en magie toen ik er vlakbij was, maar er is vaak gedacht dat de cirkels verband houden met de sterren en de stand van de planeten. Men zou de plek van de cirkels ook hebben berekend....welke vragen zijn hierover al beantwoord?
Asterix en Obelix
Eén van de verhalen dat het meest tot de verbeelding spreekt, is nog wel dat van de Galliërs. Een oersterke Obelix, een slimme Asterix, en natuurlijk niet te vergeten de druïde die allerlei betoveringen uit kan spreken! Er zijn bouwsels gevonden in verschillende landen, waarbij ook de vormen die erin gegraveerd zijn opvallen, zoals bij
Newgrange in Ierland drie spiralen die met elkaar verbonden zijn..... Gebleken is dat bij de oude Kelten de godin van de zon een hele grote rol speelde.
Men denkt vaak dat de vormen van de Keltisch stenencirkels verband houden met ofwel de kalender ofwel wiskundige berekeningen. Wat in Ierland bijvoorbeeld opvalt, is dat daar redelijk veel mensen nog geloven in sprookjes en mythen, om maar als als voorbeeld te noemen kabouters, en ook elfjes. De oeroude verhalen daar over de vroegere vorsten staan dan ook bol van de symboliek en speciale magische spreuken en krachten.
Verbeelding of feit?
Vele eeuwen lang zijn de keltische talen, vaak onder dwang, verbreid over een gebied dat zich uitstrekte van de Atlantische Oceaan tot de Karpaten en van de noordelijke laagvlakten tot de kust van de Middellandse Zee.
Door Grieks-Romeinse cultuur werden de Kelten afgeschilderd als 'barbaars', mede doordat ze geen historische traditie op papier hadden gezet. Van deze beschrijving van de Kelten blijkt achteraf weinig te kloppen. Uit oude inscripties blijkt dat in Noord-Italië al Keltische groepen woonden lang voordat hun neven oprukten naar Rome; zij waren de eersten die hun taal op schrift stelden. In de 5e eeuw v. Chr. ontstond de zgn.
LaTéne cultuur, naar een vindplaats aan het meer van Neuchatel in Zwitserland, in Centraal Europa. In Polen, vlakbij Cersk, is een begraafplaats uit de eerste eeuw te vinden ontstaan tijdens de Romeinse invloed; ook vinden we zoiets in Wesiory, hier vlakbij. Het gaat om grafheuvels, stenencirkels, soms van wel 30 meter, en platte graven. Dit is gemaakt als herinnering aan de trektocht van de Goten uit Scandinavië naar de Zwarte Zee in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Onderzoek heeft aangetoond dat de bouwsels echt zo oud zijn.
Patronen
Keltische symbolen zijn heel symmetrisch van vorm, en het grappige ervan is ook dat we deze vormen tot op heden nog vaak terugzien in o.a. sieraden! Ik zal een paar voorbeelden noemen van bekende vormen: zo is er het keltische kruis, bedacht door
sint Columba, die later een klooster stichtte. Toen het christendom zijn intrede deed, werd Christus vergeleken met de keltische
zonnegod Lugh. Verder is een bekende vorm ook de spiraal, ofwel enkel, dubbel of drievoudig. De versieringen die we zien zijn altijd abstract.
Het mysterie blijft
Het is dankzij Ierse monniken dat er werken van anonieme dichters uit de keltische traditie op schrift zijn gesteld; dit deden zij aan het begin van de middeleeuwen. Het was namelijk alleen een mondeling overlevering die men kende bij de Kelten. Ook doordat Ierland de eigen (keltische) taal lange tijd behield, omdat het onafhankelijk bleef, zijn de versies van de Keltische literatuur vrij zuiver. Hier komt nog bij dat de Ieren ook best wel geloven in de magische krachten van het woord, zoals de scheppers van die literatuur toen ook deden. Om samen te vatten: niet alleen in de verhalen maar ook de mooie keltische decoraties proef je de functie van de droom en de voorliefde voor het bovennatuurlijke.